Jyllands-Posten

Hun rådgiver de velhavende ejerfamili­er og tjener millioner på det

Flere og flere ejerfamili­er har brug for rådgivning til alt fra filantropi til forberedel­se af arvingerne. Mange af dem ringer til Anne-Sofie van den Born Rehfeld, som står i spidsen for ny millionfor­retning.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Forestil dig udfaldet af tv-serien Succession, hvis Logan Roy havde allieret sig med en rådgiver i generation­sskifte frem for at kaste sine børn ud i en opslidende kamp om en magt, som de måske ikke engang allesammen var interesser­et i fra starten.

Den stenrige mediemogul er muligvis fiktion. Men det er rådgiveren ikke.

For selvom den dramatiske indledning formentlig er sat på spidsen i en dansk kontekst, er det netop rådgivning af velhavende familier, som er centrum for Anne-Sofie van den Born Rehfelds arbejdsliv.

Det er hende, som familierne ringer efter, hvis familieove­rhovedet vil planlaegge sin exit, eller hvis deres teenager har brug for sparring til tilvaerels­en som arving.

»På en uge kan jeg gå fra møder med en 15-årig om at sikre robusthed i det at vaere anderledes end klassekamm­eraterne til en samtale med en 80-årig om at skabe et fedt eftermaele. Det er det brede spektrum, jeg arbejder i,« siger Anne-Sofie van den Born Rehfeld.

Hun er adm. direktør i det danske selskab Harbour Family Governance, der har specialise­ret sig i rådgivning til formuende familier i alt fra generation­sskifte til filantropi.

Millionove­rskud første år

En succesforr­etning, når man ser på tallene. Efter blot et år på bagen kan det lille rådgivning­sfirma praesenter­e et millionove­rskud på naesten 2 mio. kr.

Der har også vaeret rigeligt at se til. For Danmark har fået flere formuende familier, og formueforv­altning er noget andet i dag end for 20 år siden, fortaeller Anne-Sofie van den Born Rehfeld.

»Familierne ønsker i højere og højere grad at udvikle et formål og en strategi for deres ejerskab og formue. Det kan vaere at støtte ivaerksaet­teri, saette et grønt aftryk eller sikre en robust økonomi til flere generation­er,« siger hun.

Alene i de fire år, hun har rådgivet familier i Danmark, har hun maerket en stigende interesse for isaer filantropi hos de velhavende familier.

Selvom selskabet snart kan fejre sin etårs fødselsdag, er det reelt en fortsaette­lse af en flerårig forretning. Harbour Family Governance­s moderselsk­ab er Hildebrand­t & Brandi, som i mere end et årti har rådgivet ejerfamili­er og har haft Anne-Sofie van den

Born Rehfeld med ombord i de seneste fire.

»Vi bygger videre på et fundament, der allerede er lavet,« siger hun og tilføjer:

»Med denne type klienter handler det om langvarige relationer, som tager noget tid at bygge op. Derfor er jeg også enormt påpasselig med at passe godt på den tillid. Du får både lagt den påvirkelig­e teenager og en aeldre persons eftermaele i dine haender.«

Hildebrand­t & Brandi valgte at oprette det selvstaend­ige selskab sidste år, fordi interessen på området var markant stigende. Sammen med tre øvrige ansatte drager Anne-Sofie van den Born Rehfeld land og rige rundt for at vejlede om bl.a. etablering­en af såkaldte Family Offices. Kontorer, der bruges til at facilitere ejerfamili­ens formål med formuen.

Men samtalerne handler også om at sikre gnidningsf­rie magtoverdr­agelser og afklare familiens forventnin­ger til arbejdet – og hinanden.

Det sikrer hun bl.a. ved at rådgive om en strategi for familiens ejerskab. Gennem samtaler med familiemed­lemmerne danner hun sig et billede af, hvilken type ejerroller de ønsker at indtage, og derefter tegnes det op, hvilket fora ejerskabet kan diskuteres i.

»Det handler om at forventnin­gsafstemme, hvad kan man stille af krav til hinanden,

Familierne ønsker i højere og højere grad at udvikle et formål og en strategi for deres ejerskab og formue. ANNE-SOFIE VAN DEN BOM REHFELD, DIREKTØR I HARBOUR FAMILY GOVERNANCE

og hvornår man må stille dem. Og hvornår man ikke må,« siger Anne-Sofie van den Born Rehfeld.

Nøglen i generation­sskiftet

Forventnin­gsafstemni­ngen er også nøglen i generation­sskiftet.

Anne-Sofie van den Born Rehfeld havnede selv i familieråd­giverbranc­hen, efter hun var vidne til et mindre vellykket generation­sskifte i en belgisk diamantfam­ilie i den flamske by Antwerpen.

»Generation­sskiftet har typisk vaeret noget, hvor man ringede til sin jurist eller revisor og fik en plan for, hvad der var smart at gøre. Der tillaegger vi en anden dimension, der hedder: Hvad er smart i forhold til ens familie,« siger hun og fortsaette­r:

»Det kan f.eks. vaere en klar aftale om, hvornår nogen går af – og om de så går rigtigt af. Det kan vaere en god proces, hvor den afgående kan bruges som rådgiver for den nye generation. Men det kraever, at der ikke er forskellig­e forventnin­ger til, hvem der egentlig bestemmer.«

En af de nye generation­er,

som snart skal indtage roller i deres foraeldres eller bedstefora­eldres selskaber, er den såkaldte generation Z. En gruppe af unge, som derfor udgør en stor del af Anne-Sofie van den Born Rehfelds nuvaerende klientbase.

Udfordrer de aeldre

Hun er ikke tvivl om, at det isaer er dem, der er med til at skubbe på for at aendre synet på brugen af formuerne.

»De er bare helt vildt anderledes, og det udfordrer de aeldre generation­er. Du kan ikke bare sige til de unge, at de skal tage over og forvalte virksomhed­en og forvente, at de gør det. De vil i hvert fald ikke gøre det for pengenes skyld,« siger Anne-Sofie van den Born Rehfeld og tilføjer:

»De er enormt formålsdre­vne. De vil vide, hvad pointen er. Hvilke vaerdier der arbejdes efter.«

Mødet med de unge er en af de mange ting, der gør arbejdet saerligt meningsful­dt. Men når hun har dedikeret sin karriere til at hjaelpe Danmarks mest velhavende familier, handler det isaer om, at hun mener, de har en vigtig rolle i samfundet. En, der skal vaernes om.

»Man skal ikke glemme, hvor meget industri der ligger ude i regionerne. Hvor mange arbejdspla­dser, der bliver bevaret, fordi der er ejere, der vil beholde den produktion i Danmark. De kunne vaelge at saelge og bosaette sig i Schweiz. Ikke, at de skal have en medalje for det, men det har en betydning,« siger Anne-Sofie van den Rehfeld.

 ?? ??
 ?? ?? De velhavende ejerfamili­er har en vigtig rolle i samfundet, som er vaerd at vaerne om og støtte, siger Anne-Sofie van den Born Rehfeld. Foto: Liv M. Kastrup
De velhavende ejerfamili­er har en vigtig rolle i samfundet, som er vaerd at vaerne om og støtte, siger Anne-Sofie van den Born Rehfeld. Foto: Liv M. Kastrup
 ?? ?? Der er en markant stigende interesse for rådgivning i relationer­ne i velhavende ejerfamili­er, fortaeller Anne-Sofie van den Born Rehfeld, adm. direktør i Harbour Family Governance. Foto: Liv M. Kastrup
Der er en markant stigende interesse for rådgivning i relationer­ne i velhavende ejerfamili­er, fortaeller Anne-Sofie van den Born Rehfeld, adm. direktør i Harbour Family Governance. Foto: Liv M. Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark