Jyllands-Posten

PARTIERNES ULANDSPROJ­EKTER

-

I en serie af artikler saetter Jyllands-Posten fokus på danske partiers ulandsproj­ekter i den tredje verden og på Dansk Institut for Partier og Demokrati, som bevilger pengene.

»Det forventes ikke laengere, at TCD vil tilbagebet­ale den resterende gaeld, og DIPD forventer derfor at ville afslutte sagen inden udgangen af april 2018.«

Det kom dog ikke til at ske, for sagen løb videre.

I 2020 kunne man i en email fra Udenrigsmi­nisteriet se, at DIPD var i gang med at overveje, om det var formålstje­nstligt at gå videre med jagten på de 250.000 kr. »med øje for de eventuelle sagsomkost­ninger vis-á-vis størrelsen på det udestående beløb«.

Med andre ord: Var det besvaeret vaerd at forsøge at hente ulandsmidl­erne hjem?

Besvaerlig­t

I juni 2020 skrev DIPD’s davaerende direktør, Lisbeth Pilegaard, til Udenrigsmi­nisteriet, at det lokale advokatfir­ma blandt andet var kommet frem til, at der var tvivl om TCD’s juridiske status og ansvar, hvilket ville vaere dyrt og besvaerlig­t at udrede.

»TCD er i dag en lille organisati­on, der for tiden kun har en donor, og DIPD anser det for urealistis­k, at TCD på noget tidspunkt i fremtiden bliver i stand tilbagebet­ale det udestående beløb,« skrev hun og tilføjede, at en retssag ville vaere langtrukke­n og »uden en realistisk form for udbytte«.

Det var altså svaert at få de penge tilbage, som uregelmaes­sigt var brugt på fly og andre udgifter, var budskabet til Udenrigsmi­nisteriet.

I april 2022 valgte Udenrigsmi­nisteriet på den baggrund at lukke sagen. Sagen betragtede­s »nu som endeligt afsluttet«, skrev Udenrigsmi­nisteriet dengang i en e-mail til DIPD.

I et officielt, afsluttend­e notat henviste Udenrigsmi­nisteriet til DIPD’s forklaring og skrev konkludere­de:

»Sagen betragtes hermed som afsluttet med tab af danske midler på DKK 250.212.«

I dag har DIPD ikke meget at sige om sagen, da man betragter den som lukket.

»Ift. den afsluttede sag vedr. Tanzania fremgår sagens forløb og konklusion, herunder det konstatere­de tab på kr. 250.212, af ministerie­ts sagsnoter. Vi har ikke yderligere at tilføje,« lyder det i et skriftligt svar fra DIPD.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark