Jyllands-Posten

SPROGET OG DØDEN

-

Man er nødt til at have levet et langt liv, før man ved, hvad det vil sige at have døden taet på sig.

Jeg har gennem årene haft fornøjelse­n af at interviewe en hel del aeldre mennesker. De fleste af dem har fortalt mig ting, som det kraever et langt liv at få indsigt i. Som man ikke kan laese eller købe sig til. Man er nødt til at maerke dem på sin egen krop. Sådan er tilvaerels­ens matematik.

Når man ikke har prøvet at blive vaekket for femte gang på en nat og have lyst til at kvaerke sin skrigende baby, ved man ikke, hvad søvnunders­kud er. Det skal man vaere foraelder for at vide.

Når man ikke har prøvet at vågne op med tømmermaen­d og alligevel have lyst til at drikke fem øl fra morgenstun­den, ved man ikke, hvad afhaengigh­ed er. Det skal man vaere alkoholike­r for at vide. Og når man som ung føler, at der er uanede maengder af tid tilbage, ved man ikke, hvad det vil sige at skulle forholde sig til, at man snart skal dø. Det skal man vaere alvorligt syg eller gammel for at vide.

Thomas Bredsdorff er ikke syg, men han er gammel.

Den 86-årige forfatter og journalist siger selv, at han ikke håber, han bliver mere end 90 år, fordi han tvivler på, om han kan baere ensomheden, når alle hans jaevnaldre­nde er vaek.

Den følelse kan man måske godt saette sig ind i, men man skal nok vaere 86 år for at kunne maerke den. Man er nødt til at have levet et langt liv, før man ved, hvad det vil sige at have døden taet på sig.

For nylig udgav Bredsdorff erindrings­bogen ”Lykkeligt naer” med undertitle­n ”En oldings optegnelse­r”, der blandt andet handler om kunsten at aeldes i en tid, hvor oldingene bliver flere og flere, som forfattere­n selv udtrykker det i dagens interview, hvor JP Bøgers 25-årige Lasse

Momme møder den 61 år aeldre forfatter til en snak om alt det, et langt liv består af.

Ikke mindst døden. Ingen af os ved, hvad der sker, når det hele engang slutter. Det gør Thomas Bredsdorff heller ikke.

Og det faktum kan vaere svaert at saette ord på. Som den bogaktuell­e forfatter siger i dagens interview, så kan sproget indimellem ikke rumme alt det, der foregår inden i os.

Men det kan litteratur­en heldigvis:

»For mig har litteratur­en vaeret et medie for alt det roderi, der er inden i én. Litteratur giver form til følelser. Den gør det til en erkendelse, man kan se for sig,« siger Bredsdorff.

Men det er ikke kun i litteraure­n, man kan søge hjaelp. Tanker i et godt interview kan også vaere med til at finde et sprog for alt roderiet inden i én. Og apropos, så interviewe­de jeg engang forfattere­n Knud Romer om at blive aeldre, og undervejs sagde han noget, der fik mig til at forstå døden lidt bedre, end da jeg ankom:

»Døden er den ultimative indsnaevri­ng. Det utaenkelig­e. Vi kan simpelthen ikke forstå evigheden. Men hvis vi levede med døden som følgesvend, ville vi måske opføre os anderledes og mere naensomt, omsorgsful­dt og forpligten­de over for ting. Og hvis vi huskede på evigheden, ville vi måske vaere knap så selvoptage­de og ikke gøre så mange ligegyldig­e forskelle mellem ting, hvor forskellen alligevel er forsvinden­de. Mellem mennesker, mellem den ene bil og den anden, svinekød og oksekød, og måske ville vi vaere knap så aggressive og grådige, for vi kan ikke tage noget med herfra.«

God laeselyst.

 ?? Redaktør ?? MARCUS AGGERSBJER­G,
Redaktør MARCUS AGGERSBJER­G,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark