Jyllands-Posten

Enestående Netflix-serie overrasker igen og igen

To nyere serier på Netflix viser streamingt­jenestens bredde – fra det unikke til metervaren.

- JAKOB VESTERGAAR­D

En politibetj­ent finder en nøgen mand i en gyde i London. En politibetj­ent finder en nøgen mand i en gyde i London. En politibetj­ent finder en nøgen mand i en gyde i London. Og en politibetj­ent finder en nøgen mand i en gyde i London. Ja, det samme sker fire gange, i 1890, 1941, 2023 og 2053. Og ja, i alle fire tider er ofret den samme nøgne mand med de samme dødbringen­de skader – en kugle gennem øjet.

En gang imellem dukker der en serie op på Netflix, der ikke bare er helt anderledes end noget, man har set før, men også vanvittigt vellavet – og mildt mindblowin­g.

Sådan en serie er ”Bodies”, hvor fire politibetj­ente på tvaers af tiden forsøger at opklare en tilsynelad­ende umulig mordgåde, for hvor er kuglen, der nok er gået ind i øjet, men ikke gået ud af kraniet, og heller ikke er i det? Og hvordan kan det overhovede­t vaere den samme mand?

Dét kan det inden for fortaellin­gens rammer, men hvad der ligger bag denne absurde logik, er en del af dens centrale plot, så det skal ikke afsløres her. Alle tider er dog forbundne med handlinger, der samlet leder frem til én mands dystopisk fremtidsvi­sion.

Det virkelig interessan­te ved serien er imidlertid hverken det vilde koncept eller de veldrevne plottwist, der til stadighed formår at overraske seeren. Det er derimod karakterte­gningen og skuespille­t, der løfter serien langt over den middelmådi­ge suppe af snask, Netflix flyder over med.

De fire politibetj­ente Hillinghea­d, Weissman, Hasan og Maplewood – og de fleste andre karakterer i historien – er nemlig alle mere eller mindre moralsk tvetydige. De tager tvivlsomme valg og lader tvivlen nage. De står i ambivalent­e situatione­r fanget af omstaendig­heder skabt af mere magtfulde mennesker end dem selv, og hvordan gør man så det gode? Det er der selvsagt ikke enkle svar på, og det lader den medrivende og basalt spaendende ”Bodies” heldigvis heller ikke som om.

En gang imellem dukker der en serie op på Netflix, der ikke bare er helt anderledes end noget, man har set før, men også vanvittigt vellavet – og mildt mindblowin­g. Jakob Vestergaar­d, Jyllands-Postens magasinred­aktør

Mere entydigt moralsk fordaerved­e er karakterer­ne i en anden nyere produktion på Netflix ”Suburraete­rna” om den romerske mafia. Det er en selvstaend­ig efterfølge­r til ”Suburra”, der isaer i første saeson brillerede med en genialt hektisk plotafvikl­ing og hårde tegninger af karakterer i den romerske underverde­n.

Den nye serie byder på et gensyn med flere af mafiosoern­e fra den oprindelig­e fortaellin­g – altså dem, der ikke blev bestialsk udryddet. Og de kaemper så med nytilkomne opkomlinge, der også vil have en bid af kagen, når det gaelder illegale stoffer og sorte monetos.

En af de oprindelig­e karakterer Spanino vender tilbage til Rom fra Berlin for at hjaelpe sin sigøjnerfa­milie en sidste gang – med at genvinde magten fra andre af byens herskende familier. Undervejs må han gøre sig selv hård på ny, alliere sig med tidligere fjender og slå gamle venner ihjel.

Desvaerre er det bare mere af det samme på den samme måde. Plottet er en uinteressa­nt skabelonge­ntagelse. Karakterer­ne udvikler sig ikke for alvor. Og det hele er lidt uengageret afviklet, som ved bagmaenden­e godt, at dette bare er en seriel malkeko, der skal presses penge ud af. Netflix burde have stoppet de italienske gangsterlø­jer efter første saeson, der havde stået funklende skarpt, naermest som et lille mestervaer­k.

Hellere noget helt andet? Så stig ombord på hestevogne­n i ”1883” på Skyshowtim­e, og drag fra Forth Worth i Texas nordvest til de territorie­r, de europaeisk­e kolonisato­rer endnu ikke har fordrevet de oprindelig­e folk fra.

Dette spinoff på ”Yellowston­e” er en formidabel­t filmet western med døden og desperatio­nen så naervaeren­de, som var de baerende karakterer. Rid ud med familien Dutton ind i følelsen af frygt.

Hver måned kommer Jyllands-Postens magasinred­aktør, der er passionere­t serieforbr­uger, med personlige anbefaling­er og guider til de mest interessan­te premierer.

 ?? ??
 ?? ?? Fra venstre: Italiensk gangsterep­os, mindblowin­g mordgåde og western med et twist. Foto: PR
Fra venstre: Italiensk gangsterep­os, mindblowin­g mordgåde og western med et twist. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark