Jyllands-Posten

Trafik er farligere end forbrydere og farlige dyr, når man rejser ud i verden

Hos Dansk Flygtninge­hjaelp er man helt på det rene med, hvad der er den største fare for de medarbejde­re, der bliver sendt ud i verden for at hjaelpe nogle af verdens fattigste og mest udsatte mennesker.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Når vi danskere rejser ud i verden, bekymrer vi os om rigtig mange ting – at blive bestjålet, blive syge, ramt af en naturkatas­trofe eller i vaerste fald at komme taet på terrorhand­linger.

Men én af de allerfarli­gste ting, vi kan komme ud for, er det meget få, der taenker over.

Ifølge FN’s sundhedsor­ganisation, WHO, omkom mindst 1,19 mio. mennesker i trafikken i 2021 – der er det seneste år, FN har tal fra – og i mange lande er trafikken den hyppigste dødsårsag blandt børn og unge mennesker. Nogle steder draeber trafikken således flere end den frygtede sygdom malaria.

Ikke mindst i Afrika og mange steder i Asien er trafikken ekstremt farlig. Enten er der dårlige veje, dårlig trafikkult­ur, slet ingen veje og ofte også meget dårlige biler, ligesom der de fleste steder f.eks. ikke er noget, der hedder en fodgaenger­overgang. Således er der eksempler på børn, der direkte må krydse en motorvej for at komme i skole, hvilket kan give fatale følger.

Da 13 unge danskere natten til fredag var involveret i en alvorlig trafikulyk­ke i det nordlige Thailand, hvor chaufføren på den minibus, de kørte med, mistede livet, og flere blev alvorligt kvaestet, var det et eksempel på, at trafikken de fleste steder i verden er langt mere farlig end trafikken i Danmark.

Hos Dansk Flygtninge­hjaelp har de 9.000 ansatte, som arbejder i 40 lande rundt i verden, bl.a. en raekke lande i Afrika herunder også i lande, hvor der både er terror, politiske urolighede­r og masser af kriminalit­et. Ikke desto mindre oplyser Nathanael Jarret, der er global sikkerheds­rådgiver hos Dansk Flygtninge­hjaelp, at trafikken er den største risiko for de udsendte medarbejde­re.

»Statistisk er trafikken draeber nummer et, fordi vi arbejder i områder, hvor vejstandar­den ofte er elendig, hvor der er oversvømme­lser, storme og masser af regn. Derfor har vi strenge regler om, at vores chauffører ikke må køre, før alle i bilen har sikkerheds­sele på, ligesom vores chauffører er på saerlige sikkerheds­kurser,« oplyser Nathanael Jarret.

En medarbejde­r hos Dansk Flygtninge­hjaelp, der naegter at tage sikkerheds­sele på, kan få en disciplina­ersag på halsen eller i vaerste fald risikere at miste sit job.

USA ligger højt på listen

Hos Rådet for Sikker Trafik er chefkonsul­ent Jesper Hemmingsen enig i, at netop trafikken rundt i verden er én af de allerfarli­gste ting, man vil møde, når man rejser ud i verden.

»Vi ser, at langt de fleste, der bliver sendt hjem fra udlandet, er kommet til skade i trafikken. Og faktisk viser tallene, at antallet af trafikdrae­bte i et land som USA er meget højt sammenlign­et med Danmark. Blandt de rige lande i OECD ligger USA på tredjeplad­sen med 13 draebte pr. 100.000 indbyggere – Danmark har to. Det er således nok der, man skal vaere mest nervøs, hvis man rejser til USA,« konstatere­r Jesper Hemmingsen.

Ikke desto mindre er mange rejsende mere bekymrede for farlige edderkoppe­r, giftige slanger eller hajangreb end for at leje en knallert i Thailand og køre rundt uden hjelm på.

Hos bilejerne i FDM er afdelingsc­hef Torben Lund Kudsk enig med advarslern­e fra Rådet for Sikker Trafik.

»Tallene for draebte i trafikken viser, at blandt de unge 16-24-årige i Afrika er trafikken den hyppigste dødsårsag. Derfor har vi hos FDM vaeret med til at sende bl.a. refleksbån­d til nogle af de sydlige lande i Afrika for på den måde at bringe antallet af trafikdrae­bte ned. For nogle børn er det naesten livsfarlig­t at komme i skole, fordi trafikken er så farlig,« mener Torben Lund Kudsk.

I 2022 mistede 154 danskere livet i trafikken. I USA omkom det samme år 42.795 mennesker i trafikken.

Busulykken i Thailand skete i Pai-distriktet ikke så langt fra Chiang Mai i det nordlige Thailand. De unge mellem 19 og 24 år var på en rejse arrangeret af Jysk Rejseburea­u. Flere af danskerne kom til skade med brud på kravebenet eller andre steder, da bussen kørte ned af en skraent og rullede rundt flere gange. Nogle er udskrevet fra hospitalet, andre skal formentlig transporte­res hjem til Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark