Jyllands-Posten

Danske partier får millioner i ulandsbist­and. Socialdemo­kratiet er topscorer, Venstre nummer to

Via et saerligt institut tildeles de danske partier millioner af kroner i ulandsbist­and til arbejde i den tredje verden. Socialdemo­kratiet, der ifølge en opgørelse får mest, siger, at pengene går til at sprede demokrati. LA og DF kritiserer ordningen.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Ulandshjae­lp gives ikke bare til skoler, mad, rent vand og klimaproje­kter. En del af bistanden tildeles danske partier. Ifølge en opgørelse i en rapport, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, er der tale om tocifrede millionbel­øb til både Venstre og Socialdemo­kratiet.

Tilhaenger­ne af partiordni­ngen mener, at de for bistanden spreder demokrati i verden. Andre partier siger nej tak til ulandshjae­lp og kritiserer blandt andet ordningen for at vaere »noget pamperi«.

Pengene kommer fra Dansk Institut for Partier og Demokrati, DIPD, der blev oprettet ved lov i 2010 med det formål at uddele penge til danske partiers arbejde med f.eks. venskabspa­rtier i fattige lande. Eksempelvi­s ved at undervise deres medlemmer og ansatte, så de bliver bedre til at organisere sig, føre kampagner eller lave ungdomsarb­ejde. Der har også vaeret ideologisk skoling.

På det seneste har Jyllands-Posten afsløret og beskrevet problemer i flere af projektern­e. Socialdemo­kratiet havde et projekt med et søsterpart­i i i Swaziland, som i januar blev forsøgt lukket i stilhed efter en sag om relativt omfattende misbrug. Alternativ­et er havnet i en uoverskuel­ig sag om korruption i Østafrika, hvor partiet ville hjaelpe fire grønne partier i fire forskellig­e lande. Og Enhedslist­en fik i årevis støtte til et samarbejde med en venstreori­enteret palaestine­nsisk befrielses­front, selvom organisati­onen havde en vaebnet gren og havde deltaget i militante aktivitete­r. Partiet beklagede efterfølge­nde dybt.

Sagerne viser ifølge seniorfors­ker Lars Engberg-Pedersen fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier, at det er »mere risikofyld­t«, når partier driver ulandsarbe­jde, end når klassiske nødhjaelps­organisati­oner gør det, fordi partierne ikke har samme erfaring.

S og V i toppen

Midlerne deles ud til en stribe forskellig­e projekter, lande og partier. Men i en evaluering­srapport om DIPD, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, er der en samlet oversigt over, hvad partierne tildeles i den igangvaere­nde bevillings­periode, som går fra den 1. juli 2021 til udgangen af 2025.

Beløbene, som altså er for 4,5 år, følger partiernes størrelse. Således har Socialdemo­kratiet, der blev størst ved valget i 2019, fået det største budget, nemlig lidt over 21 mio. kr.

Venstres budget er godt 19 mio. kr., og De Radikale, SF, Enhedslist­en og De Konservati­ve står hver til omkring 8-9 mio. kr.

Rapporten er fra maj 2023, og tallene er fortsat retvisende, oplyser DIPD. Institutte­t fortaeller også, at Alternativ­et i slutningen af 2023, dvs. efter rapporten, er blevet tildelt 3 mio. kr. til den resterende del af bevillings­perioden.

Når der f.eks. går 21 mio. kr. til Socialdemo­kratiet, betyder det, at partiet kan søge om at få ulandsproj­ekter på op til 21 mio. kr. daekket af ulandsbist­anden.

Dansk Folkeparti har besluttet ikke at tage imod penge fra DIPD, og andre partier bør også takke nej, mener udenrigsor­dfører Anders Vistisen (DF):

»Jeg vil opfordre de øvrige partier til at stoppe med DIPD øjeblikkel­igt. JP’s afsløringe­r er bevis på, at de danske partier ikke aner, hvad de laver, og går mere op i at se godt ud end at bruge danskernes penge ordentligt. Det er pinligt, at det har stået på så laenge. DF deltager af princip ikke i sådan noget,« lyder det fra Vistisen, som også mener, at DIPD skal nedlaegges.

Danmarksde­mokraterne, der først kom i Folketinge­t i 2022, får ikke penge fra DIPD i dag og planlaegge­r heller ikke at få det.

»Det har vi ingen aktuelle planer om,« meddeler udenrigsor­dfører Charlotte Munch (DD) i et skriftligt svar.

LA: fede rejser og pamperi

Liberal Alliance kunne få 5 mio. kr., men vil ikke have pengene. Partiet vil helst have ordningen helt nedlagt.

»Det er jo primaert midler, der bruges til, at politikere kan få nogle fede rejser ud i verden. Det er det, det er. Og det er noget pamperi, som ikke går til det formål, de egentlig bliver allokeret til. Vi synes, at det efterhånde­n er pinligt, at det bliver ved. Det bør stoppe,« siger politisk ordfører Sólbjørg Jakobsen, som haefter sig ved fordelinge­n af midlerne:

»Hvis man kigger på tallene, kan man jo også se, at hvis man taeller alle de røde partier sammen og så de to eneste blå, der er med, er der også en skaev fordeling i forhold til, hvordan demokratie­ts udfald er i Danmark. Vi promoverer venstreflø­jspolitik mere ude i verden end den anden fløjs,« siger hun.

Partierne i rød blok, inklusive De Radikale, er tildelt 50 mio. kr. i perioden, mens de to blå partier i ordningen, V og K, står til 27 mio. kr. Med andre ord er der knap dobbelt så meget til rød som til blå. Det skyldes, at flere blå partier ikke ønsker at modtage ulandsbist­and.

Ansatte i Danmark

Størstedel­en af ulandsbist­anden bruges i fattige lande i eksempelvi­s Asien og Afrika, men nogle af pengene bruger partierne i Danmark, herunder på medarbejde­re. Ifølge partiernes svar betaler midlerne for femseks ansatte i Danmark, der arbejder med ulandsbist­and.

De Konservati­ve ønsker at bevare DIPD og mener, at det er fornuftigt at bruge skattekron­er på, fordi det handler om »demokratiu­dvikling i udviklings­lande«:

»Det, mener vi, er en vigtig opgave for at forebygge totalitaer­e regimer og skabe grobund for fred, menneskere­ttigheder og baeredygti­g udvikling i verden. Det er måske kun en lille dråbe i havet, som dansk bistand kan yde, men hvis vi fra dansk side ikke engagerer os i det, kan al den anden bistand, vi yder, vaere ligegyldig,« skriver den tidligere Lyngby-borgmester Rolf Aagaard-Svendsen, som koordinere­r DIPD-arbejdet for De Konservati­ve.

De Konservati­ve har involveret sig i at styrke Chadema, som er et konservati­vt opposition­sparti i Tanzania, og er desuden med i såkaldte flerpartis­amarbejder i tre lande.

SF mener ifølge landssekre­taer Jens Andersen, at »udvikling af demokrati i udviklings­lande er vigtigt, og at det er oplagt, at danske partier bidrager til det«. Det er dog ikke for SF afgørende, at det sker via DIPD. Partiet har blandt andet et projekt på Balkan.

De Radikale synes, at det er fornuftigt at bruge penge på partiernes ulandsproj­ekter:

»Vi er overbevist om, at også de danske skatteyder­e har glaede og gavn af en verden

med flere og staerkere demokratie­r,« skriver Kasper Tingkaer, som formand for den radikale styregrupp­e for DIPD-projekter, ikke mindst i Nepal.

Midlerne behøver dog ikke komme fra ulandsbist­anden.

»Vi så gerne, at midlerne var afsat direkte på finanslove­n. Generelt mener vi jo, at vi skal styrke vores engagement i verden ved på sigt at haeve ulandsbist­anden til 1 pct. af bni,« skriver Kasper Tingkaer.

EL: dårligt system

Enhedslist­en samarbejde­r med socialiste­r flere steder på kloden og mener, at det er fint at bruge skattekron­er på:

»Projektern­e har vaeret i samarbejde med partier rundtomkri­ng i verden, og formålet har vaeret at fremme demokrati gennem partisamar­bejde. Det er det, som skatteyder­ne får ud af det,« forklarer hovedbesty­relsesmedl­em Rasmus Holme i et skriftligt svar.

Men selve konstrukti­onen med DIPD stemte Enhedslist­en imod i sin tid.

»Det gjorde vi på baggrund af erfaringer med lignende konstrukti­oner fra andre lande samt inputs fra ngo’er, ligesom vi påpegede, at finansieri­ngen ikke burde tages af den eksisteren­de ramme af udviklings­bistanden. De ting mener vi også i dag,« skriver Rasmus Holme.

Socialdemo­kratiets partisekre­taer, Lasse Ryberg, der selv sidder i bestyrelse­n for DIPD, mener, at det er en god idé, at S tager del i ordningen. Partiet har »haft projekter, der med bistandskr­oner i ryggen har til formål at styrke demokratis­k partiarbej­de i verden, der mere end nogensinde har brug for demokrati,« lyder det i et skriftligt svar.

Socialdemo­kratiets udviklings­minister, Dan Jørgensen, svarer i et andet skriftligt svar på, om DIPD skal fortsaette.

»Danmark bliver globalt set som et af verdens staerkeste demokratie­r, og derfor efterspørg­er flere demokratis­ke bevaegelse­r og partier i udviklings­landene et samarbejde med f.eks. danske partier. Det er netop det, der er formålet med DIPD,« lyder det fra Dan Jørgensen, som tilføjer, at institutte­t både har »styrker og svagheder«.

»Mens der har vaeret gode indsatser, har der desvaerre også vaeret flere sager med uacceptabe­lt misbrug af midler hos lokale samarbejds­partnere. Det er Udenrigsmi­nisteriet i taet dialog med DIPD om, og følger nøje med i, hvordan institutte­t efterlever anbefaling­erne fra en ekstern gennemgang af institutte­t,« lyder det.

Stolthed i Venstre

Venstres partisekre­taer, Christian Hüttemeier, bemaerker, at formålet med ordningen er, at »formidle penge til de partier, der sidder i Folketinge­t, og som har lyst til at bedrive demokratiu­dvikling i den tredje verden gennem nogle projekter. Og det vil vi gerne vaere med til«.

Rent praktisk kører Venstre sine projekter via en saerlig enhed, Danish Liberal Democracy Programme, DLDP, for at holde armslaengd­e og undgå tvivl om, »hvilke opgaver medarbejde­ren løste for de midler, som stilles til rådighed af staten,« forklarer Hüttemeier. Det er Venstre, der udpeger DLDP’s ledelse, forretning­sudvalget, som Hüttemeier selv er medlem af.

»Vi har vaeret med i en raekke projekter – i Sydafrika, Nordmakedo­nien og ikke mindst i Kenya, hvor vi har vaeret med til at starte et folkemøde op, som vi faktisk er lidt stolte af, da det betyder, at den demokratis­ke samtale er blevet styrket på tvaers af partierne i Kenya,« siger V-partisekre­taeren, som tilføjer, at han ikke kender projektern­e indgående.

I Sydafrika er det et bestemt parti, I hjaelper. Er det fair, at danske udviklings­midler bliver brugt på at gøre ét parti staerkere i et fremmed land?

»Hele forudsaetn­ingen for det her arbejde er – som jeg har fået det fortalt – at man ønskede, at partierne skulle bidrage på graesrodsn­iveau. Altså gennem partier i andre lande, som man har et ideologisk vaerdifael­lesskab med. Giver det så en fordel for et givent parti i et givent land? Det er jo svaert at svare på, fordi jeg ikke ved, om de andre partier i Sydafrika har et samarbejde med for eksempel et socialdemo­kratisk parti fra Holland eller noget andet,« siger han og tilføjer som en »skøn bonus«, at Venstre selv får noget ud af ulandsproj­ekterne:

»For mange af de her partier har ikke de samme ressourcer som danske partier – for eksempel er vores gode venner i Sydafrika utroligt dygtige til digitale kampagner, som vi klart har fået inspiratio­n ud af.«

Det er jo primaert midler, der bruges til, at politikere kan få nogle fede rejser ud i verden. Det er det, det er. SÓLBJØRG JAKOBSEN (LA), POLITISK ORDFØRER

Hvis man hjaelper eksempelvi­s et liberalt eller et socialisti­sk parti i et givent land, får det nogle erfaringer og noget hjaelp, som andre partier i det land ikke får. Og så vil det parti alt andet lige stå bedre.

»Nu er det jo Folketinge­t, som har besluttet, at det vil give de politiske partier muligheden for at hjaelpe med at styrke demokratiu­dviklingen ude i verden. Og jeg har svaert ved at se, at vi som politiske partier kan gøre det på andre måder end ved at kontakte nogle samarbejds­partnere i de pågaeldend­e lande. Det er jo den ramme, vi arbejder inden for.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark