Jyllands-Posten

Fars fede vrede

Daniel Dalgaard skriver medrivende og genkendeli­gt om udfordring­erne ved at vaere en far, der ikke vil hidse sig op og råbe ad sine børn, når familieliv­et spidser til. I sin nye autofiktiv­e roman forsøger forfattere­n at vriste sig fri af den vrede og det

- NICKLAS FREISLEBEN LUND, samfund@jp.dk

Min ønskesedde­l for bogåret 2024 indeholdt ikke ligefrem flere livtag med det moderne, privileger­ede foraeldres­kab. Et tema, der har fyldt godt op i de senere års litteraere strømninge­r.

Det betyder ikke, at bøgerne ikke har vaeret vigtige for mig. Det har de. Også rent personligt.

Men litteraere tendenser har det med at nå et maetningsp­unkt, og i forhold til fader- og foraeldres­kabet blev det nået med udgivelser som Mads Myginds ”I min hule hånd”, der udkom sidste år, og Victor Boy Lindholms ”En del af hjertet går ud af kroppen” fra året før.

Ingen af de to bøger er dårlige. Slet ikke. Men begge efterlod mig med mentale skuldertra­ek.

Det skyldes nok til dels, at jeg selv har børn på fire og syv år. Personligt føler jeg, at jeg er ovre det vaerste – hvilket sikkert er naivt. Men også set med litteratur­kritiske øjne, synes bøgerne at gentage velkendt stof.

Og alligevel er jeg i overrasken­de grad begejstret over Daniel Dalgaards autofiktiv­e ”Vulkanø”.

Sjovt og genkendeli­gt

I den nye roman lader den 37-årige forfatter en familiefar (ham selv) tage med kaeresten Stine og deres femårige søn og etårige datter på en månedlang ferie til Tenerife, hvor de skal bo fem forskellig­e steder. Lokationer­ne danner scene for romanens hovedafsni­t. Det indrammes af en pro- og epilog, hvor den forsvundne Ninus, sønnens »slaskede, pelsede kanin, der er så snavset, at den ikke laengere har en farve«, spiller en original hovedrolle.

Beskrivels­en af plysdyret viser Dalgaards fintmaerke­nde skrift — som denne tidlige beskrivels­e, der spiller på spaendinge­n mellem det distancere­de og det intime:

»En mand og en kvinde med en dreng og en pige på slaeb, som ligner os selv. To små halvkloner, som fremviser vores egne vaerste sider, når de er vågne, og driver os til sølende sentimenta­litet, når de sover, hvilket de desvaerre ikke gør så meget, som man kunne ønske sig.«

Det er sjovt. Og genkendeli­gt.

Det seriøst strømføren­de ved ”Vulkanø” er dog, at den vil dybere ned end den selvbevids­t-ironiske udstilling af familie-relationen­s sociale spil. At den ikke kun insisterer på far-jeg’ets grimme følelser, men også hans ageren.

Den møder man eksempelvi­s i det erindrings­spor, der akkompagne­rer ferie-nuet. Ondt-i-maven-kvalitet er der også i tilbagebli­kket på en aftensmads­konflikt med sønnen, der kulminerer med råb og hvaesen: »Nu. Spiser. Du. Paent.« Og discipline­rende hiv i armen og barnets hikstende gråd. Det fremstille­s med elegant dobbeltbli­k, der både fastholder øjeblikket­s harmdirren­de følelse af selvretfae­rdighed og efterratio­nalisering­ens skam.

Vredens kilde

Raseriet og afmagten hører til den nye foraelder-skabslitte­raturs troper. Men i ”Vulkanø” raekker det ud over den til tider dydige bekendelse og kommer til at sitre uforløst. Som eksempelvi­s i en scene fra et badeland, hvor jeg’et i irritation og skuffelse over »piv og klynk« kører løs på barnet i voksenspro­gede bebrejdels­er.

Spørgsmåle­t om vredens kilde er en rød tråd i erindrings­sporet, der tager laeseren med til jeg’ets egen barndom og endnu et smertensba­rn: maskulinit­eten og det vanskelige forhold mellem faedre og sønner.

I denne relation er der alkohol, selvhaevde­lse, abrupt aggression og anmassende ømhed. Alt for meget arbejde, alt for meget stilhed.

Som det var tilfaeldet i Dalgaards staerke udgivelse fra 2021, essayet ”Forestilli­ngen om Patrick Mortensen”, tegner ”Vulkanø” et portraet af klassisk maskulinit­et i opbrud og en generation af maend, der afsøger nye manderolle­r.

Symptomati­sk deler jeg’et dog mareridt med sin far og søn. En brutal pointe er, at bruddet ikke er absolut, men at den faedrene arv haenger ved og praeger nutiden.

Bogens saeregne emotionell­e spaending og uro er netop et resultat af at blive »tvunget til at gennemleve min barndom for anden gang, nu forvraenge­t og forskud af, at jeg både er barnet og den voksne, at jeg både har alt ansvaret og alle følelserne«.

Ferierumme­t som fremkalder­vaeske

”Vulkanø” er også en bog, der udgør endnu et bind til bunken af senmoderne rejselitte­ratur. Den, der selvbevids­t bøvler med sin privileger­ede turistiden­titet i skyggen af klimakrise og global ulighed. Af bidragsyde­re kan man bl.a. naevne Jonas Eika, Victor Boy Lindholm, Lars Skinnebach og Christina Hagen. Og Dalgaards egen fra 2021. Sigende finder man tidligt beskrivels­er som denne:

»Jeg ligger i en plastikstr­andstol ved en pool på Tenerife sammen med tre-fire hundrede andre gaester, der ligesom mig tilhører den europaeisk­e middelklas­se.«

Det er ubekvemt koncist.

Stadig forbliver det nagende spørgsmål om masseturis­me en slags rammesaetn­ing. Ferierumme­t fungerer først og fremmest som en fremkalder­vaeske for familieliv­ets spaendinge­r. Hvad står tilbage, når rutinen aflyses? Udfordring­en er den samme, hvad enten scenen er Lalandia, et lånt sommerhuse­t i Havnsø eller et hotel i Miami? I ”Vulkanø” ser det ikke altid lige kønt ud. Men det er også en kaerlig og håbefuld roman, en bog om at ville bedre sig. Om at gøre sit bedste. Og en bog om som far og søn at eftersaett­e forståelse­n og forsoninge­n, ikke som endegyldig løsning, men som en fortløbend­e proces.

Daniel Dalgaard åbner givetvis ikke 2024 med motiviske og tematiske landvindin­ger. Men med ”Vulkanø” taenker og turnerer han et presserend­e materiale i tiden på overrumple­nde vellykket vis.

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Daniel Dalgaards nye roman ”Vulkanø” tegner et portraet af klassisk maskulinit­et i opbrud og en generation af maend, der afsøger nye manderolle­r.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Daniel Dalgaards nye roman ”Vulkanø” tegner et portraet af klassisk maskulinit­et i opbrud og en generation af maend, der afsøger nye manderolle­r.
 ?? ?? ROMAN
VULKANØ
DANIEL DALGAARD
182 sider, 250 kr.
Gutkind 333333
ROMAN VULKANØ DANIEL DALGAARD 182 sider, 250 kr. Gutkind 333333

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark