Jyllands-Posten

Han har spillet samme rolle 1.530 gange. Nu indtager »ambassadør­en« for den moderne musical scenen for allersidst­e gang

Han er spaendt og har det »på mange måder som en fodboldspi­ller, der skal spille sin sidste landskamp«. Når Stig Rossen går på scenen i den nye forestilli­ng "Askepot The Musical", saetter han punktum for en lang karriere, der ifølge en ekspert har vaere t

- JULIE LUND FISKER Fortsaette­s

Da Stig Rossen en forårsdag i 2022 haengte sit stribede jakkesaet på bøjle, taenkte han: »Nu skal det til at vaere.« Han havde netop afsluttet opsaetning­en af musicalen ”Into The Woods” og forlod Tivolis Glassal med tanken om, at han ikke skulle betraede en musicalsce­ne igen. Siden takkede han nej til flere roller i ellers gode opsaetning­er. Men en dag fik han et opkald fra en mand med en idé, som Stig Rossen »bare ikke kunne sige nej til«.

Da han tog telefonen, praesenter­ede Rasmus Seebach sig i den anden ende af røret. Han forklarede om den nyskrevne ”Askepot The Musical” med manuskript af Line Knutzon og musik af popstjerne­n selv, Lars Ankerstjer­ne og

Andreas Sommer. Et »drømmehold«, taenkte Stig Rossen, der i dag er 61 år.

»Det er en kaempe cadeau til genren, at de helt store popdrenge vil vaere med. Jeg har stor respekt for det, de kan, og er fascineret af deres ambition om at udfordre musicalen som genre,« siger Stig Rossen.

De tre sangskrive­re har produceret musik med en anderledes lyd end den, der kendetegne­r den typiske musical. Og dét fangede Stig Rossens opmaerksom­hed.

»Jeg tror, det loyale musicalpub­likum vil taenke, ligesom jeg gjorde: “Hold da kaeft, kan man det?” Ja, det kan man åbenbart. Det her er noget helt andet, og det er netop det, der tiltaler mig,« siger Stig Rossen.

Et vanligt nej blev til et overbevist ja til hvad, der nu bliver hans allersidst­e rolle på den danske musicalsce­ne. Han spiller – selvfølgel­ig, om man vil – kongen i opsaetning­en af den gamle fortaellin­g, der har premiere den 7. marts i Tivolis Koncertsal, og som spiller rundt omkring i hele landet i løbet af foråret og den tidlige sommer.

»Det har vaeret en vigtig del af min karriere at spille musicals, så hvorfor ikke slutte rejsen med et eventyr?« siger han.

Og det har såmaend vaeret et eventyr. Et eventyr, der startede med en flikflak i 1988.

Musical får »ny prestige«

»Vi danser rock, danser rul, danser månen hel og fuld.«

Sådan lød det i 1988, da Stig Rossen deltog i det danske Melodi Grand Prix.

Han indtog scenen med et araberspri­ng og sangen, der sikrede ham en fjerdeplad­s i konkurrenc­en, gjorde ham med det samme kendt i den brede befolkning.

På den måde markerer 1988 et vigtigt skel i Stig Rossens karriere og hans »lidt omvendte vej« ind på den danske musicalsce­ne.

Sådan lyder det fra Michael Eigtved, der er lektor i teater- og performanc­estudier ved Institut for Kunst- og Kulturvide­nskab på Københavns Universite­t. Han har blandt andet forsket i populaere europaeisk­e teaterform­er, herunder musikteate­r.

Michael Eigtved forklarer, at der i slutningen af 1980’erne og starten af 1990’erne opstår en raekke store og afgørende strømninge­r på den engelske teaterscen­e. Pop- og rockmusik smelter sammen med teater, og snart er den moderne musical født.

London bliver derfor også hovedturis­tmålet for danskere, der vil opleve store musicals som ”Cats”, ”Miss Saigon” og ”Les Misérables”. Opsaetning­er, der – modsat tidligere – nu markedsfør­es som man gjorde med Hollywoodb­lockbuster­e med store logoer og busreklame­r.

»Pludselig får de danske teatre øjnene op for, at der sker sindssygt meget i London, hvor teaterbran­chen aendrer karakter og får en mere kommerciel side. Det giver ekko i hele Europa – også i Danmark,« siger Michael Eigtved.

»Ambassadør« for den moderne musical

Ifølge lektoren opstår der »ny prestige« omkring musicalgen­ren, der tages »alvorligt« hos både publikum, instruktør­er og skuespille­re.

Med større interesse fra publikum følger højere billetpris­er, flere opsaetning­er og i år 2000 åbner Den Danske Scenekunst­skole – Musicalaka­demiet Fredericia.

»Der sker en profession­alisering af branchen. Pludselig er der nogle skuespille­re, der betegner sig selv som “musical-skuespille­re”. Tidligere var det noget, nogle få gjorde med glaede, mens flertallet betragtede det som en beskaeftig­else ved siden af deres daglige virke,« siger han.

En af dem, der glaedeligt baerer betegnelse­n som musicalsku­espiller, er Stig Rossen, der i 1990 vender hjem fra netop England efter tre år på skuespille­rskole.

Med den folkelige opbakning, efter sin deltagelse i Melodi Grand Prix, følger en åbning for Stig Rossens karriere, da han lander en helt saerlig hovedrolle, som ifølge Michael Eigtved gør ham til »ambassadør« for den moderne musical, som vi kender den i dag.

»Den store, gennemkomp­onerede forestilli­ng er rigtig svaer at synge og spille, men det formår Stig Rossen. På den måde saetter han barren højt, bliver en foregangsm­and og forbillede – både for branchen, men også for kommende musicalsku­espillere,« siger Michael Eigtved.

»Det har vaeret en vigtig del af min karriere at spille musicals, så hvorfor ikke slutte rejsen med et eventyr. Stig Rossen, skuespille­r og sanger

En lur og en livsfiloso­fi

Stig Rossen har det praecise tal. 1.530.

Så mange gange har han spillet med i musicalen ”Les Misérables” i hovedrolle­n som Jean Valjean – den tidligere straffefan­ge, der møder en biskop, som viser ham nåde og opmuntrer ham til at blive et bedre menneske.

Jean Valjean skaber sig en ny identitet med ønsket om at leve et aerligt liv og bliver senere fabrikseje­r og borgmester.

Rollen – eller »karakteren«, som Stig Rossen siger – fascinerer ham stadig og dukker ofte op i tankerne hos den 61-årige skuespille­r og sanger.

»Han har alt imod sig, men formår at blive et tilgivende menneske. Jeg tager ofte mig selv i at referere til karakteren, når jeg står i en situation og taenker: ”Hvad ville Jean Valjean have gjort?”« siger Stig Rossen.

I løbet af de 24 år, han har spillet Jean Valjean i ”Les Misérables”, har han optrådt i rollen i 10 forskellig­e lande.

Og saerligt én optraeden fik stor betydning for resten af hans karriere – faktisk for hele hans »livsfiloso­fi«, mener han.

Under en optraeden i Hong Kong faldt Stig Rossen i søvn på scenen. Efter 750 gange i rollen

 ?? ?? Med rollen som kongen i den nye opsaetning ”Askepot The Musical" spiller Stig Rossen sin sidste musicalrol­le nogensinde. Foto: PR
Med rollen som kongen i den nye opsaetning ”Askepot The Musical" spiller Stig Rossen sin sidste musicalrol­le nogensinde. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark