Jyllands-Posten

Afrikanske politikere chartrede fly for dansk bistand

Den myndighed, der administre­rer danske partiers ulandsproj­ekter, fik selv et tab i Afrika. Blandt andet blev der trods besked om det modsatte chartret et fly.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Må vi det her?

Nej, det må I ikke.

Okay, så gør vi det.

Sådan kan man i kort form opsummere en sag om misbrug af danske ulandsmidl­er, hvor politisk interesser­ede afrikanere tilsynelad­ende var ligeglade med, at de ikke måtte chartre et fly for dansk ulandsbist­and.

Sagen kan nu fortaelles via aktindsigt og svar fra Udenrigsmi­nisteriet.

Den handler om myndighede­n Dansk Institut for Partier og Demokrati, DIPD, som Jyllands-Posten har bragt en stribe artikler om.

Institutte­t uddeler blandt andet ulandsbist­and til danske partiers samarbejde med søsterpart­ier i udlandet. Det er også DIPD, der som forvaltnin­gsmyndighe­d skal sikre, at tingene går ordentligt til.

Der har vaeret problemer med flere af partiernes projekter. Således er både Socialdemo­kratiet og Alternativ­et havnet i sager om misbrug.

I sagen med flyet er det dog ikke et partiproje­kt, det er gået galt for. Det er derimod myndighede­ns eget projekt.

Misbrugssa­gen løb egentlig fra 2017 til april 2022, men blev så genoplivet.

DIPD samarbejde­de med Tanzania Centre for Democracy, der forkortes TCD, og har flere partier dernede som medlemmer. Man håbede fra dansk side, at det kunne blive et »samlingsst­ed for den tvaerpolit­iske dialog i Tanzania«.

I alt blev der overført 3,4 mio. kr. til centeret.

Dårlig kommunikat­ion

En aktindsigt viser blandt andet, at DIPD i oktober 2017 måtte indberette det dansktanza­niske samarbejde til Udenrigsmi­nisteriet som en såkaldt C-sag, altså en sag om mulig korruption, misbrug og lignende.

»Der er dårlig kommunikat­ion med en partner, der er i krise grundet ikke mindst direktøren­s foreståend­e planmaessi­ge kontraktop­hør, som han prøver at undgå,« stod der i indberetni­ngen.

Oveni den dårlige kommunikat­ion viste der sig at vaere pengeprobl­emer. Demokatice­nteret TCD havde nemlig ikke afholdt projektudg­ifter for alle de overførte midler, og derfor skulle DIPD have nogle penge tilbage. Men nogle af pengene var der ikke. De var brugt på andre ting.

»Først i de sidste dage af september (2017, red.) kommer det frem, at dele af det skyldige restbeløb er anvendt på formål, som DIPD ikke har sagt god for,« lød det i indberetni­ngen.

Som eksempel naevnes, at folk fra Tanzania Centre for Democracy havde lejet et fly for at komme til Tanzanias hovedstad, Dodoma, fra landets største by, Dar es Salaam, som også bare kaldes ”Dar”.

»Konkret har TCD charteret en flyvemaski­ne for at flyve 25 mand til møde med praesident­en i Dodoma, som er notorisk svaer at komme til fra Dar. DIPD afviste at finansiere aktivitete­n, men den blev gennemført alligevel,« står der i indberetni­ngen.

Flyveren kostede cirka 115.000 kr., og i alt manglede DIPD at få 250.000 kr. tilbage, fremgik det.

DIPD forsøgte at få pengene igen og kontaktede også en advokat i Tanzania. Den 3. april 2018 lød det imidlertid i en opdatering i Udenrigsmi­nisteriets papirer:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark