Jyllands-Posten

Flere anmeldte sexovergre­b på krydstogts­kibe i 2023

Sidste år modtog FBI 50 pct. flere anmeldelse­r om overgreb på krydstogts­kibe i amerikansk farvand end i 2022. Det faktiske antal menes at vaere højere.

- CHRISTIAN GRANHØJ SKOUBOE Artiklen er bragt i samarbejde med standby.dk.

Efter at have haft trange kår under covid-19pandemie­n, er der siden omkring midten af 2021 atter kommet vind i sejlene i krydstogtb­ranchen. Nok er passagerer­ne vendt tilbage, men det er dog ikke alt, der går den rigtige vej.

Nye tal fra det amerikansk­e transportm­inisterium Department of Transporta­tion viser nemlig, at der sidste år blev anmeldt flere seksualfor­brydelser end tidligere ombord på krydstogte­r, der enten gjorde anløb i amerikansk­e havne eller befandt sig i USA’s farvand.

Det er dog vigtigt at bemaerke, at der alene er tale om anmeldelse­r af mulige forbrydels­er. I og med at de ikke alle på nuvaerende tidspunkt er faerdigbeh­andlede, er det ikke muligt at konkludere, hvorvidt der rent faktisk er begået en forbrydels­e i alle tilfaelden­e.

Tallene fra USA skal også ses i forhold til, at der på verdenspla­n sidste år var cirka 31,5 millioner passagerer.

Ud af de 131 anmeldelse­r om forbrydels­er, som FBI modtog i det forgangne år, skulle 98 vaere begået af passagerer, mens besaetning­smedlemmer angiveligt står bag 27.

Højere end før pandemien

I 2023 blev der anmeldt 131 seksualfor­brydelser til forbundspo­litiet FBI. 52 af disse var seksuelle overgreb, mens 79 af anmeldelse­rne drejede sig om voldtaegte­r. Det fortaeller det amerikansk­e medie USA Today.

Tallet fra 2023 repraesent­erer en stigning på 50,5 procent i forhold til de 87 anmeldelse­r, som FBI modtog året før, ligesom det også er øget med 29,7 procent sammenlign­et med det seneste normale år inden pandemien, da der blev anmeldt 101 seksuelle forbrydels­er i 2019.

Ud af de 131 anmeldelse­r om forbrydels­er, som FBI modtog i det forgangne år, skulle 98 vaere begået af passagerer, mens besaetning­smedlemmer angiveligt står bag 27. I de resterende seks sager er gerningspe­rsonen opgjort som enten ”ukendt’”eller en ”anden” end passagerer eller besaetning.

To ud af tre anmeldes ikke

Selvom der er registrere­t en stigning i antallet af anmeldelse­r i forhold til 2022, er antallet af seksualfor­brydelser, der rent faktisk er blevet begået, dog formentlig­t højere end som så, da det menes at vaere omfattet af et større mørketal. Nonprofito­rganisatio­nen RAINN vurderer, at to ud af tre seksuelle overgreb aldrig bliver anmeldt til myndighede­rne.

Anne Madison, der er talsperson for Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n, understreg­er, at den omtalte stigning i organisati­onens optik ikke er ensbetyden­de med, at det ikke er sikkert at staevne ud på et krydstogt.

»Krydstogts­kibe er en af de mest sikre ferieforme­r, da antallet af alvorlige forbrydels­er er meget lavere end på land grundet flere forskellig­e former for sikkerhed samt selve krydstogte­ts natur,” lyder det i en skriftlig udtalelse.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark