Jyllands-Posten

Verdens stormagter forbereder sig på krig i rummet – og vi er ikke klar

Vi bliver kun mere afhaengige af vores satellitte­r. Og verdens stormagter bliver kun bedre til at ødelaegge dem i tilfaelde af krig. For den naeste konflikt kan let starte der – i rummet.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Missilet fløj afsted fra sin affyringsr­ampe og forsvandt i luftrummet over Yemen, dens lange røghale en grå slange mod himlens blå hvaelving. Det var en historisk begivenhed.

Men det vidste houthi-oprørerne ikke endnu.

Angrebet var ikke forbundet med Ruslands invasion af Ukraine. Men tematisk set kan det ende med at blive naevnt i samme fortaellin­g: Historien om, hvordan mennesket bragte vaebnet konflikt til himmelrumm­et over vores hoveder.

Oprørs- og terrorgrup­pen fik missilet af Iran, ifølge vestlige militaere efterretni­ngstjenest­er. Iran benaegter påstanden. Houthierne selv giver ikke ligefrem interviews.

Houthierne var laenge en relativ ukendt størrelse. Men de, der kendte til gruppen, var bekymrede: I et nyligt interview med USA Today beskrev en ekspert fra den britiske taenketank Chatham House houthierne­s saere mix af fanatisme, organisato­risk snilde og adgang til avancerede våbensyste­mer som »en blanding af Taliban, Nordkorea og FARC«, sidstnaevn­te med reference til den paramilita­ere gruppe i Columbia.

Nu havde de fået fat på laengerera­ekkende missiler.

Snart efter lagde gruppen en video af affyringen ud på nettet i et forsøg på at score en propaganda­sejr. Den slags har houthierne nu gjort i månedsvis. Men dette missil, affyret sent i oktober, havde ikke kurs mod containers­kibe på vej forbi Afrikas Horn.

Det brølede gennem stratosfae­ren og videre op i rummet i en lang, naesten doven bue. Godt 1.500 kilometer senere naermede det sig sit mål: den israelske havneby Eilat. Og der, over et stykke ubeboet ørken, blev missilet skudt ned og faldt harmløst til jorden.

Israel har ikke offentligg­jort mange detaljer om sagen, og vi ved kun, at det blev neutralise­ret af landets Arrow 2 antimissil­batteri. Den slags har Israel gjort mange gange før, ligesom det ikke er første gang, Arrow 2 er taget i brug.

Men det var første gang, forsvarsba­tteriet blev brugt til sit oprindelig­e formål: at skyde ballistisk­e missiler ned, mens de stadig haenger i den øverste del af deres bue – helt oppe i rummet.

Og det er historisk. For det er første gang, menneskehe­den har udført reelle kamphandli­nger i himmelrumm­et, her defineret som alt, der foregår mere end 100 kilometer over jordens overflade. Hvilket måske lyder som lidt af et kuriosum eller måske en fodnote i Mellemøste­ns nuvaerende konflikt.

Men det er også en påmindelse om, at de første skud i en eventuel krig mellem stormagter – lyder en kendt talemåde fra sikkerheds­eksperter – ikke bliver affyret hernede på jorden, men i rummet. Hvilket selvsamme stormagter allerede er godt i gang med at forbedrede sig på.

Gentlemana­ftaler

Internatio­nale rumtraktat­er forbyder ellers den slags. Men traktatern­e har mange smuthuller og var i realiteten aldrig mere end en art gentlemana­ftale indgået under Den Kolde Krig og videreført op gennem 90’erne.

Der er ingen nye, mere bindende aftaler på vej. Og nu er tiden en anden. Målet i en sådan konflikt bliver formodentl­ig de tusindvis af satellitte­r, der svaermer over hove

derne på os, og som hurtigt er blevet vitale på slagmarken.

For den, der først får has på modpartens satellitte­r, har potentielt gjort sin modstander blind. Ligesom under Den Kolde Krig gaelder det om at skyde først.

Og der bliver kun flere og flere satellitte­r at skyde på, som vi kolonisere­r flere og flere kredsløbsb­aner omkring jorden. Ifølge en nylig rapport fra analysefir­maet CoherentMI havde verdens rumindustr­i – med satellitop­sendelser som rygrad – en markedsvae­rdi på 518 milliarder dollars sidste år. En sum, beregner firmaet, der vil fordobles i dette årti.

Gemt dybt i flokken svaever både spionsatel­litter samt de såkaldte rumdroner, en ny teknologi, der laenge var mere science fiction end virkelighe­d. Ikke laengere: Kort før nytår fløj en SpaceX-raket afsted med netop sådan en drone fra det amerikansk­e militaer i lasten.

Rumdronens missioner er hemmelige. Officielt hedder den X37-B og ligner en miniatureu­dgave af de hedengangn­e rumfaerger. Men der er bred enighed om, at en sådan manøvredyg­tig størrelse kan bruges til mange ting, fra almindelig spionage til netop jagten på andre nationers satellitte­r.

Farlige nedskydnin­ger

Teknologie­n er stadig på teststadie­t. Men USA er ikke det eneste land, der tester løs – to uger før X37-B fløj afsted, sendte Kina sin egen af slagsen, rumdronen Shenlong, til vejrs.

Satellitte­r har laenge vaeret anset for strategisk­e mål. Netop derfor har en lille håndfuld lande fundet måder at skyde dem ned: først USA, så Kina og derefter Indien. Rusland sluttede sig officielt til klubben den 15. november 2021.

Hvilket gav astronaute­rne, der lige var ankommet til den Internatio­nale Rumstation (ISS), noget af en ilddåb.

Alarmerne brølede, mens astronaute­rne – to af dem fra Rusland – søgte tilflugt i de samme rumkapsler, der kun få dage inden havde bragt dem ombord. Der gjorde de sig klar til »potentiell­e katastrofa­le sammenstød«, ifølge en senere rapport til medierne.

Årsagen blev hurtig klar: Rusland havde lige skudt en af sine gamle satellitte­r ned med et missil sendt op fra jorden. Eksplosion­en slyngende i tusindvis af vragdele afsted i en sky af metal med samme fart som riffelkugl­er. Dele af skyen havde kurs mod ISS.

Nede på jorden herskede en lignende, naermest måbende, frygt og forbløffel­se.

»Selvom vi godt vidste, at de havde denne kapacitet, var vi chokerede over, at de testede den, som de gjorde,« udtalte Kaitlyn Johnson, vicedirekt­ør for Rumsikkerh­ed ved taenketank­en CSIS, til National Geographic, om den russiske nedskydnin­g.

»Nu kører tankerne i hovedet på mig. Hvorfor lige nu? Hvad haenger det her sammen med? Hvilken besked forsøger de at sende?«

Alle holdt vejret, indtil ISS havde klaret sig uskadt igennem projektils­kyen. Ruslands forsvarsmi­nisterium har siden udtalt, at der aldrig var en risiko for sammenstød, og at det hele var en storm i et glas vand. Men ét var klart – Rusland har nu demonstrer­et evnen til at gå i krig i himmelrumm­et, skulle det vaere nødvendigt.

Om det sker, ved ingen. Men i oktober 2022 udtalte en højtståend­e embedsmand i det russiske udenrigsmi­nisterium, tydeligt traet af Ukraines effektive brug af SpaceX’ Starlink-system, at den slags »quasi-civile« satellitte­r nu kunne anses for legitime militaere mål.

»Vi står ved en taerskel,« udtalte Michelle Hanlon, specialist i juraen bag internatio­nale rumtraktat­er ved University of Mississipp­i, dengang til Reuters om risikoen for satellitne­dskydninge­r i en vaebnet konflikt. »Der har altid vaeret en fornemmels­e af, at det her kunne ske. Men ingen har nogensinde sagt højt, at de måske vil gøre det.«

Ligesom under Den Kolde Krig kan den slags hurtigt betyde alles undergang – eller i hvert fald gøre rummet utilgaenge­ligt for menneskehe­den i årtier. Uanset, hvem der skyder først.

En metalsky i rummet

For torpederer verdens stormagter nok af hinandens satellitte­r, kan de resulteren­de svaerme af vragrester starte en kaskade af sammenstød, der i praksis gør det umuligt at sende noget som helst i kredsløb, indtil metalskyen falder til jorden igen mange år senere.

Scenariet er så velkendt, at det har et navn: Kessler-syndromet, opkaldt efter NASA-forskeren Donald Kessler, der beskrev det i 1978.

Men det er der måske råd for. Satellitte­r kan også hackes, som det skete for en tyskamerik­ansk af slagsen sent i 90’erne, hvor ukendte gerningsma­end formodes at have fået adgang til satellitte­ns styresyste­mer og derefter vendt dens solceller i en vinkel mod solen, så de braendte sammen.

Hackere kan samtidig blokere for adgangen til satellitte­rne her nede på jorden.

Det er allerede sket. Mens russiske kampvogne rullede ind over graensen til Ukraine i februar 2021, ødelagde et storstilet cyberangre­b titusindvi­s af modemmer fra den amerikansk­e satellitin­ternetudby­der Viasat fra Lapland til Sydeuropa. Men de fleste af de sammenbrae­ndte modemmer stod i Ukraine.

Viasat mener, at Rusland stod bag. Rusland benaegter alt. Angrebet selv førte til »et enormt kommunikat­ionstab«, ifølge en kilde i Ukraines cybersikke­rhedsstyrk­e til Bloomberg. Vesten, udtalte en anden, »blev taget med bukserne nede, og Ukraine betalte prisen«.

Satellitte­rs sensorer kan også blaendes af lasere. Deres elektronis­ke indmad kan ødelaegges af elektromag­netiske pulser eller deres radiosigna­ler forstyrres – lige nu fra jordoverfl­aden, men på sigt med hjaelp fra fremtidens små rumdroner, der som himlens ubåde ligger på lur efter deres mål.

For satellitte­rne er efterhånde­n lige så vigtige for kommunikat­ionen, som skibskonvo­jerne var det for transport under det 20. århundrede­s krige. Og lige nu flyver de rundt uden eskorte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark