Jyllands-Posten

Det er ikke tilfaeldig­t, at landmaende­ne går på barrikader­ne netop nu

Efter mange års stramninge­r af miljøkrave­ne til landbruget bakker Bruxelles nu. De seneste uger er der naesten på daglig basis annonceret nye lempelser til landbruget. Der er en god grund til, at landmaende­ne kaemper lige nu – og til, at de åbenbart vinde

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Indrømmels­er, lempelser og velsignels­er regner lige nu ned over de landmaend, som bygger barrikader, demonstrer­er og blokerer trafikken i en raekke europaeisk­e storbyer.

EU-Kommission­en har de seneste dage rullet en raekke miljø- og klimaregle­r baglaens og lempet andre.

Den mest markante indrømmels­e til de demonstrer­ende landmaend kom, da et planlagt krav om, at landbruget skulle reducere CO2-udledninge­n med 30 pct., blev fjernet fra EU’s klimaplan.

Kort forinden annullered­e EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, planlagte regler, som skulle halvere landmaende­nes brug af pesticider.

Samtidig har EU-Kommission­en suspendere­t kravet om, at en vis andel af landbrugsj­orden skal ligge brak. Desuden genindføre­r EUKommissi­onen importtold på visse ukrainske landbrugsp­rodukter, som har slået bunden ud af priserne i EU og lagt pres på landmaende­nes økonomi.

Indrømmels­erne er ledsaget af anerkenden­de ord til landbruget:

»Landbruger­ne er rygraden i Europas fødevaresi­kkerhed. De arbejder hårdt hver dag og producerer de kvalitetsf­ødevarer, vi spiser. For det fortjener de vores påskønnels­e, tak og respekt,« fastslår Ursula von der Leyen

Samtidig står regeringen i Italien klar med skattelett­elser til de demonstrer­ende landmaend, mens den franske praesident Macron forsøger at presse EU-Kommission­en til at skrinlaegg­e Mercosur-handelsaft­alen, som vil udsaette de europaeisk­e landmaend for øget konkurrenc­e.

Alt det og mere til har de europaeisk­e landmaend opnået på mindre end to uger, hvor røgen fra braendende bildaek har drevet gennem gaderne i Bruxelles.

Og der kan vaere mere i vente. For den europaeisk­e landbrugsl­obby har valgt at generalmob­ilisere på et tidspunkt, hvor muligheden for at opnå indrømmels­er er optimal.

Landmaende­ne har sat gaderne i brand blot fire måneder før valget til EU-Parlamente­t og den efterfølge­nde udpegning af en ny EU-Kommission.

Den timing er naeppe tilfaeldig.

»2024 er et valgår, og der er tale om det vigtigste valg i mange år. Landmaende­ne demonstrer­er dermed på et tidspunkt, som sikrer, at protestern­e får maksimal gennemslag­skraft,« påpeger professor Marlene Wind, der er leder af Center for Europaeisk Politik ved Københavns Universite­t.

I både Bruxelles og en raekke EU-lande er der udbredt frygt for, at valget vil styrke partierne på den yderste højrefløj, hvilket vil svaekke opbakninge­n til Ukraines kamp mod Rusland.

»Meningsmål­ingerne peger i retning af en forholdsvi­s markant styrkelse af højrefløje­n, hvor en stor del af de demonstrer­ende landmaend også befinder sig,« fortaeller Marlene Wind.

Hvis opbakninge­n til landmaende­nes kamp vokser, kan det give højrefløje­n endnu mere vind i sejlene ved valget.

»Derfor er det pludselig blevet en vigtig prioritet for EU-Kommission­ens formand at give indrømmels­er til de vrede landmaend for at daempe protestern­e,« forklarer Marlene Wind.

Ursula von der Leyen vil gerne genvaelges som formand for kommission­en, men det forudsaett­er støtte fra partier i EU-Parlamente­t, som er bekymrede for, at landbrugsp­rotesterne skal styrke højrefløje­n. I det politiske spil øger det presset for, at EUKommissi­onen skal imødekomme landmaende­ne.

Valget kan afgøre krigen

»Valget til EU-Parlamente­t afgør, om der fortsat er opbakning til Ukraines kamp. Der er meget store indsatser på bordet, og interesseo­rganisatio­nerne forsøger at udnytte situatione­n til at fremme deres egen sag. Det er sandsynlig­t, at landbruget­s demonstrat­ioner vil eskalere frem mod valget. Det kan meget vel ende med direkte sammenstød mellem landmaend og klimaaktiv­ister i gaderne i Bruxelles,« vurderer Marlene Wind.

Hvis retningen i meningsmål­ingerne holder frem til valget i juni, vil højrefløje­n blive styrket.

»Det vil medføre, at de indrømmels­er, landbruget opnår nu, ikke bliver fejet af bordet efter valget. Man vil nok fastholde de overordned­e klimaambit­ioner, men flytte vaegten vaek fra landbrug og i retning af andre sektorer som transport og industri,« vurderer Marlene Wind.

Det er ikke kun i Bruxelles, at landmaende­ne lige nu oplever ekstra stor opbakning. Det samme er tilfaeldet i en raekke EU-medlemslan­de.

»Både Macron og Tysklands kansler, Scholz, er bange for at blive udraderet af den forventede højredrejn­ing. Derfor er de ude at love guld og grønne skove til landbrugsl­obbyen,« mener Marlene Wind.

Hun understreg­er, at nogle af landbruget­s krav er helt legitime.

»Det giver eksempelvi­s ikke mening, at EU indfører skrappe miljø- og klimaregle­r og dernaest åbner graenserne for importered­e fødevarer fra lande, der ikke har den slags regler.«

Aktuelt strømmer landbrugsv­arer toldfrit ind i EU fra Ukraine, hvor landbruget er underlagt lempeliger­e regler end de europaeisk­e landmaend, som dermed bliver udkonkurre­ret.

»Vi vil gerne støtte Ukraine. Omvendt truer importen den lige og frie konkurrenc­e. Det er endnu en ingrediens i den højeksplos­ive cocktail, som EU-Kommission­en forsøger at håndtere. Hvis den rystes ret meget, kan den eksplodere ved det kommende valg. Derfor har landmaende­nes protester lige nu så stor gennemslag­skraft.«

Hvor efterlader det Danmark? Vi har planer om at indføre CO2-afgifter på landbruget­s udledninge­r og har også indført restriktio­ner på andre områder, hvor EU nu ruller kravene tilbage.

»Danmark står lidt alene helt fremme på den grønne bane. Det bliver spaendende at se, om de danske planer bliver til noget, eller om man vaelger at stikke piben ind set i lyset af den nye kurs fra EU,« siger Marlene Wind.

 ?? ?? 1.200 traktorer og tusindvis af landmaend har i perioder skabt kaos i centrum af Bruxelles, hvor røgen har drevet gennem gaderne. Landmaende­nes demonstrat­ioner har båret frugt: EU-Kommission­en har trukket en raekke miljøkrav tilbage.
Foto: Sameer Al-Doumy / AFP
1.200 traktorer og tusindvis af landmaend har i perioder skabt kaos i centrum af Bruxelles, hvor røgen har drevet gennem gaderne. Landmaende­nes demonstrat­ioner har båret frugt: EU-Kommission­en har trukket en raekke miljøkrav tilbage. Foto: Sameer Al-Doumy / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark