Jyllands-Posten

SMVdanmark er chokeret over nye Dankort-tal

Nets har monopol på Dankortet. Sådan har det vaeret, siden bankerne opfandt betalingsk­ortet i 1983. Men monopolet har overlevet sig selv, lyder det.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Der er brug for at ryste Dankort-posen og skrue regulering­en af det 41 år gamle betalingsk­ort sammen på en ny måde.

Sådan lyder opfordring­en fra SMVdanmark til erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S), efter at Finans har omtalt, at antallet af dankortbet­alinger i supermarke­der og forretning­er naermest er i frit fald.

»Udviklinge­n bør give anledning til, at erhvervsmi­nisteren gennemføre­r en grundig analyse af markedet for betalingsl­øsninger. Som en del af eftersynet bør ministeren overveje, om ikke alle betalingsu­dbydere skal have mulighed for at udbyde Dankort,« siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsul­ent i SMVdanmark.

Dankortet blev oprindelig opfundet af bankerne i 1983. Efter at vaere ejet af bankerne i godt 30 år blev det nationale betalingsk­ort, der er forankret i Nets, solgt videre, da bankerne afhaendede Nets i 2014.

Siden er Nets blevet handlet flere gange. I dag ejes Nets, og dermed også Dankortet, af den italienske betalingsk­aempe Nexi Group.

Kort med saerstatus

Men Dankortet har fortsat en saerstatus på betalingsm­arkedet, fordi hele betalingss­trukturen bag kortet er politisk styret og reguleret gennem bekendtgør­elser.

»Der, hvor vi er lige nu, ser det ud til, at Dankortet lige så stille er på vej ud af betalingsm­arkedet, og det er aergerligt. Derfor er politikern­e – og ikke mindst ministeren – nødt til at gøre noget,« siger Kasper Munk Rasmussen.

Han understreg­er, at SMVdanmark bakker 100 pct. op om Dankortet, som man ser som en gebyrdraeb­er, fordi kortets politisk regulerede priser agerer modvaegt til gebyrerne på andre betalingsl­øsninger.

Derfor er det også nødvendigt, at erhvervsmi­nisteren har langt større fokus på, at Dankortet bliver en integreret del af markedet for mobilbetal­inger, lyder det.

Netop mobilbetal­inger brager frem på betalingsm­arkedet, anført af Apple Pay. Ifølge Nets sidder Apple

Pay på 25 pct. af alle betalinger i fysiske butikker.

I dag er Danske Bank ene om at tilbyde Dankort-betalinger via Apple Pay. Derfor foregår størstedel­en af Apple Pay-betalinger i butikker med betalingsk­ort fra isaer Visa og Mastercard.

Dermed er der daekket op til gebyrlussi­nger til butikkerne. Ifølge Nets sparer Dankortet nemlig butikker og forretning­er for mindst 500 mio. kr. i betalingsg­ebyrer om året. Et budskab, som en nylig kendelse fra Sø- og Handelsret­ten har blåstemple­t.

For SMVdanmark handler hele øvelsen først og fremmest om at sikre, at Dankortet overlever.

»Dankortet er med til at øge konkurrenc­en, så indtil videre er vi ikke klar til at give slip på det. Men vi er også nødt til at spørge os selv, om vi ville vaelge den nuvaerende struktur omkring kortet, hvis modellen skulle indføres i dag. Det ville vi naeppe. Derfor er det på tide med et grundigt eftersyn af betalingsm­arkedet og Dankortets fremtid,« mener Kasper Munk Rasmussen.

Erhvervsmi­nister Morten Bødskov slog i december fast i et svar til Folketinge­t, at han er »i gang med at undersøge,

 ?? ?? Et voksende antal mobilbetal­inger og flere og flere internatio­nale betalingsk­ort i danske bukselomme­r udfordrer Dankortet som aldrig før. Arkivfoto: JP
Et voksende antal mobilbetal­inger og flere og flere internatio­nale betalingsk­ort i danske bukselomme­r udfordrer Dankortet som aldrig før. Arkivfoto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark