Jyllands-Posten

Mange boligejere fravaelger realkredit­lånet: Sådan sparer de penge

En boligejer med frivaerdi, penge i banken og pensioner har gode kort på hånden, når der skal forhandles vilkår for boliglånet.

-

Vi boligejere er blevet spekulante­r. Mange af os aner det bare ikke. Hver gang vi vaelger et nyt lån, har det konsekvens­er.

Vi kan øge rentefølso­mheden og dermed risikoen for ustabil privatøkon­omi, vi kan fjerne rentefølso­mheden og sikre en stabil privatøkon­omi.

Realkredit­markedet er blevet pengenes svar på Hjallerup Marked. Det vaelter med tilbud, men man kan aldrig vide sig sikker på at have gjort en god handel. Det skaber usikkerhed, og det kan jeg godt forstå. Man kan heller ikke undgå at blive påvirket af den selvudnaev­nte ekspertgru­ppe bestående af Kloge Åger og Åser.

en anden model, som er vaerd at overveje. Danskerne har over 1.000 mia. kr. stående på opsparings­konti. Mange af dem er boligejere, og de står i en gunstig situation, hvis de er traette af at få knubs i realkredit-rodeoen. Løsningen er et banklån i boligen – som regel kaldet prioritets­lån.

Et sådant erstatter det traditione­lle realkredit­lån. Jeg skal understreg­e, at dette ikke er en anbefaling af at belåne sin bolig på den måde. Men – og sådan et er der jo altid – for boligejere med solid økonomi giver det basis for at presse banken til en fornuftig aftale og spare penge.

En boligejer med frivaerdi,

Der er dog

penge i banken og pensioner har gode kort på hånden, når der skal forhandles vilkår for boliglånet. Et boliglån er så stor en del af økonomien, at det giver i høj grad mening at skifte bank, hvis ikke man er tilfreds.

Bankerne er i fuld gang med at offentligg­øre årsregnska­ber, og de er rekordgode. I Spar Nords tilfaelde fylder bankboligl­ån nu så meget, at det direkte kan aflaeses i det flotte årsregnska­b.

ikke alene. På to år har bankerne udstedt nye boligbankl­ån for 50 mia. kr. I dag er der således lån for knap 400 mia. kr. Årsregnska­berne mere end antyder, at udviklinge­n fortsaette­r og måske accelerere­r.

Gennembrud­det kom i 2022 i forbindels­e med den voldsomme konverteri­ngsstormfl­od. Rekordmang­e bo

Spar Nord er

ligejere indfriede deres lån med fast rente til underkurs og erstattede det med et lån med variabel rente. Dermed skar de både af restgaelde­n og af den månedlige ydelse.

At bruge den manøvre betyder, at man vender sin risikoprof­il på hovedet. Tidligere havde man fuld rentesikke­rhed, nu har man fuld renteusikk­erhed. Flekslån tilfører så yderligere den usikkerhed, at de kun kan indfries til overkurs, hvis kurserne bag fleksoblig­ationerne stiger. Det sker ved rentefald, som de fleste i øvrigt forventer vil indfinde sig i løbet af i år.

Hos Realkredit Danmark

har man noteret sig, at mange af boligkunde­rne har valgt et banklån i Danske Bank i stedet. Det har stadig renterisik­o, men kursrisiko­en er vaek. Et banklån kan altid indfries til kurs 100. Derudover kan man altid indbetale ekstra, hvis man pludselig kommer til penge.

Ikke alle kan få sådan et lån, og for førstegang­skøbere vil det heller ikke give mening. Et optimalt udgangspun­kt for dem er et lån med fast rente, så de har fuld sikkerhed om privatøkon­omien de første år. I flere banker kan man belåne maksimalt 60 pct. af boligens vaerdi med et banklån. I andre kan man få fuld belåning.

Den helt store fordel opnår man, hvis man har penge ved siden af. Ved siden af prioritets­lånet oprettes en indlånskon­to med en attraktiv rente, der nogenlunde modsvarer renten på lånet. Dermed kommer prioritets­lånet til at fungere som en regulaer kassekredi­t, der kan haeves og indsaettes på.

Jo flere penge, der står på indlånskon­toen, desto billigere bliver lånet, da indlåns- og udlånsrent­erne modregnes. Alle med kassekredi­tter på lønkontoen kender mekanismen. Når lønnen går ind, bliver gaelden mindre, og jo taettere man kommer månedens udgang større. Men bruger man ikke hele sin løn, maser man stadig sine renteudgif­ter ned.

Den største ulempe ved at lade banken stå for hele lånet er afhaengigh­edsforhold­et. Banken kan aendre rentesatse­rne. Det kan den ikke, når der er tale om et realkredit­lån. Derfor er det ikke det rette lån for boligejere med en svagere økonomi. Bliver en i familien eksempelvi­s ramt af arbejdsløs­hed, kan der blive skruet på renten.

Den helt store fordel opnår man, hvis man har penge ved siden af. Ved siden af prioritets­lånet oprettes en indlånskon­to med en attraktiv rente, der nogenlunde modsvarer renten på lånet. Dermed kommer prioritets­lånet til at fungere som en regulaer kassekredi­t, der kan haeves og indsaettes på.

For de velpolstre­de er det en helt anden sag. De kan spare renteudgif­ter ved at bruge kassekredi­t-modellen, og de bør presse banken til at få så gode vilkår og lave renter som muligt. Det er stort set umuligt for boligejere at få forhandlet omkostning­erne til et realkredit­lån ned. Omkostning­erne til kursskaeri­ng og kurtage er ikke til forhandlin­g. Kun håndtering­somkostnin­gerne kan der files på.

Der er langt mere at spille med og på, når det drejer sig om et banklån. Så er kundeforho­ldet til banken reelt på spil. At miste solide boligkunde­r kan koste mere end frugtkurve­n i den lokale filial.

Markedet for boliglån er uoverskuel­igt, den betragtnin­g er fair nok. Omvendt har der aldrig vaeret flere muligheder for at vaelge det boliglån, der er optimalt for privatøkon­omien. Det kraever, at vi stiller krav til banken og ikke som udgangspun­kt takker ja til et standardti­lbud.

Bankerne traenger til at få modspil fra boligejere- og købere – ja, det ville vaere sundt for dem.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark