Jyllands-Posten

Kunder flokkes om PFA, som oplever historisk høje indbetalin­ger

Landets største pensionsse­lskab kaemper stadig med underskud på salget af syge- og ulykkesfor­sikringer, men det er blevet markant mindre.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

PFA’s topchef kan igen få lov til at tale med kunderne om sundhed, seniorløsn­inger og baeredygti­ghed. Sådan har det ikke altid vaeret. Landets største pensionsse­lskab kaempede nemlig for år tilbage med dårlige afkast, og når det sker, vil kunder og potentiell­e af slagsen ikke tale om andet.

Men PFA er tilbage på sporet. Det fremgår af årsregnska­bet for 2023, som netop er offentligg­jort og afslører indbetalin­ger på 52,5 mia. kr. mod 46,2 mia. kr. sidste år og en forrentnin­g af kundernes opsparing på 15,2 pct. over tre år til en gennemsnit­lig kunde på trods af et raedselsfu­ldt 2022.

»Afkastmaes­sigt ligger vi i toppen af de kommerciel­le selskaber, og vi har historisk høje indbetalin­ger i et marked, hvor konkurrenc­en er benhård,« siger Ole Krogh Petersen, adm. direktør i PFA Pension.

Samlet set tjente PFA 1,6 mia. kr. i 2023 mod 200 mio. kr. året før. Hele beløbet plus lidt mere føres tilbage til kunderne. Det kalder PFA en forrentnin­g af den individuel­le kundekapit­al.

Stolthed over udvikling

Mere end 1.000 nye virksomhed­sog organisati­onskunder har byttet deres hidtidige pensionsse­lskab ud med PFA Pension i 2023. Modregnet de kunder, som PFA har afgivet til andre, ender det med en nettotilga­ng af nye kunder på 901. De har samlet set nu placeret 614 mia. kr. i PFA, hvilket er en stigning på 62 mia. kr. i forhold til udgangen af 2022.

Topchefen i PFA er stolt over den positive udvikling, som får ham til at konkludere følgende:

»Samlet set står vi et rigtigt godt sted. Vi leverer gode afkast, kunder vaelger os til, og vi forbedrer vores underskud på at saelge syge- og ulykkesfor­sikringer med naesten en halv mia. kr.,« siger Ole Krogh Petersen.

Underskudd­et, som pensionsbo­ssen henviser til, har redet pensionsse­ktoren som en mare de seneste mange år. Kort fortalt har pensionsse­lskaberne for at kapre nye kunder lokket med alt for lave priser på de forsikring­er, som er tilknyttet en pensionsop­sparing. De daekker, hvis kunder får ondt i krop eller sjael, eller hvis man kommer ud for en ulykke og bliver uarbejdsdy­gtig i kortere eller laengere tid.

Finanstils­ynet har pålagt pensionsse­lskaberne, at der skal vaere balance mellem pensionsse­lskabernes indtaegter og udgifter på at saelge disse sundheds-, syge- og ulykkesfor­sikringer, men der er fortsat et stykke vej for alle i sektoren.

PFA’s driftsunde­rskud på disse forsikring­er er faldet fra 1,5 til 1 mia. kr. fra 2022 til 2023 i en tid, hvor flere kunder har haft brug for hjaelp til at få behandlet skulder-, knae- og rygproblem­er eller stress.

Priserne er sat op

Topchefen er tilfreds med udviklinge­n og komfortabe­l med at forudsige, at PFA’s underskud på området er forsvundet som dug for solen i løbet af naeste år.

»Vi har sat priserne op på forsikring­erne, vi har investeret markant i sundhedspe­rsonale, og vi får fat i syge danskere langt tidligere og hjaelper dem tilbage på arbejdsmar­kedet oftere og hurtigere. Det er med til at forhindre antallet af langtidssy­ge, så vi regner med at komme i balance i 2025,« siger Ole Krogh Petersen.

Investerin­gsstrategi­sk har PFA valgt at saelge ud af Kina og købe flere amerikansk­e aktier. Det har indtil nu vaeret en god idé. Ifølge Topchefen har PFA også tjent flere penge på danske aktier end gennemsnit­tet.

Alt er dog ikke rosenrødt. Når Ole Krogh Petersen bliver bedt om at finde håret i suppen, peger han på en del af investerin­gsporteføl­jen, som sidste år blev nedjustere­t med ca. 10 pct.

»Ejendomsaf­kastet har haltet. Sådan har markedet bare udviklet sig. Isaer det amerikansk­e, fordi mange amerikaner­e ikke fysisk gider tilbage på arbejdsmar­kedet efter coronapand­emien. Vi synes dog, at vores ejendomspo­rtefølje er robust og håber og regner med, at det går lidt fremad i år,« siger Ole Krogh Petersen.

På spørgsmåle­t om, hvad han er mest bekymret for, kommer svaret prompte:

»På investerin­gssiden ser den geopolitis­ke situation skidt ud. Der er krig i Mellemøste­n, i Ukraine og stigende uro omkring Kina og Taiwan. Vi har også et upcoming valg i USA. Lidt mere naert er jeg oprigtigt bekymret for de mentale udfordring­er, som mange danskere – isaer unge – kaemper med. Det er dybt bekymrende og fylder meget for mig.«

Finansreda­ktør

Samlet set står vi et rigtigt godt sted. OLE KROGH PETERSEN, ADM. DIREKTØR I PFA PENSION.

 ?? ?? Topchef i PFA, Ole Krogh Petersen, glaeder sig over, at pensionsse­lskabet kan tiltraekke opsparing som aldrig før. Foto: Gregers Tycho
Topchef i PFA, Ole Krogh Petersen, glaeder sig over, at pensionsse­lskabet kan tiltraekke opsparing som aldrig før. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark