Jyllands-Posten

AEndring af organdonat­ion kan få uønsket effekt

Patientfor­eninger er uenige om, hvilken effekt regeringen vil opnå med et nyt forslag om, at alle automatisk bliver registrere­t som organdonor­er som 18-årige.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Fremover kan det kraeve et aktivt fravalg, hvis man ikke ønsker at donere organer ved sin død. I hvert fald hvis det står til regeringsp­artierne Socialdemo­kratiet, Venstre og Moderatern­e.

»Når vi foreslår det her, så er det fordi, at vi har mere end 400 danskere, som står på venteliste til et nyt organ. Desvaerre havde vi sidste år naesten 30 dødsfald blandt folk på listen, og de dødsfald vil vi gerne undgå ved at få flere til at vaere organdonor­er,« siger statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) til DR.

Forslaget har mødt begejstrin­g fra bl.a. Nyreforeni­ngen, der pointerer, at 373 ud af de 442 patienter på venteliste­n til et nyt organ ved indgangen til 2024 ventede på en ny nyre.

»I Nyreforeni­ngen møder vi dagligt mennesker, der venter på en ny nyre. Mennesker, som oplever den desperatio­n, der opstår, når man pludselig bliver placeret på livets sidelinje med en organsygdo­m, som har store konsekvens­er for livskvalit­eten. I Nyreforeni­ngen er vi derfor meget glade for, at lederne af de tre regeringsp­artier vil fremsaette et beslutning­sforslag i Folketinge­t, som betyder, at vi aendrer vores organdonat­ionsmodel fra den nuvaerende aktive tilvalgsmo­del til en aktiv fravalgsmo­del,« udtaler direktør i Nyreforeni­ngen Michael Buksti.

Det bliver bakket op af patientfor­eningen ”Organdonat­ion - ja tak!”, der har kaempet i ni år for netop den sag.

»Ekstremt sjaeldent«

»En historisk milepael et nået,« lyder det i en udtalelse fra ”Organdonat­ion - ja tak!”.

Tidligere har foreningen oplevet at få nedstemt et borgerfors­lag om aktivt fravalg, og derfor er den primaere bekymring nu, at »interne partipolit­iske kraefter« kan saette en stopper for forslaget igen, lyder det fra Lasse Heidelbach, stifter og administre­rende direktør.

Hos Lungeforen­ingen er indvending­en af en anden karakter.

Her pointerer formand Torben Mogensen, at forslaget kan få den modsatte effekt i forhold til ønsket om at få så mange donorer som muligt.

Hvis forslaget bliver vedtaget, skal den enkelte dansker ind efter sin 18 års fødselsdag og bekraefte sig selv som organdonor. Hvis det ikke sker, vil de pårørende skulle tage stilling til, om organerne må blive doneret. Det skriver Politiken.

I dag er det »ekstremt sjaeldent«, at de pårørende siger nej, hvis den afdøde har taget aktivt stilling til organdonat­ion og har givet familien mulighed for at traeffe den endelige beslutning.

Men »hver fjerde siger nej, hvor der ikke er nogen registreri­ng i donorregis­tret. Og det her vil betyde faerre positive tilkendegi­velser i donorregis­tret,« siger Torben Mogensen til TV 2 og fortsaette­r:

»Hvis man ikke melder sig med sin holdning, fordi man taenker, at man alligevel står i donorregis­tret, kan det efterfølge­nde give utryghed og gøre familien mere usikre.«

Ingen mirakelkur

Uanset hvad håber både Lungeforen­ingen og Nyreforeni­ngen, at flere danskere melder sig som organdonor­er.

»Aktivt fravalg er ikke nogen mirakelkur, og et lovforslag i sig selv betyder ikke, at vi fra det ene år til det andet får bugt med venteliste­rne på et nyt organ. Men i Nyreforeni­ngen mener vi, at en ny model for organdonat­ion, kombineret med en styrket kommunikat­ionsindsat­s om emnet, er et vigtigt skridt på vejen til at sikre, at laegerne får endnu flere organer til rådighed,« udtaler Michael Buksti.

Folketinge­ts sundhedsud­valg bad i sommeren 2022

Det Etiske Råd om at komme med en opdateret anbefaling til organdonat­ion.

Konklusion­en var dengang, at borgerne fortsat selv bør tilvaelge ordningen.

»Retten til at bestemme over sig selv og sin egen krop er et vigtigt princip for sundhedsva­esenet. Derfor er vores anbefaling, at vi holder fast i de principper, der er i dag, sagde formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaar­d, dengang til DR.

I Folketinge­t er der også modstand fra De Konservati­ve.

»Dels er der risiko for, at der er mennesker, der vaelger det fra i protest. Derudover kommer det også til at efterlade et meget stort ansvar hos de pårørende, der står tilbage. I dag oplever laegerne, at det er et kaerligt tilvalg, hvor de pårørende tager udgangspun­kt i, hvad de tror den afdøde ville have ønsket. Her ligger der en anden logik bag, fordi det vil vaere noget, som man automatisk forventes at gøre,« politisk ordfører, Mette Abildgaard, til Ritzau.

 ?? ?? Nyrer er det organ, som flest danskere venter på. Arkivfoto: Manuel Balce Ceneta
Nyrer er det organ, som flest danskere venter på. Arkivfoto: Manuel Balce Ceneta

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark