Jyllands-Posten

Regeringen under hårdt pres af nye Nato-krav

Den hurtige udvikling i sikkerheds­politikken og i Nato er ved at overhale regeringen­s planer indenom.

- NIELS TH. DAHL niels.th.dahl@jp.dk

Egentlig var de langsigted­e planer lagt.

Sidste år fandt regeringen en dejlig ekstra pose penge i det økonomiske råderum, der virkede større og mere sikkert end laenge.

I efteråret blev det udmøntet i en langsigtet 2030-plan, der både fandt plads til flere penge til velfaerd, skattelett­elser, klima – og så forsvaret, der omsider skulle op på de 2 pct. af bnp, som Danmark over for Nato har forpligtet sig til at levere.

Men 2024 er ikke mange uger gammel, før den udenrigs- og sikkerheds­politiske situation nu truer med at overhale regeringen­s planer indenom. Danmark er under stigende pres fra de allierede i Nato, og mens regeringen har svaert ved at følge med, frygter mange, at det stadig kun er begyndelse­n.

Regering i bevaegelse

Forsvarsmi­nister Troels

Lund Poulsen (V) meddelte pludseligt for kun halvanden uge siden, at det blev nødvendigt at genåbne forsvarsfo­rliget og fremrykke en del af de i forvejen historisk store investerin­ger i forsvaret. Også selv om selve det store forlig ikke var meget mere end et halvt år gammelt.

Begrundels­en var »en meget alvorlig sikkerheds­politisk situation«, »bekymrende signaler fra andre Nato-lande«, og »Ruslands vilje til potentielt at angribe Nato«.

Meldingen om fremryknin­gen af investerin­gerne er kun den seneste i en raekke af hastigt besluttede opskalerin­ger af Danmarks forsvarspo­litik i løbet af de seneste to år:

Få uger efter Ruslands invasion af Ukraine i foråret 2022 indgik et bredt flertal i Folketinge­t det såkaldt nationale kompromis om – i princippet – at øge forsvarsud­gifterne, så de i 2033 ville ramme 2 pct. af bnp.

I forbindels­e med dannelsen af SVM-regeringen for godt et år siden blev mållinjen rykket frem til 2030, så oprustning­en – i princippet – skulle ske endnu hurtigere.

Da regeringen praesenter­ede sin 2030-plan i november, fremgik det pludseligt, at forsvarsin­veste

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark