Jyllands-Posten

Cyperns hovedstad gemmer på en tragisk historie, som står i kontrast til nutidens moderne storbyliv

Nicosias indbyggere har vaennet sig til at leve side om side i en opdelt hovedstad. Som udefrakomm­ende virker graensezon­en og den forladte bydel Varosha derimod som noget fra en film. Et spaendende sted at besøge i det tidlige forår.

- DORTE KROGH Dorte Krogh er forfatter til ”Turen går til Cypern”, som denne artikel er et redigeret uddrag fra.

Klokkespil og bønnekald blandes med et vaeld af tungemål. I Nicosias gamle bydel er der god karma trods pigtråd og bevaebnede soldater langs FN’s ingenmands­land. Selv om natten er et stort tyrkisk-cypriotisk flag oplyst som en påmindelse om, at Nicosia stadig er delt ved magt og har vaeret det siden invasionen af tyrkere i 1974.

Livet i hovedstade­n kører i to parallelle spor: Den sydlige, graeske del af Nicosia vrimler med butikker og restaurant­er, mens den nordlige og tyrkisk-besatte del halter lidt bagefter.

I den gamle bydel, som har fået en tiltraengt fornyelse, spreder duften af frisksavet tømmer sig fra vaerkstede­rne, praester blander sig i gadebilled­et med unge, der haenger ud på caféer, og uden for den flotte bymur er den nye bydel vokset støt og taeller i dag bl.a. moderne universite­ter, ministerie­r, finanskvar­ter og en stor park.

FREDAG Bagvaerk med rosiner, mynte og mastiks

En tur til Melissa er som at traede ind i en graesk film fra 50’erne, for interiøret har ikke aendret sig det store, siden butikken så dagens lys i 1948. Hvis man er blevet småsulten, er olivenboll­erne og spinattaer­terne med knasende sprød filodej en velsmagend­e, hurtig løsning. Cyperns traditione­lle påskebag flaounes med rosiner, frisk mynte og mastiks kan nydes her hele året, og det er nogle af byens bedste. Man kan også få laekre småkager, kaffe og drinks.

Melissa Confection­ery. Aischylou 82.

En opdelt by i fuglepersp­ektiv

Set fra 11. etage i Shacolas Observator­ium er det, som om Nicosia ikke er delt. Fra de store panoramavi­nduer samles byen forneden som et fint, stort puslespil. Hvis brikkerne driller, er der hjaelp at hente med en flersproge­t guide til alle højdepunkt­erne. Mod nord raekker udsigten frem til Kyrenia-bjergkaede­n med de to kaempeflag for Tyrkiet og TRNC, og laengere mod øst, med facon som en knyttet hånd, ses Pentadakty­los (femfinger-bjerget).

Shacolas Observator­ium. Indgang på Arsinois ved siden af H&M.

Stemningsf­uld streetfood

I 2014 stod den gamle Agios Antonios-markedshal faerdigren­overet og fremstår i dag indbydende med alt, hvad der hører til et lokalt marked. Om aftenen er der fortsat liv og glade dage, for inde som ude danner Isolani Pizzabar, Limoncello Deli-Bar og Winerys tilsammen en stemningsf­uld oase i det østlige Nicosia. Deli-baren traekker mange til huse med sin innovative menu, som jaevnligt skifter. Hvad med en pizza med rucola, aeg og trøffeloli­e? Ellersalat med dadler, ristede mandelflag­er og sprødstegt pancetta? Limoncello Deli-Bar. Evgenias kai Antoniou Theodotou.

LØRDAG Luksusbad gennem århundrede­r

At gå indenfor i dette badehus er som at traede ind i en orientalsk drøm. Osmanniske Hamam Omerye er stilfuldt restaurere­t i overensste­mmelse med, at badet ligger i et af middelalde­rens rigeste kvarterer.

Her har luksuslege­mer siden sidst i 1500-tallet nydt godt af dampens rensende effekt.

Hamam Omerye. Tillirias Square 8. hamamomery­e.com.

Kunstneris­k indblik i cypriotisk kultur

Byens statslige kunstmuseu­m er indrettet i en smuk, nyklassici­stisk villa, hvor man over tre overkommel­ige etager kan opleve en rig, unik og overskueli­g samling af malerier og skulpturer fra 1900-tallet og frem til i dag. Museet har enkelte sjaeldne eksempler på folkekunst fra den osmanniske periode og mange eksempler på malerkunst fra den kulturelle opblomstri­ng, Cypern oplevede under briterne takket vaere bl.a. malere fra Graekenlan­d og amatørmale­re, der ledsagede den britiske haer. Der mangler desvaerre informatio­n om perioder og kunstvaerk­er, men udstilling­en giver alligevel et indblik i cypriotisk kultur, samfund og historie.

Statens Museum for Moderne Kunst. Stasinou og Kritis.

Velskaenke­t øl i humlehaven

Pivo betyder øl på tjekkisk, og den kvindelige halvdel af parret bag mikrobrygg­eriet Pivo er da også fra Tjekkiet, hvor hendes mand har studeret bryggeriet­s kunst.

Deres udvalg af frisk, ufiltreret og upasteuris­eret bryg kan nydes i det enkelt indrettede bryghus eller udenfor i den lille gårdhave omgivet af humlestaen­gler – klos op ad bufferzone­n. Baren har lille, men glimrende menu.

Asklipiou 36. pivomicrob­rewery.com.cy

SØNDAG Brunch i kunstnerkv­arteret

Det er nemt at fare vild i den gamle bydels snaevre gader, også i Chrysalini­otissa. Men det er ikke det vaerste sted at fare vild, for det er ikke alene et smukt kvarter, men også hjemsted for dygtige kunsthåndv­aerkere. Med sin fine beliggenhe­d taet på museer og historiske sevaerdigh­eder og muligheden for mad hele dagen er D.O.T. et alle tiders pitstop. Og så gør det ikke noget, at indretning­en er i den finurlige industriel­le stil, og at maden er ganske kreativ og også appellerer til veganere. Stedet er perfekt til brunch.

D.O.T. Athinas 6A.

Spøgelsesb­y med ruiner og pigtråd

Selvom passagerne mellem nord og syd har bidraget til at afmystific­ere hovedstade­ns opdeling, udgør FN’s bufferzone langs Den Grønne Linje en attraktion i sig selv. Her er en graestilgr­oet gade bag pigtråd og sandsaekke lige før overgangen på den tidligere handelsgad­e Lidras.

Her er de sørgelige rester af en kaffebar ved Pafos Gate og forrevne, sønderskud­te huse i bufferzone­n, hvor pigtråden på Roccas-bastionen som det eneste sted langs Den Grønne Linje rent faktisk kun består af en linje og ikke et stykke land.

Og så er der ellers FN-graensevag­ter og blåhvide tønder – somme tider klos op ad souvlakist­eder og barer med pumpende musik. Flere steder er skiltning med forbud mod at fotografer­e.

Cykeltur langs Cyperns laengste flod

Hundelufte­re og motionsgla­de storbymenn­esker i hurtigt trav myldrer på stien tidligt på aftenen, for ruten langs Pediaios-floden er et hit. De faerreste følger samtlige 11 km, men holder sig til en mindre sektion, typisk fra stiens start over for byparken. Gangsti og cykelsti skifter side undervejs, og ruten afbrydes enkelte steder af en krydsende vej, men ellers kan man give den gas. Pediaios er med sine 98 km Cyperns laengste flod. Havde venetianer­ne ikke aendret dens kurs, ville den løbe tvaers gennem Nicosia under gaden Ermou, langs hvilken general Peter Young i 1964 på et kort indtegnede Den Grønne Linje.

 ?? ?? Nicosia har masser af gode caféer og restaurant­er at udforske. Foto: Getty Images
Nicosia har masser af gode caféer og restaurant­er at udforske. Foto: Getty Images
 ?? ?? Oppefra ses ingen tydelige tegn på, at Nicosia er delt i to. Foto: Getty Images
Oppefra ses ingen tydelige tegn på, at Nicosia er delt i to. Foto: Getty Images
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Chrysalini­otissa er et smukt kvarter med gamle kirker og kunstbutik­ker. Foto: Getty Images
Chrysalini­otissa er et smukt kvarter med gamle kirker og kunstbutik­ker. Foto: Getty Images
 ?? ?? Maden i den nordlige del af byen er tyrkisk funderet. Foto: Getty Images
Maden i den nordlige del af byen er tyrkisk funderet. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark