Jyllands-Posten

DARK STORES

- Dark stores last mile-levering.

del med dagligvare­r ville nå 7 pct. om 10 år. Den blev nu fastsat til 4 pct. i 2033 – ifølge den seneste prognose.

Onlinesupe­rmarkedet Nemlig.com valgte også i 2023 efter blot 13 måneders drift at lukke et storlager i Aarhus, da salget i Jylland ikke har udviklet sig som forventet.

Wolt’s ambition er fortsat at udbygge samarbejde­t med flere partnere – og på dagligvare­r isaer endnu flere af butikkerne i Dagrofa.

Hos købmandsko­ncernen lyder meldingen fra kommunikat­ionsdirekt­ør Morten Vestberg, at der ikke aktuelt er kommentare­r til samarbejde­t med Wolt og udviklinge­n på det område for Dagrofa.

Ikke en døgnflue

Ud over dagligvare­rne fastslår Wolts danske direktør, at selskabets aktuelle vaekst skyldes en abonnement­sløsning, Wolt+. Kunder, der kan få takeaway-mad og dagligvare­r leveret uden omkostning­er til levering.

»Det har givet os en markant vaekst og mange flere abonnement­sbrugere i den ordning, som blev lanceret i 2022. Den ruller nu for alvor. Det bekraefter os i, at det med nemme løsninger, convenienc­e, og hurtig levering, quick-commerce, ikke er en døgnflue,« mener Søren Meier Svendsen.

På samme marked forsøger andre sig også. Tyske Gorillas trak sig dog for et år siden efter en konkurs i det danske selskab. Blandt andre aktører er Foodora, der har overtaget danske Hungry, samt Just Eat.

Wolt Danmark har endnu ikke afsluttet regnskabet for 2023, og derfor vil Søren Meier Svendsen ikke praecisere tal. Men det var ifølge ham et år med vaekst på både top- og bundlinjen.

»Vi rammer danskerne ved at kunne levere på 30 minutter på tvaers af hele Danmark. På samme tid har vi indgået samarbejde med partnere, som har butikker og medarbejde­re, så de kan udnytte infrastruk­turen. Det giver en profitabel omsaetning for partnere og en god forretning for os.«

Udtrykket eller virtuelle supermarke­der i den internatio­nale detailhand­el refererer til en forretning eller et distributi­onslager rettet mod onlineshop­ping.

Det kan eksempelvi­s vaere et slags lager, der enten kan bruges til udelukkend­e at betjene en klik og hent-tjeneste, hvor en kunde afhenter en vare, som er bestilt online.

På samme måde opbygger flere platformse­lskaber, der lancerer onlinesalg med hurtig levering af dagligvare­r i storbyer, nu selv butikker eller lagre. Her henter budene, som ofte kører på cykel, de varer, som skal leveres hurtigt ud.

Netop i onlinehand­len står kampen mellem aktører i flere grene af sektorer også om den såkaldte

Det er nemlig omkostning­stungt at skulle sikre levering ud til hver enkelt husstand, så stordrift i forretning­smodel og logistik har stor betydning.

Omkring Wolt med aktuelt over 7.000 bude – kurerpartn­ere, har der gennem en laengere periode vaeret debat om skatteforh­old for disse. Det efter en afgørelse i Skatteråde­t baseret på en konkret sag om, at Wolt-budene i skattemaes­sig forstand skal regnes som lønmodtage­re og netop ikke selvstaend­ige. En afgørelse, som Wolt ikke er enig i.

Den diskussion afholder dog slet ikke Søren Meier Svendsen og det danske selskab fra at rulle videre med planer om ekspansion.

»Vi har igangvaere­nde dialoger med skattemynd­ighederne, og det bruger vi da også noget hjernekapa­citet og tid på. Men det er ikke en begraensni­ng for vores forretning. Vi jagter hele tiden nye muligheder. Som virksomhed i en branche som denne er vi fortsat i en meget tidlig fase, og om 5-10 år vil verden nok igen vaere markant anderledes for forbrugsmø­nstre og trends. Takeaway kommer kun til at fylde mindre, selvom det var der, hvor vi begyndte,« siger Wolt-direktøren.

 ?? ?? Wolt har selv en raekke butikker, kaldet dark stores. Wolt Market er for bude, der afhenter og leverer varer til kunder. Foto: Thomas Borberg.
Wolt har selv en raekke butikker, kaldet dark stores. Wolt Market er for bude, der afhenter og leverer varer til kunder. Foto: Thomas Borberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark