Jyllands-Posten

Dusørjaege­r dukkede op med rigmands sølvskat, men blev selv anholdt. Nu er han frikendt og vil have sin dusør

Nu er der faldet endelig dom i sagen om et spektakula­ert indbrud, hvor dusørjaege­r fandt sølvgensta­ndene, men selv blev anholdt.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Det var naboen, som først anede, at noget var galt. Han var tidligt oppe denne septemberm­orgen, selvom det var lørdag.

Ud igennem sit vindue fik han øje på en lang metalstige med tre mørke klatter maling på siden, der laenede sig op ad muren på nabohuset.

Klokken var kun halv syv, og det var stadig stille på villavejen i Gentofte, men han besluttede sig alligevel for at ringe og vaekke sin nabo, en velhavende mand, tidligere advokat, men nu pensionist og over 80 år. Kort efter blev indbruddet opdaget.

Det store sølvkup i Gentofte blev sagen hurtigt døbt i medierne.

Ukendte tyve var kommet ind igennem en fransk altandør på 1. salen, og uden at udløse alarmsyste­met eller vaekke hverken manden eller hustruen, der begge lå og sov i huset, havde de rippet glasmontre­r for låg til sølvkrus, sølvfade, sølvlysest­ager, sølvsuppet­erriner, sølvbaegre, et sølvskrin, og en sølvfugl.

Alt sammen genstande, som ejeren igennem 30-40 år havde opkøbt ved auktionshu­se og andre samlere i Danmark, Tyskland og Frankrig. Det var unikke sølvgensta­nde, beskyttet af den danske kulturarv tilbage fra 16001700-tallet til en samlet vaerdi på knap 11 mio. kr.

»Det er en privat sølvsamler, som har samlet kunstskatt­en,« sagde politiinsp­ektør Henrik Sejer fra Nordsjaell­ands Politi nogle dage efter indbruddet, hvor genstanden­e blev efterlyst.

Det var et »meget profession­elt udført tyveri«, vurderede Henrik Sejer om indbruddet, hvor tyvene stak af med 35 kg sølv.

Omfattet af eksportfor­bud

Det var netop den store maengde sølv, som var kunstsamle­rens store bekymring. Han vidste, at det ville vaere svaert at afsaette vaerkerne, fordi de var saeregne, og nogle af dem var omfattet af eksportfor­bud, så de ikke måtte forlade Danmark. Ejeren alarmerede auktionshu­se rundt i Europa, så tyvene ikke kunne saelge sølvtøjet der.

Men han frygtede, at sølvskatte­n ville blive smeltet om, og derfor udlovede han med det samme en dusør på 3 mio. kr.

»Den foruretted­es håb er, at dusøren lokker nogen fra det kriminelle miljø til at bringe tingene tilbage, fordi dusøren overstiger selve sølvets vaerdi,« forklarede politiinsp­ektør Henrik Sejer.

Den høje dusør fangede opmaerksom­heden fra en mand ved navn Casper Nielsen, der netop havde forbindels­er i det kriminelle miljø og tidligere havde arbejdet i en butik, der uden at stille så mange spørgsmål opkøbte sølvgensta­nde, klippede dem op med en grensaks og smeltede metallet om og betalte pr. gram.

Casper Nielsen spurgte i miljøet og igennem venners venner fik han, ifølge sin egen forklaring, kontakt til nogle personer i Tyskland, der påstod at have sølvtøjet. Han fik kontakt til dem og lavede en aftale om at købe sølvet for 2,5 mio. kr.

Den 12. december 2018 indgik rigmanden fra Gentofte og dusørjaege­ren Casper Nielsen en skriftlig kontrakt om betaling af 3,6 mio. kr. for ”tilvejebri­ngelse af sølvet” inden for syv dage. Kontrakten, der var udarbejdet af en advokat, havde følgende ordlyd (i anonymiser­et form):

»Betalingen af de 3,6 mio. kr. sker til fuld og endelig afgørelse af ethvert mellemvaer­ende mellem A og B, og at alle omkostning­er forbundet med veksling af danske kroner til euro er A uvedkommen­de. Som aftalen er formuleret, er det således uden betydning, om B har betalt 2,5 mio. kr. eller 3 mio. kr. for sølvet, om han har haft udgifter til medhjaelpe­re, og om han har haft udgifter til veksling af kontanter fra danske kroner til euro.«

Jeg kører derhen, går ud, og så kommer der to flinke betjente hen og siger, at jeg er anholdt. CASPER NIELSEN, DUSØRJAEGE­R

Blev anholdt

Men da Casper Nielsen den 20. december ankom til rigmandens hus i Gentofte med sølvgensta­ndene i sin bil, blev han ikke mødt af rigmanden og en taske med kontanter.

»Jeg kører derhen, går ud, og så kommer der to flinke betjente hen og siger, at jeg er anholdt,« fortalte Casper Nielsen i podcasten ”På fersk gerning” om den dag, han skulle overdrage sølvet.

Hverken rigmanden eller politiet troede på Casper Nielsens forklaring. I stedet for en dusør blev han anholdt på stedet og sigtet for medvirken til indbrud, og han sad varetaegts­faengslet i fem måneder, imens sagen blev efterforsk­et. Sagen endte ved Retten i Lyngby, hvor han blev tiltalt både for medvir

ken til indbruddet og for haeleri.

Den 10. september 2021 faldt der dom, og dusørjaege­ren blev frikendt for alle anklager.

»Når jeg har sundet mig lidt, så er naeste skridt, at jeg skal have min dusør,« sagde han til Ekstra Bladet og fortalte, at frifindels­en skulle fejres med sushi og Tessakonce­rt i Tivoli med sin familie.

Naegtede at udbetale dusør

Men dusøren fik han ikke. Rigmanden ville ikke udbetale de 3,6 mio. kr., fordi han ikke troede på dusørjaege­rens historie, om at han havde betalt millioner for at fremskaffe sølvet i Tyskland. Rigmanden ønskede dokumentat­ion for, at hovedparte­n af de mange penge var blevet betalt videre til de tyske personer, hvis eksistens han staerkt betvivlede.

Rigmanden mente, at aftalen var indgået under falske forudsaetn­inger, og »at det ville stride imod almindelig haederligh­ed eller lov og aerbarhed«.

Den spektakula­ere sag sendte endnu en gang Casper Nielsen en tur i Retten i Lyngby, og endnu en gang vandt han. Den 30. marts 2023 blev det slået fast, at rigmanden skulle udbetale pengene, fordi dusørens udgifter til at fremskaffe sølvet ikke var relevante i forhold til aftalen. Rigmanden valgte dog at anke dommen til landsrette­n.

Fredag blev sagen endelig afgjort, da Østre Landsret endnu en gang gav Casper Nielsen medhold, og derfor skal altså rigmanden fra Gentofte betale 3,6 mio. kr. til dusørjaege­ren.

Denne artikel er skrevet på baggrund af materiale fra Østre Landsret, Retten i Lyngby, artikel i JyllandsPo­sten, podcasten ”På fersk gerning”, artikel på Zetland, artikel i Ekstra Bladet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark