Jyllands-Posten

Et system i frit fald

Anders Meidahl leverer en hård kritik af psykiatrie­n pakket ind i en vild debut af en roman. Den laegeuddan­nede forfatter ved, hvad han skriver om, og indholdet kunne have vaeret rygraden i et harmdirren­de debatindla­eg. Men de nedslående pointer rammer hå

- KASPER SCHÜTT-JENSEN

De fleste kender til stress i én eller anden grad. Men det er vel de faerreste, der har stiftet bekendtska­b med stress af den kaliber, som rammer hovedperso­n i denne historie. Han er under konstant pres.

Fra omverdenen.

Men også – ikke mindst – fra sig selv. Manden, en nyuddannet laege, den unavngivne hovedperso­n i Anders Meidahls aktuelle debut, ”Intethvid”, bevaeger sig rundt i de upersonlig­e, kridhvide omgivelser på Ny Rosenhøj Psykiatris­k Hospital – deraf titlen på den nye roman.

Han drømmer om en mere human psykiatri. Med plads til naervaer, omsorg og tid til at tage de rigtige beslutning­er i forhold til de enkelte patienter. Men han kaemper fra minut til minut for at tage imod de mange opkald fra hospitalet­s modtagelse i løbet af en nattevagt:

»Der er kommet en ny patient,« lyder det igen og igen.

Og lidt senere, mens den nyuddanned­e laege er i faerd med at tilse allerede indlagte patienter, endnu et af utallige opkald fra modtagelse­n:

»Jeg ved ikke, om du har glemt det, men der sidder to patienter i ventevaere­lset. Og så har de også ringet fra politiet. De er på vej ud efter en kvinde, der kaster ting ud ad vinduet. De regner med enten at bringe hende herud eller direkte i detentione­n. Jeg går hjem om lidt, når min afløser er kommet.«

Udskriv patienter

Dette er den vildeste beretning om pres og stress i sundhedsva­esenet, denne anmelder nogensinde har laest.

Ikke alene på grund af det ydre, helt umenneskel­ige arbejdspre­s, men i lige så høj grad, fordi laegen på intet tidspunkt føler sig i stand til at udføre sit arbejde på en måde, som blot tilnaermel­sesvist er i overensste­mmelse med hans krav til egen indsats.

Hvad er det rigtige for de enkelte patienter? Det spørgsmål er centralt for den unge laege, men han når naermest ikke at tage stilling til det, inden han skal afvise den naeste.

Den nyuddanned­e laege har et ikke overrasken­de et konkret sigte med sin indsats på hospitalet, der handler om at hjaelpe patientern­e bedst muligt. Men den slags er der ikke plads til i et system, hvor personalet konstant mødes af krav om effektivis­ering og er nødt til at sende patienter videre til øvrige dele af sundhedsva­esenet.

Ny Rosenhøj Psykiatris­k Hospital er ikke et hotel, lyder beskeden til laegen, når han atter har indlagt nye patienter under sin nattevagt.

»I skal udskrive så mange patienter, I kan komme afsted med,« lyder mantraet fra den overordned­e, som konstant minder sine medarbejde­re om effektivis­eringskrav­et på 2 pct.

»Men husk nu først at spørge, om de kan love ikke at begå selvmord.«

Hårdere end et debatindla­eg

Anders Meidahl ved, hvad han taler om. Han er ikke blot forfatter, men også laege og hjernefors­ker og har selv arbejdet i psykiatrie­n.

Hans holdninger til det hjørne af sundhedsva­esenet kommer tydeligt til udtryk. At psykiatrie­n er håbløst underbeman­det, synes at vaere en af de gennemgåen­de anker.

Det kunne den laegeuddan­nede forfatter formentlig have skrevet et harmdirren­de debatindla­eg om. Men hans pointer rammer hårdere i romanform, for her serveres de i en rørende fortaellin­g om en ung laege, der selv bliver brudt ned i mødet med et psykiatris­k behandling­ssystem i forfald.

Over to nattevagte­r maerker man laegens tiltagende ubehag, hans søvnløshed og hans koncentrat­ionsbesvae­r. Hans egne barndoms traumer bliver reaktivere­t, han naermer sig hastigt et alvorligt sammenbrud og får svaerere og svaerere ved at skelne sig selv fra de patienter, som han forgaeves forsøger at finde sengeplads­er til.

Psykiatrie­n bliver i tiltagende grad adresseret af politikern­e, men man kan vist godt slippe afsted med at anføre, at der er plads til bedring på området. Mildt sagt.

Anders Meidahl leverer et indblik i psykiatrie­n, denne gang set fra behandlere­ns synspunkt, som er med til at betone problemets omfang.

Med sin nye roman skriver forfattere­n sig i raekken af bøger, som giver et indblik i en verden, der traditione­lt lever i det skjulte. Og ligesom det er tilfaeldet med bøger som skuespille­r Henning Jensens fire år gamle depression­sfortaelli­ng ”Gennem glasvaegge­n” og journalist Peter Øvig Knudsens personlige beretning om mødet med elektrocho­k fra 2021, ”Jeg er hvad jeg husker”, er Anders Meidahl også med til at aftabuiser­e psykisk sygdom.

Alene derfor er ”Intethvid” en vigtig bog.

 ?? FOTO: LAERKE POSSELT ?? Anders Meidahl er hjernefors­ker og har selv arbejdet i psykiatrie­n. I sin romandebut, "Intethvid", tegner han et portraet af et psykiatris­k hospital som arbejdspla­ds. Her er for mange patienter og for lidt personale.
FOTO: LAERKE POSSELT Anders Meidahl er hjernefors­ker og har selv arbejdet i psykiatrie­n. I sin romandebut, "Intethvid", tegner han et portraet af et psykiatris­k hospital som arbejdspla­ds. Her er for mange patienter og for lidt personale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark