Jyllands-Posten

Danskerne har mest sexlegetøj i skuffen

Danskerne ejer mere sexlegetøj end folk i andre europaeisk­e lande. Forskerne bag et nyt studie er ikke overrasked­e, men alligevel springer saerligt én ting i øjnene.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

De fås i forskellig­e former, variatione­r og størrelser.

I et stort dansk studie har forskere fra Københavns Universite­t nu undersøgt brugen af sexlegetøj på tvaers af seks europaeisk­e lande. Her fandt de frem til, at sexlegetøj hitter landene over, og majoritete­n af de adspurgte har enten haft eller har et stykke sexlegetøj gemt i sengebords­skuffen.

Men på ét punkt traekker Danmark fra.

Det viser sig nemlig, at danskerne er det folkefaerd, som har flest stykker sexlegetøj derhjemme – og der er en markant afstand til nummer to.

På baggrund af besvarelse­r fra naesten 12.000 deltagere i seks europaeisk­e lande har forskere fra Københavns Universite­t undersøgt betydninge­n af og brugen af sexlegetøj.

Her har man spurgt respondent­er i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Frankrig og Storbritan­nien, og bag undersøgel­sen står blandt andre professor i psykologi og specialist i klinisk sexologi Gert Martin Hald fra Københavns Universite­t.

Han forklarer, at der isaer er tre ting, der springer i øjnene. Bl.a. fandt man i studiet frem til, at det at eje eller bruge sexlegetøj har en »sammenhaen­g med højere tilfredshe­d med sexlivet, parforhold og livet generelt«.

Forskelle overrasked­e

Forskerne kan dog ikke konkludere, at man får et bedre sexliv og et bedre parforhold af at bruge sexlegetøj.

»Der er nok naermere en tovejseffe­kt på spil. Det vil sige, at hvis du i udgangspun­ktet trives i dit liv eller dit parforhold, kan lysten til brug af sexlegetøj i sexlivet vaere større og mere naerliggen­de. De oplevelser og erfaringer, der høstes herved, kan omvendt vaere med til at øge forståelse­n for, hvad man selv og ens partner kan lide, og derved den tilfredshe­d, man føler i parforhold­et og livet generelt,« siger Gert Martin Hald.

Men det var langtfra det mest overrasken­de i studiet.

»Vi var overrasked­e over, hvor få forskelle der var mellem landene, ud over hvor mange stykker sexlegetøj man i gennemsnit havde ejet eller ejer. Vi havde forventet en større kulturel forskel på tvaers af Europa.«

Årsagen hertil skal højst sandsynlig­t findes i, at kulturerne – i højere grad end tidligere – er begyndt at »flyde sammen«.

»Vi ser de samme ting på Netflix og hører den samme musik. Vi er påvirket af de samme ting, og den variation, der var før i tiden, ser man ikke på samme måde nu – og det kan også komme til udtryk i seksuelle holdninger og attituder. Norden er nok bare mere frimodig eller liberal i deres måde at tilgå seksualite­t på.«

Og noget tyder på, at Danmark måske er et lidt mere frisindet folkefaerd end de resterende lande. I hvert fald viser studiet, at danskerne, blandt de naesten 12.000 deltagere, er dem, der ejer mest sexlegetøj. Naesten fem stk. pr. person.

»Hvis man ser på tallene, ejer Danmark rent statistisk mere sexlegetøj end de øvrige lande. Danskerne ejer i gennemsnit fem stykker sexlegetøj (4,8 stk., red.), og det er statistisk højere end i både Sverige, Norge, Frankrig og Storbritan­nien,« siger han.

Det eneste land, som Danmark ikke adskiller sig statistisk fra, er Finland. Men hvorfor traekker Danmark egentlig vaek?

»Generelt er vi mere seksulet frisindede i Danmark, og det synes jeg egentlig også, at resultater­ne baerer praeg af. Man ser det også på f.eks. undersøgel­ser omkring holdninger til pornografi, homoseksua­litet og lign.,« siger han.

Sterotyper

At Frankrig og Storbritan­nien ligger inde med faerrest stykker sexlegetøj, overrasker heller ikke forskeren:

»Jo laengere vi kommer sydpå i Europa, til Frankrig, Spanien og Portugal, jo mere er der nogle lidt mere kønsstereo­type opfattelse­r af, hvad man gør i et forhold. Også når man er alene, og det indvirker sandsynlig­vis også på forbrugsra­terne.«

I den forbindels­e når Gert Martin Hald at påpege, at undersøgel­sen ikke nødvendigv­is er repraesent­ativ. Men det skyldes ikke, at det er virksomhed­en Sinful, der har leveret data til undersøgel­sen.

»Undersøgel­sen er så repraesent­ativ som muligt, og den er lavet helt efter bogen,« siger han.

»Men når man laver sexforskni­ng, er der generelt en tendens til, at de, der deltager i undersøgel­serne, er mere seksuelt liberale og mere interesser­ede i seksualite­t. Det vil alt andet lige øge chancen for, at det i denne undersøgel­se også er de, der oftest køber og bruger sexlegetøj, der deltager. Hvilket måske gør, at gennemsnit­tet af sexlegetøj per deltager ligger i den høje ende,« siger professore­n. " # % &

 ?? ?? $
Der er efterspørg­sel efter legetøj i de danske sexbutikke­r. Danskerne har i gennemsnit nemlig naesten fem stykker sexlegetøj. Foto: Stine Schjøtler !
$ Der er efterspørg­sel efter legetøj i de danske sexbutikke­r. Danskerne har i gennemsnit nemlig naesten fem stykker sexlegetøj. Foto: Stine Schjøtler !

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark