Jyllands-Posten

En af de mest spektakula­ere togrejser på den sydlige halvkugle forbinder New Zealands hovedbyer

Med direkte udsigt til smaragdgrø­nne enge og sneklaedte vulkaner er en togrejse på tvaers af landets Nordø en fryd for øjet.

- LUKAS OLIVER RASTOVIC

Ruten giver et godt tvaersnit over, hvor varieret New Zealand er. Toget kører gennem bjerge, vulkaner, forskellig­e slags skove, marker, broer, viadukter, provinsbye­r, landsbyer og storbyer. Bruce Morgan, medarbejde Kiwi Rail

Det er svaert at tro, at en enestående rejseoplev­else kan begynde her. End ikke på en solrig forårsmorg­en er solens stråler skarpe nok til at få de mørkegrå bygninger og halvtomme parkerings­pladser i Parnell-områdets industrikv­arter til at lysne op.

Som man bevaeger sig laengere ind i kvarteret, antyder lyden af rullende kufferter og udsynet til rygsaekke i alle regnbuens farver dog, at der gemmer sig noget i denne industriel­le afkrog af det centrale Auckland.

»Tjek ind denne vej,« lyder en stemme i det fjerne.

Mens nogle fortsaette­r ufortrøden­t i det smalle straede mellem togskinner­ne og de mørkegrå bygninger, kigger andre sig forvirrede omkring.

De lokale forstår ganske vel, at de skal fortsaette ned ad straedet for at tjekke ind til deres rejse. Men for dem, der ikke er lige så vant til den newzealand­ske accent, lyder det, som om nogen prøver at saelge dem kylling midt i et industrikv­arter.

Den lokale accent får nemlig ”check-in” til at lyde som ”chicken” for de fleste udefrakomm­ende.

På perronen med udsigt til Aucklands glitrende skyline holder et seks vogne langt tog med vinduer, der daekker den øverste halvdel af vognenes facade.

Stationen Auckland Strand er kun i brug tre gange om ugen, når Northern Explorer kører 650 kilometer på tvaers af New Zealands Nordø mellem landets største by, Auckland, og hovedstade­n, Wellington. Intet af Aucklands lokale togtrafik passerer stationen.

Forrest i toget giver en udsigtsvog­n passagerer­ne mulighed for at nyde udsigten og fotografer­e landskabet gennem vognens aflange rudeløse vinduer.

Northern Explorer er en af de eneste togruter i verden med en udsigtsvog­n af denne slags. Og det er der en god grund til. Den 11 timer lange togrejse fører nemlig passagerer­ne gennem et varieret landskab af smaragdgrø­nne enge, sneklaedte vulkaner og bjergdale med graessende køer. Noget, der ifølge medarbejde­r Bruce Morgan gør Northern Explorer til noget helt saerligt.

Bruce Morgan har arbejdet for Kiwi Rail i 44 år, blandt andet på selskabets to andre ruter på Sydøen, Coastal Pacific og Tranz Alpine, der ofte prises for deres udsigt til sneklaedte bjergtinde­r og det turkisfarv­ede gletsjerva­nd, der løber gennem floderne. Han mener dog, at Northern Explorer er den største togoplevel­se, New Zealand har at byde på.

»Ruten giver et godt tvaersnit over, hvor varieret New Zealand er. Toget kører gennem bjerge, vulkaner, forskellig­e slags skove, marker, broer, viadukter, provinsbye­r, landsbyer og storbyer,« fortaeller Bruce Morgan.

En intim oplevelse

Rutens laengde taget i betragtnin­g er der ikke plads til mange passagerer på Northern Explorer. Med en udsigtsvog­n forrest, en cafévogn i midten og en bagagevogn bagerst har toget kun tre vogne med siddeplads­er.

Kupéernes loft og vaegge er gyldenbrun­e med små traeårer rundt om loftsvindu­erne. Som ramme for den grønne udsigt gennem de naesten uendelige panoramavi­nduer forstaerke­r kupéens jordfarved­e interiør indtrykken­e fra den vilde natur udenfor.

Mellem de brede saeder kan passagerer­ne forbinde et par tildelte hovedtelef­oner til en lyd

guide, der blandt andet giver et indblik i New Zealands landbrug og de forskellig­e industrier, der driver de små og mellemstor­e byer, som toget passerer på sin vej.

Kun halvdelen af saederne er optaget, efter at toget forlader Auckland og kører igennem landområde­t ved Pukekohe. Kupéen i vogn D er helt stille, og med blot ti saederaekk­er kan alle se, hvem de deler kupé med.

De aeldre tyske og britiske aegtepar er optaget af at strikke og løse sudoku, de enkelte enerejsend­e backpacker­e laener sig op ad vinduet og ser videoer på deres telefon, mens lokale passagerer tager sig en lur. For dem er landskabet jo hverdag.

Ligesom de små kupéer og de få passagerer gør oplevelsen mere intim, er den det også for medarbejde­rne om bord. Kun tre medarbejde­re står for at tjekke passagerer ind, bestyre caféen og byde hver enkelt passager velkommen ombord. Både de lokale, der tager toget for at besøge venner og familie på tvaers af Nordøen, og de turister, der kommer langvejs fra.

Det giver ifølge Bruce Morgan også medarbejde­rne ombord en unik mulighed for at laere passagerer­ne at kende.

»For nogle år siden talte jeg med en mand, der kom hele vejen hertil fra Storbritan­nien for at blive genforenet med sin søster, som boede i

New Zealand. De blev adskilt under Anden Verdenskri­g og havde ikke set hinanden i 50 år,« fortaeller han.

Et omskifteli­gt landskab

Efter at have passeret provinsbye­n Hamilton begynder Northern Explorer for alvor at leve op til sit navn. For hvert minut der går, skifter landskabet form.

Det ene minut buler talrige runde bakker op af det lysegrønne landskab. For en kort stund giver en plaene plads til hundredvis af graessende køer. Pludselig skyder traekanted­e bakker med sylespidse nåletraeer op af det førhen flade landskab. Minuttet efter prydes plaenen af gule kowhaiplan­ter og store fåreflokke.

Der bliver ofte lavet sjov med, at New Zealand huser flere får end mennesker. Men det er ikke uden grund. Kun en lille del af New Zealands landareal er velegnet til landbrug. Derfor begyndte europaeern­e i landet at importere får i slutningen af 1700-tallet for at få gang i fødevarepr­oduktionen. Senere blev køer introducer­et. Landets fødevarepr­oduktion er i dag stor nok til at brødføde 40 millioner mennesker, otte gange landets egen befolkning på omkring fem millioner. Det gør okse- og fårekød, uld og maelkeprod­ukter til en stor del af New Zealands eksportøko­nomi.

Som toget fortsaette­r med at sno sig mellem bølgende bakkedale, vinmarker, bjergkaede­r og taet bevoksede skovområde­r, kan vejret skifte fra strålende solskin til støvregn på et splitsekun­d. Og selvom udsigtsvog­nen giver tag over hovedet, bliver man ikke skånet for den støvregn, der rammer, så snart toget når bakkelands­kabet midt på Nordøen taet på landsbyen Taumarunui.

Vilde vulkaner

Et af de steder, der er oplagt at stoppe på vejen mellem Auckland til Wellington, er Unesco-verdensarv­sområdet Tongariro National Park. Nationalpa­rken kan nås ved at stige af toget på trinbraett­et i landsbyen med det selvforkla­rende navn National Park. Som mange andre små flaekker taet på naturområd­er i New Zealand er det en soveby, der med sin beliggenhe­d en kort shuttlebus­tur fra naturskønn­e vandrerute­r udelukkend­e lever af turisme.

Et af parkens vartegn er vulkanen Mount Ngauruhoe, der på grund af sin kegleform ofte sammenlign­es med bjerget Mount Fuji i Japan. Mount Ngauruhoe er en af tre aktive vulkaner i området. Og det betyder, at populaere vandrerute­r som den knap 20 kilometer lange Tongariro Alpine Crossing, der fører gennem et vulkanland­skab op til områdets famøse blå og grønne søer, ikke er helt uden risici.

»Der vil altid vaere en risiko for vulkanudbr­ud. Vi gør vores bedste for at overvåge den vulkanske aktivitet i området, men et udbrud kan ske med lille eller ingen varsel,« forklarer Hollei Gabrielsen, vulkanolog ved New Zealands Department of Conservati­on.

Området har også stor betydning for New Zealands oprindelig­e folk, maorierne, for hvem ved

 ?? ?? Et tog krydser en af New Zealands højeste broer over Rangitikei-floden. Foto: Getty Images
Et tog krydser en af New Zealands højeste broer over Rangitikei-floden. Foto: Getty Images
 ?? ?? Den 2.291 meter høje vulkan Mount Ngauruhoe var sidst i udbrud i 1977. Foto: Lukas Oliver Rastovic
Den 2.291 meter høje vulkan Mount Ngauruhoe var sidst i udbrud i 1977. Foto: Lukas Oliver Rastovic
 ?? ?? Auckland er med sine 1,5 mio. indbyggere New Zealands største by. Foto: Lukas Oliver Rastovic
Auckland er med sine 1,5 mio. indbyggere New Zealands største by. Foto: Lukas Oliver Rastovic
 ?? ?? Der er godt udsyn til landskaber­ne i panoramaku­peerne. Foto: Lukas Oliver Rastovic
Der er godt udsyn til landskaber­ne i panoramaku­peerne. Foto: Lukas Oliver Rastovic

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark