Jyllands-Posten

»Hvis Danmark er verdens lykkeligst­e land, hvorfor er danskerne så så sure?«

Som 36-årig havde Ellen Lundqvist fået nok af Danmark. Ad omveje endte hun i italienske Umbrien og ernaerer sig i dag som en kuriøs blanding af olivenolie­producent, sommelier og ejendomsrå­dgiver.

- ALLAN PRIESS POULSEN Fortsaette­s

Kender du følelsen af at vaere draget imod et bestemt sted? Så meget, at du enten føler, at du har vaeret på stedet før, eller at der er en dybere mening med, at du er der nu? Den fornemmels­e kan Ellen Lundqvist tale med om. I 2006 besøgte hun således sit nuvaerende hjem i byen Montecchio i regionen Umbrien nord for Rom. Og endnu inden hun havde vaeret indenfor i selve huset, vidste hun, at hendes fremtid lå lige praecis her.

»På det tidspunkt boede min eksmand og jeg i Anzio syd for Rom i et område lige ud til kysten. Det minder lidt om Hornbaek og Gilleleje om sommeren – én lang sommerfest for romere, der bor i sommerhus. Det er et laekkert sted, men der var bare for mange mennesker. Når jeg skulle ned at traene i byen, tog det 35 minutter at køre 7-8 kilometer i bil. Det blev lidt for meget, for vi var egentlig mere interesser­ede i eksklusivi­tet og ro. Derfor begyndte vi at kigge efter hus i Umbrien, og da vi fandt det rigtige, var det virkelig kaerlighed ved første blik,« fortaeller Ellen Lundqvist og fortsaette­r:

»Så snart jeg stod på terrassen, taenkte jeg ”her skal jeg bo”. Jeg havde ikke engang set huset endnu og var egentlig også naermest ligeglad med, hvordan det så ud. Vi skulle videre på besøg hos nogle venner i Umbrien, og på vejen dertil ringede vi og lagde et bud på huset. Naeste dag var det vores, og 14 dage senere flyttede vi ind. På det tidspunkt havde vi ikke engang vaeret i selve huset i fem minutter. Det var udsigten over bjergene, der gjorde det for mig. Terrassen går hele vejen rundt om huset, og man kan se 100 kilometer vaek. Det er så storslået og skaber stadig en fantastisk ro i mit hoved og i mit sind,« siger hun.

Fik nok af Danmark

I alt 22 år har Ellen Lundqvist indtil videre boet i Italien. Hun var 36, da hun flyttede fra København sammen med sin eksmand. I dag er hun 58. Flytningen skyldtes i høj grad, at Ellen Lundqvist simpelthen fik nok af Danmark. Sådan at forstå, at hun i stigende grad fandt sit liv stressende og hektisk – og at hun ofte følte sig frustreret over den måde, københavne­rne behandlede hinanden på.

»Jeg var løbet lidt sur i mit arbejde som tøjdesigne­r, og pludselig så jeg også bare sure danskere over alt. Min eksmand og jeg boede i København, og det var altid en kamp at komme nogen steder hen. Man fik bøder, man fik fingeren af cyklister og blev dyttet af og råbt efter, når man selv var på cykel. Når jeg mødte på arbejde om morgenen, var jeg allerede i dårligt humør. Det blev bare for meget. Hvis Danmark er verdens lykkeligst­e land, hvorfor er danskerne så så sure?« spørger Ellen Lundqvist retorisk.

»På det tidspunkt tog vi på ferie i Italien et par gange om året, eller når det lige kunne lade sig gøre, og jeg kunne virkelig godt lide mentalitet­en og temperamen­tet. Blandt andet har det altid passet mig godt at have en følelse af at vaere omringet af en lille smule kaos. I Danmark kunne jeg godt føle, at jeg skulle vaere på en bestemt måde og passe ind i en lille kasse. Hvorfor skal staten for eksempel bestemme, om jeg skal have en iPhone eller en gammel Nokia? Har man ikke en smartphone i Danmark, bliver man jo udelukket fra alt muligt. Alting foregår via NemID. Det er sådan noget som det, jeg bliver irriteret over. Jeg syntes også, der var for mange lokale sheriffer, der altid gik højt op i, hvordan folk parkerede. Sådan noget er jeg altså ligeglad med. Til sidst kunne jeg ikke holde min egen reaktion og min negative energi omkring det hele ud. Og så besluttede vi at flytte,« fortaeller hun og drager samtidig en parallel til både trafikforh­oldene og mentalitet­en i Italien.

»Hvis jeg for eksempel ikke kan finde vej hernede, kan jeg godt finde på at stoppe bilen midt på en hovedvej og spørge bilisten bagved om hjaelp. Det er der indtil videre ikke nogen, der er blevet sure over. Folk taler også sammen i toget, selv om de ikke kender hinanden. Italienern­e er mere åbne og ikke så bange for hinanden. Her er mere højt til loftet. Det er ikke, fordi vi danskere er dårligere mennesker end dem. Vi er bare lidt mere bange for at komme hinanden ved, og derfor snakker vi ikke så meget sammen og hjaelper ikke hinanden lige så meget, som italienern­e gør,« siger hun.

Fra tøjdesigne­r til olivenolie­producent

Da Ellen Lundqvist flyttede til Italien, flyttede hun sit tøjfirma med. Sådan er der visse fordele ved at vaere selvstaend­ig. Men med tiden blev ønsket om ny inspiratio­n så udpraeget, at hun endte med at skifte karriere. Endda temmelig eftertrykk­eligt.

Således er Ellen Lundqvist i dag primaert olivenolie­producent, ligesom hun er i gang med at uddanne sig til olivenolie-sommelier. Ja, sådan en uddannelse findes faktisk. Derudover fungerer hun som ejendomsrå­dgiver og hjaelper både danske og udenlandsk­e familier med at finde drømmehuse­t i Umbrien.

»Da jeg blev skilt, var jeg nødt til at lave nogle aendringer for at få lidt mere indtaegt. I starten arbejdede jeg i en venindes PR-bureau i København og vekslede derfor lidt mellem Italien og Danmark. Og så begyndte jeg at saelge lidt af olivenolie­n fra traeerne på min grund. Den var der mange, der syntes var rigtig god, og efterhånde­n som efterspørg­slen blev større og større, tog det ligesom bare om sig. På et tidspunkt fik jeg lov til passe markerne på nabogrunde­n, og nu har jeg vel 4-500 oliventrae­er. I dag er det min primaere beskaeftig­else og indtaegtsk­ilde. Og til min store glaede driver jeg virksomhed­en sammen med min storesøste­r, som klarer alt det administra­tive fra Danmark,« siger Ellen Lundqvist.

Derudover er hun altså i gang med at uddanne sig til sommelier i olivenolie, ligesom hun løbende holder foredrag i Danmark om olivenolie­produktion – og fungerer som boligrådgi­ver i Umbrien. En noget utradition­el jobsammens­aetning, som ikke desto mindre fylder Ellen Lundqvist med glaede og ro.

»Det er hårdt at høste, men arbejdet med at klippe og vedligehol­de traeerne er helt vidunderli­gt afstressen­de. Jeg mister fuldstaend­ig tidsfornem­melsen og kan blive enormt overrasket over, at det pludselig er frokosttid. Det tror jeg er ret sundt. Jeg føler i hvert fald, at jeg har et ret afslappet arbejdsliv, som i høj grad er integreret med min hverdag, hvor jeg vasker tøj og går tur med hundene ind imellem mine arbejdsopg­aver – og arbejder i nattøj om morgenen,« siger hun.

Alene i et fremmed land

Men hvordan føles det egentlig at vaere alene i et fremmed land? Ellen Lundqvist flyttede ganske vist til Italien sammen med sin davaerende mand, men parret blev skilt i 2013. De fik ingen børn, og begge Ellen Lundqvists foraeldre er døde. Det skete med tre ugers mellemrum i december 2012 og januar 2013.

I den periode laenede Ellen Lundqvist og storesøste­r Anne-Mette sig meget op ad hinanden, ligesom de to søstre altså driver virksomhed sammen. Derudover er Ellen Lundqvist taet med søsterens datter, Karen. Det skyldes isaer, at hun tog sig meget af sin niece, mens hun var spaed, fordi storesøste­r Anne-Mette var selvstaend­ig og gav sig selv lige praecis én dags barsel.

Endeligt har Ellen Lundqvist en bonusmor i

 ?? ?? Italienere er mere lokalt funderede end danskerne. For eksempel går den gaengse italiener mere op i det lokale fodboldhol­d, end om Italien bliver verdensmes­tre, fortaeller Ellen Lundqvist. Foto: Jeanette Philipsen
Italienere er mere lokalt funderede end danskerne. For eksempel går den gaengse italiener mere op i det lokale fodboldhol­d, end om Italien bliver verdensmes­tre, fortaeller Ellen Lundqvist. Foto: Jeanette Philipsen
 ?? ?? Ellen Lundqvist har i snart tyve år boet i Montecchio i regionen Umbrien nord for Rom. Foto: Jeanette Philipsen
Ellen Lundqvist har i snart tyve år boet i Montecchio i regionen Umbrien nord for Rom. Foto: Jeanette Philipsen
 ?? ?? Ellen Lundqvist arbejder som olivenolie­producent, sommelier og ejendomsrå­dgiver. Foto: Jeanette Philipsen
Ellen Lundqvist arbejder som olivenolie­producent, sommelier og ejendomsrå­dgiver. Foto: Jeanette Philipsen
 ?? ?? Det var udsigter som denne, der i første omgang lokkede Ellen Lundqvist til Umbrien. Foto: Jeanette Philipsen
Det var udsigter som denne, der i første omgang lokkede Ellen Lundqvist til Umbrien. Foto: Jeanette Philipsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark