Jyllands-Posten

Ansatte i staten får lønstignin­g på 8,8 pct.

Ny overenskom­st for statsansat­te har en økonomisk ramme på 8,8 pct. over to år, som staten spillede ud med.

-

Efter lange naetter og dage er aftalepart­erne i overenskom­stforhandl­ingerne på det statslige område kommet til enighed om en økonomisk ramme på 8,8 pct. over to år.

Det siger finansmini­ster Nicolai Wammen (S) på et pressemøde søndag eftermidda­g.

Wammen kalder det en stor og ansvarlig stigning. De 8,8 pct. er netop det, staten spillede ud med til at begynde med og er lavere end, hvad det lød fra de faglige organisati­oner, der har haft et krav om lønstignin­ger på mindst 10 pct.

Der er tale om en stigning i reallønnen på cirka 3,5 pct., pointerer Wammen ad flere omgange.

»Rigtig mange er blevet ramt af, at vi har haft en høj inflation. Det gode ved denne nyhed er, at man ikke kommer til at miste købekrafte­n på grund af sin løn,« siger han om reallønsst­igningen.

Allerede fra 1. april i år er den økonomiske ramme på 6 pct., hvorfor de ansatte i staten vil opleve en højere lønstignin­g i år end naeste år. Der er den samlede økonomiske ramme på 2,6 pct., fremgår det af Finansmini­steriet faktaark over forliget.

Aftalepart­erne er også kommet til enighed om en ekstraordi­naer lønforhand­ling i slutningen af 2025 i tilfaelde af, at der konstatere­s ubalance mellem den private og statslige lønudvikli­ng.

Ud over lønstignin­gerne er parterne blandt andet blevet enige om at give medarbejde­re mulighed for at opspare afspadseri­ng og saerlige feriedage til senere afvikling. Endvidere indgår også forbedrede barselsvil­kår med tre ugers ekstra barsel til faedre og medmødre.

Parterne er blevet enige om at afsaette 50 milo. kr. til medarbejde­re i staten, der varetager udsatte funktioner. Pengene er bl.a. målrettet politiet.

Politiforb­undet har tidligere kritiseret regeringen for at udelukke faggrupper heriblandt politiet fra det tidligere lovede lønløfte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark