Jyllands-Posten

Alpelande er blevet markant dyrere, mens notorisk dyre feriemål nu er billigere

De mange danskere der tager på skiferie må forberede sig på prisstigni­nger på populaere destinatio­ner. Andre steder er der derimod besparelse­r i udsigt.

- TOM NØRGAARD

Når flere tusinde danskere i de kommende uger drager på ferie, kan de i mange tilfaelde godt regne med at skulle gribe dybere i pengepunge­n end tidligere. På nogle af de foretrukne skidestina­tioner er prisniveau­et nemlig steget som følge af enten styrkede valutaer eller høj inflation.

Går turen mod sydlige bjergtoppe i Schweiz, Østrig eller Frankrig, må man forberede sig på prisstigni­nger på henholdsvi­s 7,3 pct., 4,9 pct. og 3,3 pct. sammenlign­et med samme sidste år.

»Både i Østrig og Frankrig er forbrugspr­iserne steget. Det betyder, at danske skituriste­r, som tager til disse destinatio­ner, skal forvente at betale mere for f.eks. fødevarer, som i Frankrig er blandt de varegruppe­r, der er steget allermest i pris. Omvendt har inflatione­n vaeret lav i Schweiz, men den schweizisk­e franc er styrket med hele 6,3 procent overfor den danske krone, hvilket gør det til en saerligt dyr destinatio­n i år,« siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

I Tjekkiet er prisniveau­et ligeledes steget – naermere bestemt med 5,8 procent – mens det blot er blevet en smule dyrere at leje ski, købe liftkort og i det hele taget handle lokalt i Sverige.

»Kursen på den svenske krone er raslet ned de seneste år, men hen over efteråret blev den svenske krone styrket overfor den danske krone – dog har den igen taget et knaek kort før årsskiftet. I sammenhaen­g med en inflation på 3,7, er prisniveau­et steget med 1,9 procent, og det er således blevet en smule dyrere, men ikke meget,« forklarer Jens Nyholm og tilføjer:

»Der er formentlig også flere danskere, som allerede bestilte skiferien til Sverige – og måske endda både hytte, transport og liftkort – i sommers, da kursen var lav. Hvis man ikke har købt over evne, kan det således vaere, at der er et lidt større feriebudge­t at give af til at daekke de lidt højere leveomkost­ninger på selve turen.«

I Østrig og Frankrig er forbrugspr­iserne steget. Danske skituriste­r, som tager til disse destinatio­ner, skal forvente at betale mere for f.eks. fødevarer, som i Frankrig er blandt de varegruppe­r, der er steget allermest i pris. Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord

Her er de gode nyheder

Omvendt er der en god nyhed til danskere, som skal til Norge, som er blevet billigere at rejse til – om end prisniveau­et fortsat er højt:

»Den norske krone er faldet mere, end inflatione­n er steget. Prisniveau­et er stadig meget højt i Norge, men priserne er trods alt ikke steget,« siger Jens Nyholm.

»Er gps’en sat til Italien, kan man forvente, at prisniveau­et er stort set det samme som sidste år. Faktisk har Italien oplevet lav inflation i efteråret, men med til historien hører, at inflatione­n var helt oppe på 12,3 pct. i december 2022 og 10,7 pct. i januar sidste år.«

Populaere ferielande som Kroatien og Graekenlan­d har ligeledes holdt prisniveau­et stort set uaendret, mens de mange danskere, der holder vinterferi­e i Thailand kan glaede sig over, at enerelle prisniveau 5,9 pct. lavere end for et år siden.

Det er ligeledes vaesentlig­t billigere at holde ferie i Sydafrika og Australien i år, mens Japan der er notorisk kendt for at vaere et dyrt rejseland, topper listen over lande, som det er blevet billigere at rejse til.

 ?? ?? I Østrig er forbrugspr­iserne steget, og danske skituriste­r skal forvente at betale mere for f.eks. fødevarer. Foto: Getty Images
I Østrig er forbrugspr­iserne steget, og danske skituriste­r skal forvente at betale mere for f.eks. fødevarer. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark