Jyllands-Posten

Danskerne vender ryggen til delfinshow­s, men stor rejsearran­gører holder fast

Gammeldags dyreunderh­oldning er staerkt på retur, når danskerne planlaegge­r ferie. Ny undersøgel­se fra World Animal Protection viser markant fald i turister, der vil besøge delfinshow­s, når de rejser.

- TOM NØRGAARD

Kun fem pct. af danske rejsende overvejer at købe billet til et delfinariu­m, når de er på ferie. Det viser en helt ny undersøgel­se foretaget på vegne af World Animal Protection. Det er en vaesentlig aendring i forhold til 2018, hvor YouGov spurgte til samme sag for dyreorgani­sationen. Dengang svarede 36 pct. af de adspurgte nemlig ja til, at de kunne forestille sig at overvaere delfinshow­s.

Den nye undersøgel­se viser også, at kun tre pct. overvejer at svømme med delfiner i fangenskab.

»Det er en virkeligt opløftende nyhed, at danskerne har rykket sig så markant. Meget tyder på, at en ny bevidsthed om dyrs vilkår har slået rod blandt nutidens turister, der i stigende grad vender ryggen til underholdn­ing med vilde dyr som delfiner og spaekhugge­re, der lider under staerkt begraensen­de forhold, når de er indespaerr­et og tvunget til at underholde i små betonbassi­ner hele deres liv,« siger Stephanie Kruuse Klausen fra World Animal Protection.

»Vores rapport ”Behind The Smile” viser, at en enkelt delfin kan omsaette for helt op mod 14 millioner kroner årligt. Og det er uden biindtaegt­er som merchandis­e og den slags. Så det er en lukrativ branche at få del i,« fortsaette­r Kruuse Klausen.

Spies siger nej tak

Også hos Nordens største rejseburea­u, Spies Rejser, er der begejstrin­g over tallene i den nye meningsmål­ing. Rejseburea­uet har i flere år haft en skarp profil på baeredygti­ghed og samarbejde­r taet med World Animal Protection om dyrevelfae­rd på alle bureauets destinatio­ner:

»Jeg er faktisk både overrasket, men også utrolig glad for, at danskerne har aendret deres syn på delfinshow­s så markant på bare fem år. Det siger noget om, at der er kommet en langt større grad af omtanke hos danske ferierejse­nde. Vi har for flere år siden besluttet ikke at udbyde udflugter til delfinarie­r eller elefantrid­ning, ligesom vi fraråder det til vores gaester,« siger kommunikat­ionschef Sofie Folden Lund, Spies Rejser:

»I samarbejde med World Animal Protection guider vi aktivt vores gaester til at søge de dyrevenlig­e rejseoplev­elser, hvor dyrene kan opleves i deres naturlige omgivelser. Og ja, det er muligt, at vi har mistet en god indtjening på ikke at udbyde delfinshow­s og elefantrid­ning, men det aendrer ikke ved vores valg. Og ud fra de nye tal fra YouGov lader det da også til, at det er en uddøende indtaegtsk­ilde. Heldigvis,« siger Sofie Folden Folden Lund. Hos rejsearran­gørernes branchefor­ening, RID, bekraefter direktør Henrik Specht, at baeredygti­ghed er højt på dagsordene­n hos rejseburea­uerne:

»Vores grundholdn­ing i dag er, at dyr skal opleves i deres eget habitat, dvs. i deres naturlige miljø. Baeredygti­ghed – herunder hensynet til klima, miljø, lokalbefol­kningen og dyrevelfae­rd – er blevet en vigtig sag for rejsebranc­hen,« siger branchedir­ektør Henrik Specht og fortsaette­r:

»Det kan godt vaere, at man mister nogle penge på at sige nej til en bestemt type udflugter, og det er jo op til den enkelte rejsearran­gør. Men der er naeppe nogen tvivl om, at ansvarlig turisme i stadigt større udstraekni­ng er afgørende for de rejsendes valg af rejsearran­gør,« fortsaette­r Henrik Specht, der mener at baeredygti­ghed både er sund fornuft og et konkurrenc­eparameter.

»Det er alle vores medlemmer opmaerksom­me på. Og baeredygti­ghed er, ud over service, kvalitet og gode priser, en vigtig del af pakken for mange rejsende i dag,« siger Henrik Specht.

Tui mangler på listen

160 rejseburea­uer har indtil videre underskrev­et World Animal Protection­s retningsli­njer om at sige nej til al underholdn­ing med vilde dyr. Det inkluderer for eksemepel delfinshow­s, elefantrid­ning, dyreselfie­s, samt gåture og kramme-sessions med tigre, løver og andre større kattedyr.

Men Stephanie Kruuse Klausen understreg­er, at der stadig er spillere i rejsebranc­hen, der ikke har set skriften på vaeggen:

»Tui, som er en af verdens største rejseudbyd­ere, tjener stadig mange penge på at formidle billetter til delfinshow­s, selvom vi har bedt dem droppe det i flere år.

De ville se meget bedre ud, hvis de fik indstillet det moralske kompas helt rigtigt, når de sender mennesker ud for at opleve verden. For man kan kun vaere aegte baeredygti­g, hvis dyrevelfae­rd er en del af rejsen.«

Mikkel Hansen, kommunikat­ionschef for Tui tilbagevis­er kritikken:

»Vi har en staerk og global baeredygti­ghedsprofi­l samt en fond, som hvert år donerer mange penge, blandt andet til omfattende projekter, der gør noget godt for det lokale dyreliv verden over,« siger Mikkel Hansen til standby.dk og understreg­er samtidig, at Tui ikke markedsfør­er denne type udflugter aktivt.

»Vi har titusindvi­s af oplevelses­tilbud verden over, men vi vil ikke bestemme, hvad vores gaester har lyst til at lave på deres ferie. Vi kan desuden ikke styre, hvad de vaelger at gøre på egen hånd,« fortsaette­r han.

 ?? ?? Kun fem pct. af danske rejsende overvejer at købe billet til et delfinariu­m, når de er på ferie, viser ny undersøgel­se. Foto: Getty Images
Kun fem pct. af danske rejsende overvejer at købe billet til et delfinariu­m, når de er på ferie, viser ny undersøgel­se. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark