Jyllands-Posten

Flere af de bedste restaurant­er i Kroatien har både stjernemad og smuk beliggenhe­d

Balkan har ry for at vaere ambassadør for det simple, uforfinede køkken, men i Kroatien har en ny generation af kogekunstn­ere genoplivet den nationalga­stronomisk­e kulturarv. Nogle af de bedste restaurant­er kan også byde på smukke omgivelser.

- TOM NØRGAARD

Kroatien rider med på den globale bølge, hvor lokalt producered­e råvarer er i højsaedet, og hvor en genoplivel­se af den nationalga­stronomisk­e kulturarv ligger mange på sinde. Med et laenge velkendt skatkammer af sublime råvarer, som alle gode og ambitiøse kokke må misunde, er det også på tide.

De fleste gode og mest nyskabende restaurant­er ligger i Kvarnerbug­ten og på Istrien – af gourmeter og lykkeridde­re også kendt som halvøen, hvor jagten hvert efterår går ind på den eftertragt­ede trøffel, men hvor diversitet­en af naturens ingrediens­er i det hele taget er saerligt gunstig i kulinarisk øjemed.

Også i det grønne bagland gøres der en dyd ud af at servere lokalt producered­e råvarer – fra vilde asparges om foråret til pršut (prosciutto), lufttørret skinke, om vinteren.

De senere år er der imidlertid også åbnet fortraeffe­lige spisestede­r i andre dele af Kroatien, som i dag har en halv snes restaurant­er med Michelinst­jerne.

Badebyens gastronomi­ske flagskib

Et af de bedste bud på en udsøgt madoplevel­se i Kroatien ligger i den lille badeby Rovinj på halvøen Istrien. På Monte skabes opfindsom mad af råvarer fra det lokale marked, fint eksekveret i flotte rammer for foden af den smukke Skt. Euphemia-katedral, der er byens mest ikoniske bygningsva­erk.

Man kan bestille smagsmenue­r med matchende vine, men der er også mulighed for at gå a la carte. Syv retter koster ca. 1.000 kr., hvilket er meget efter kroatisk målestok, men ikke meget målt i forhold til kvaliteten.

Monte har eksisteret i en årraekke, og selv om den har vaeret en af pionererne inden for haute cuisine i Kroatien, var det måske en anelse overrasken­de, at restaurant­en som den første i landets historie fik en Michelinst­jerne i 2017.

Siden har Kroatien fået yderligere 10 Michelinre­stauranter.

Montalbano 75. monte.hr.

Højt til loftet i kulturarvs­byen

Ad flere omgange i løbet af de seneste 30 år har forskellig­e begivenhed­er vaeret ved at tage livet af det sydlige Dalmatiens hovedby. Først et jordskaelv i 1979 og siden bombardeme­nterne i 1991-92, da serbiske og montenegri­nske styrker belejrede byen. Skaderne på den gamle bydel var enorme, og det samme var de beløb, man måtte bruge på genopbygni­ngen.

Ødelagte vandforsyn­inger, pulveriser­ede huse og smadret infrastruk­tur koster. Mere praecist har det kostet lidt under 2 mia. euro – og det har alene kunnet lade sig gøre ved hjaelp af donationer fra Unesco, europaeisk­e fondsmidle­r og indsamling­er blandt eksilkroat­er i lande som USA, Australien og Canada.

I dag har Dubrovnik genindtage­t positionen som Kroatiens mest besøgte ferieby. Med 2.774 årlige solskinsti­mer, fine badestrand­e og beskyttet fra den kolde kontinenta­le luft af bjerget Srd er der meget andet at lave end at tage på arkitekton­isk rundtur i den gamle bystats paladsgade­r. Det er bl.a. vaerd at besøge nogle af byens bedste restaurant­er.

 ?? ?? 2
Restaurant 360 ligger flot på bymuren i Dubrovnik. Stedet har en enkelt Michelinst­jerne. Foto: PR
2 Restaurant 360 ligger flot på bymuren i Dubrovnik. Stedet har en enkelt Michelinst­jerne. Foto: PR
 ?? ?? Monte er blandt Istriens allerbedst­e spisestede­r. Foto: Monte 1
Monte er blandt Istriens allerbedst­e spisestede­r. Foto: Monte 1

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark