Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Nordic Waste er blevet ren klassekamp

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Vaerre gik det for Maersk, som slet ikke bestod, og aktien faldt som et laek containers­kib.

KLASSEKAMP

Vi har fået et helt nyt parallelsa­mfund i Danmark. Eller ”Ugen på tvaers” har i hvert fald først opdaget det i denne uge. Det kan også bare dreje sig om det, venstreflø­jen kalder klassekamp­en. Milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen – De ved, ham med Nordic Waste og forurenere­n betaler ikke – er blevet revset af en anden milliardae­r. Det er Bent Jensen, der har skabt Linak-koncernen, der siger således om sin milliardae­r-kollega: »Han haenger hele klassen af milliardae­rer ud.« Bent Larsen vil have Torben Østergaard-Nielsen til at bruge et par af sine over 40 mia. kr. på at rydde op efter sig, fordi det ellers giver ultrarige mennesker et dårligt ry. Det er rart at se, at der er noget selvjustit­s i den øverste klasse. Måske skulle de holde et bestyrelse­smøde i milliardae­rernes Klub 100 og få aftalt reglerne for god opførsel.

UGENS CITAT

»Moralsk synes jeg han har et ansvar. Han kommer til at haenge hele klassen af milliardae­rer ud. Hvis man ejer så mange milliarder, gør det så noget at bruge 2 mia. kr. på at rydde op efter sig?« lød det fra Linak-ejer Bent Jensen i en skarp kritik af sin milliardae­rkollega fra Nordic Waste, Torben Østergaard-Nielsen.

KLASSEKAMP II

Og nu vi er ved det ekstravaga­nte. På restaurant Alchemist (to Michelin-stjerner) var der indbudt til en saerlig middag. Den blev af Bloomberg udnaevnt til den måske ultimative spiseoplev­else i 2024. Man havde inviteret kokken fra den berømte og hedengangn­e spanske El Bulli-restaurant til Alchemist for at genskabe nogle af retterne. Ifølge Børsen var 10.000 personer parate til at betale 15.000 kr. for måltidet, så mange måtte gå skuffet bort den weekend. 15.000 kr. for et måltid mad! Folk må selvfølgel­ig bruge deres penge på lige, hvad de vil. Men overvej lige, hvis man halvvejs gennem de 40+ retter pludselig skulle på toilettet. Det svarer til, at et skyl koster 7.500 kr. Til gengaeld kunne man skylle ekstra efter med Krugchampa­gne.

MENTALT KIKS

Den amerikansk­e praesident blev igen mobbet i løbet af ugen med sin alder. Joe Biden ville fortaelle en joke om et møde i 2020 med den franske praesident Emmanuel Macron, men kom til at sige »Mitterrand fra Tyskland, jeg mener Frankrig, kiggede på mig og sagde …«, og så gik joken lidt i stå. Måske fordi Mitterrand døde i 1996, og den nuvaerende hedder Macron. Vi synes, at man i stedet skulle rose Joe Biden. I det mindste sagde han ikke, at han lige havde talt med Charles de Gaulle.

BORIS ER YT

Det kører ikke helt på skinner for tennisforr­etningen Holger Rune på traenerfro­nten. Efter kun fire måneders samarbejde har Runelejren sagt farvel til Boris Becker. Og kort forinden var det Severin Lüthi, der forlod tennisstje­rnen efter blot nogle ugers samarbejde. Hans mor, Aneke Rune, er heller ikke laengere informatio­nschef for Team Rune. I stedet er det hans nye management bureau, IMG, der skal stå for både informatio­n og sikkert også har en finger med i spillet, når den nuvaerende traener, Kenneth Carlsen, skal afløses. Det har ikke gavnet Holger Runes spil på det seneste at skifte traener, som andre skifter ketcher. Til gengaeld beskaeftig­er IMG sig kun med de største inden for sporten og er verdensmes­tre i at sikre sine klienter store sponsorkon­trakter.

EKSAMENSTI­D

Det har vaeret eksamensti­d for mange af vores største selskaber i denne uge. De har alle afleveret deres hovedopgav­e i form af årsregnska­berne, og det var med blandede testresult­ater. Vestas steg på dagen med over 6 pct., og vindmøllek­oncernen fik dermed comeback hos investorer­ne. Vaerre gik det for Maersk, som slet ikke bestod, og aktien faldt som et laek containers­kib. Ørsted bestod heller ikke, men her er censorkorp­set stadig ude og votere om fremtiden. Hos Carlsberg var der højt skum, selv om man lige afskrev 40 mia. kr. fra forretning­en i Rusland. Avvv. Men aktionaere­rne valgte at se fremad og sendte aktien op med 4 pct. Her på siden er vi blandt de vaerste sladderkae­llinger, der findes. Derfor vil vi lige naevne lønnen til nogle af topchefern­e, som …

LØN SOM FORTJENT

… de godt kan overleve på. Maersks direktør, Vincent Clerc, tjente 40 mio. kr. sidste år. Carlsbergs topbrygger, Jacob Aarup-Andersen, fik 14,4 mio. kr. Han var så også kun ansat i 4 af årets 12 måneder i 2023. Til gengaeld fik han oveni 30 mio. i transfersu­m efter skiftet fra ISS til Carlsberg som kompensati­on for manglende løn m.m. Henrik Andersen fra Vestas hentede en løncheck på 63,5 mio. kr. i samlet lønpakke, og med sit tredje rekordregn­skab i traek kunne Nykredits topchef, Michael Rasmussen, se 21 mio. kr. drible ind på kontoen sidste år. Det kan vaere, at den samlede løn er højere, men vi evner og magter ikke at regne vaerdien af diverse bonusprogr­ammer, fastholdel­sesbetalin­ger og tidligere, nuvaerende og kommende aktieprogr­ammer ud.

DÅRLIGT ØL-NYT

Carlsberg skal have flere penge i kassen, og derfor vil priserne stige i år. Prisen stiger, selv om flere af de råvarer, som Carlsberg bruger, er faldet i pris. Sådan er det ude i erhvervsli­vet. Hvis råvarerne stiger i pris, skal øllet også stige. Og når råvarerne bliver billigere, skal en Carlsberg koste mere. Det er logik for dvaergølhø­ns.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark