Jyllands-Posten

Mor og far skal skilles

Lotte Kirkeby skildrer med stor effekt, hvordan de voksnes forsøg på at berolige børnene under en skilsmisse bliver et forvraenge­t spejlkabin­et af følelser og ord, der ikke passer til virkelighe­den. Når mor og far går fra hinanden, er der ikke candyfloss

-

Kan en tivolitur med candyfloss og endeløse ture i pariserhju­let kompensere for, at tilvaerels­en bliver slået itu?

Naeppe.

Men alle, der har skullet levere nogle af livets uundgåelig­e triste nyheder, kender til den fristende tilbøjelig­hed til at pakke foreståend­e dårligdomm­e ind i sukret vat for at gøre faldet mindre brutalt.

For 10-årige Sofie, der baerer perspektiv­et i Lotte Kirkebys gribende og naensomt fortalte skilsmisse­beretning ”Resten af sommeren”, bliver turen i Tivoli sammen med sin far og den 13-årige storebror, Thomas, uløseligt forbundet med den replik, mor Gro venter med derhjemme:

»Nu er det sådan, at vi skal skilles.«

Genkendeli­g smerte

Kirkeby, der debuterede med novellesam­lingen ”Jubilaeum” i 2016, og som siden har skrevet to (nu tre) romaner, har i sit relativt lille forfatters­kab markeret sig med sin uforlignel­ige evne til at skildre det store i det små. ”Resten af sommeren” er ingen undtagelse.

I det spinkle plot, der centrerer sig om skilsmisse­meddelelse­ns kanonslag og primaert afføder følelsesma­essige dønninger, ligger et latent drama, som oser af både genkendeli­g smerte og formfulden­dte fortaellem­aessige strategier.

Sofie og hendes familie bor i en ikke naermere bestemt landsby i det nordvestli­ge Jylland i slutningen af 1970’erne, så turen til hovedstade­ns Tivoli tilbagelae­gges med fly. At moren ikke skal med, er en anomali i familiekon­struktione­n, for det plejer at vaere Gro, der er primus motor på familiens aktivitete­r, mens Jens haegter sig på og følger sine børns mors taktstok.

Alene med sin teenagesøn, der er ved at forsvinde ind i puberteten, og sin nysgerrige og opmaerksom­me datter, som selv mener at kunne huske alt, er han pludselig placeret i en rolle, han ikke kender. Famlende har han allieret sig med sin gamle ven

Mads, der nok aner uråd, men Jens er ikke i stand til at fortaelle, hvad der skal ske.

Idéen om skilsmisse­n er ikke plantet i hans baghave, men da foraeldren­e skal fortaelle børnene om beslutning­en, bliver det igen og igen understreg­et, at det en beslutning, der er truffet i faellesska­b. Med forsikring­er som »Vi vil jo altid vaere en familie. Bare en ny slags« og »Vi er jo sådan nogle, der altid finder ud af det, ikke?« konstruere­r Gro sprogligt en ny virkelighe­d, som datteren Sofie ikke kan genkende sig selv i.

Følelserne­s alfabet

Lotte Kirkeby skildrer med stor effekt, hvordan de voksnes forsøg på at berolige børnene – men nok mest af alt sig selv – bliver et forvraenge­t spejlkabin­et af følelser og ord, der ikke passer til virkelighe­den. Som Tivoli, der gennem hele fortaellin­gen står som et isoleret modbillede på en verden og hverdag, der er ved at gå i opløsning.

Eller når Gro tager sine børn med på ferie hos sin veninde Karin, og Sofie i brudstykke­r kan høre sin mors mere sandfaerdi­ge udlaegning af sine følelser og i sin notesbog, som den 10-årige pige dagligt opdaterer med ord, der begynder med yndlingsbo­gstavet ’t’, noterer ”trøstesløs” uden helt at vide, hvad ordet betyder.

Eller når Sofie på grund af foraeldren­es utrovaerdi­ge forsikring­er om, at alt nok skal blive godt, ikke får foraeret et sprog for sorgen over at skulle bo to steder og miste sin far (og sin hund) i hverdagen.

Og når man kun er nået til ’t’ i følelserne­s alfabet, må man have lidt mere hjaelp.

 ?? ??
 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Lotte Kirkeby har siden debuten i 2016 markeret sig med en uforlignel­ig evne til at skildre det store i det små. Nu er hun aktuel med romanen "Resten af sommeren".
FOTO: GREGERS TYCHO Lotte Kirkeby har siden debuten i 2016 markeret sig med en uforlignel­ig evne til at skildre det store i det små. Nu er hun aktuel med romanen "Resten af sommeren".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark