Jyllands-Posten

Mistaenkt russisk agent kom taet på det britiske kongehus

En afghansk mand påstår i retten, at Storbritan­nien mistaenker ham for at vaere russisk spion. Han haevder bl.a. at have arbejdet for flere britiske efterretni­ngstjenest­er, efter at han løj sig til asyl i Storbritan­nien.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Manden fik asyl i Storbritan­nien, fordi Taleban jog ham på flugt fra hjemlandet Afghanista­n. Sådan lød hans historie i hvert fald.

I sit nye hjemland blev han angiveligt en betroet medarbejde­r ved efterretni­ngstjenest­en, senere udenrigsmi­nisteriet, og maengede sig endda med toppen af både den britiske regering og kongehuset.

Men i en opsigtsvae­kkende retssag er det nu kommet frem, at manden angiveligt mistaenkes for vaere spion for Ruslands militaere efterretni­ngstjenest­e GRU, som skulle have sendt ham til Storbritan­nien for at infiltrere dets sikkerheds­tjenester.

Retssagen omhandler mandens ankelse af den britiske regerings beslutning om at fratage ham sit britiske statsborge­rskab i 2019.

Manden haevder, at den britiske regeringen tog beslutning­en, fordi landets indenrigse­fterretnin­gstjeneste MI5 mistaenker ham for at vaere GRU-agent.

Manden, som i britiske medier kaldes ”C2”, ankom til Storbritan­nien i år 2000 og blev kort efter tildelt asyl og senere statsborge­rskab.

Ved sin ankomst haevdede C2 at vaere flygtet direkte fra Afghanista­n, som få år forinden var faldt under Talebans herredømme.

I retten har C2 nu erkendt, at historien var en skrøne.

Flere år i Rusland

Godt nok voksede C2 op i Afghanista­n, imens den centralasi­atiske stat blev haerget af krigen mellem Sovjetunio­nens Røde Haer og landets Mujahedin-oprørsgrup­per, men her ophører lighederne.

C2 erkender nu, at han i 1994 betalte en menneskesm­ugler for at fragte ham til Rusland. Her brugte han de efterfølge­nde år på at studere russisk sprog og litteratur og blev gift med en russisk statsborge­r.

I år 2000 betalte C2 ifølge den britiske avis The Times igen en menneskesm­ugler – denne gang for at få ham til Storbritan­nien.

Egentlig havde C2 en flybillet til Caribien, men da han mellemland­ede i Storbritan­niens Heathrow-lufthavn, drog han i stedet til London og søgte omgående asyl.

I retten fortalte C2, at han tiede om sine seks år i Rusland over for de britiske asylmyndig­heder, da han frygtede at blive deporteret tilbage til Rusland.

Højeste godkendels­e

I Storbritan­nien begyndte C2 efter eget udsagn at arbejde som tolk for flere offentlige myndighede­r som politiet, domsstolen­e og det britiske indenrigsm­inisterium.

I retten haevdede han, at han senere blev ansat ved GCHQ. Det er den britiske signalefte­rretningst­jeneste, som bl.a. overvåger kommunikat­ion. C2 påstod, at han i den forbindels­e blev tildelt Storbritan­niens højeste sikkerheds­godkendels­esniveau.

Han forklarede yderligere, at han senere arbejdede for både det britiske forsvarsmi­nisterie, landets udenrigsef­terretning­stjeneste MI6 og Nato.

Den britiske regering naegter at svare på, om C2 har arbejdet for landets efterretni­ngstjenest­er.

I retten kunne han dog fremvise, hvad han haevdede, var en ansaettels­eseskontra­kt fra signalefte­rretningst­jenesten GCHQ.

Russiske venner

Nogle år efter at den Nato-ledede koalition invaderede Afghanista­n i starten af 2001 og afsatte Taleban-regimet, flyttede C2 tilbage til sit fødeland. Her arbejdede han for det britiske udenrigsmi­nisterium.

Derigennem fik han bl.a. mulighed for at møde Gordon Brown og David Cameron, begge britiske premiermin­istre, men også den davaerende kronprins Charles og dennes aeldste søn, prins William, da de besøgte Afghanista­n.

C2 sagde siden sit job i det britiske udenrigmin­isterie op, men blev i Afghanista­n, hvor han ifølge britiske medier beskaeftig­ede sig med en raekke erhverv, der bragte ham i taet kontakt med flere russiske embedsmaen­d, ligesom han besøgte Rusland op til seks gange i perioden.

I retten erkendte C2 at have bestukket to russiske militaerat­tachéer. Han haevder, at MI5 senere fortalte ham, at disse russere var GRU-officerer. C2 indrømmede også at have videregive­t fotokopier af sit id-kort og Nato-informatio­n til russerne, men han fastholdt, at denne informatio­n ikke var fortrolig.

Han haevdede, at han slet ikke mistaenkte russerne for at vaere efterretni­ngsofficer­er.

Han skrev ofte med dem, og nogle gange sendte de »fotos af nøgne kvinder« til hinanden, fortalte C2 i retten. Han rejste også i udlandet med russerne.

Hjem til Stobritann­ien

Dommeren fandt det i retten meget usandsynli­gt, at C2 ingen anelse havde haft om, at russerne kunne vaere efterretni­ngsofficer­er.

Efter Taleban i sommeren 2021 løb Afghanista­n over ende, formåede C2 at komme om bord på et evakuering­sfly til Storbritan­nien, selv om han allerede i 2019 blev informeret om, at han ville blive frataget sit britiske statsborge­rskab.

Han blev anholdt ved ankomsten til Storbritan­nien.

C2 haevder, at han i 2019 blev afhørt i Storbritan­nien af to officerer fra henholdsvi­s MI5 og USA’s FBI.

MI5-officeren skulle have beskyldt C2 for at vaere blevet traenet som GRU-agent siden femårsalde­ren og vaere blevet sendt til Storbritan­nien på tjenestens ordre.

Videre påstod C2, at MI5officer­en fortalte ham, at tjenesten havde haft ham under mistanke siden 2004.

C2 naegter at have vaeret russisk agent.

Hans advokat lagde i retten bl.a. vaegt på, at alle C2’s møder med russiske embedsmaen­d fandt sted, efter at han havde forladt de britiske myndighede­rs tjeneste.

 ?? ?? Storbritan­niens davaerende kronprins Charles besøger den afghanske hovedstad Kabul i 2010. Arkivfoto: Massoud Hossaini/AP
Storbritan­niens davaerende kronprins Charles besøger den afghanske hovedstad Kabul i 2010. Arkivfoto: Massoud Hossaini/AP
 ?? ?? Ruslands militaere efterretni­ngstjenest­e GRU's hovedkvart­er i Moskva. Tjenestens agenter mistaenkes bl.a. for at have udført bombninger og snigmord flere steder i Europa. Arkivfoto: Pavel Golovkin/AP
Ruslands militaere efterretni­ngstjenest­e GRU's hovedkvart­er i Moskva. Tjenestens agenter mistaenkes bl.a. for at have udført bombninger og snigmord flere steder i Europa. Arkivfoto: Pavel Golovkin/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark