Jyllands-Posten

Ledelsesre­tten er truet, når ansatte naegter at komme på arbejde

-

Utroligt, men sandt. Arbejdsgiv­erne herhjemme og i udlandet er nødt til at lokke eller true medarbejde­rne ind på arbejdspla­dsen. Fremfor at have øjenkontak­t med kollegaern­e på arbejdspla­dsen foretraekk­er mange kontakten med familiepor­traetterne på vaeggen i hjemmekont­oret. Udviklinge­n tog fart under coronapand­emien. Dengang måtte hver tredje arbejde hjemme, og det var vi tvunget til. Det er vi ikke laengere, men der er stadig 8 pct., der fravaelger arbejdspla­dsen, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Er det for mange? Det mener arbejdsgiv­ere i stigende grad. På flere arbejdspla­dser har man gennem laengere tid forsøgt at overtale de hjemmearbe­jdende medarbejde­re til at komme ind på kontoret. I mange tilfaelde har det vaeret forgaeves.

I USA er tonen skaerpet. Flere giganter, bl.a. Bank of America, forlanger nu, at de ansatte kommer på arbejde. I modsat fald vil storbanken indlede en sag, der kan føre til fyring. Hos IBM siger man det på aegte amerikansk: »Come into the office or leave.« Altså: Kom ind på arbejdspla­dsen, ellers bliver du fyret. Denne praksis vil formentlig vaere umulig at gennemføre på grund af vores arbejdsmar­kedsmodel, der i høj grad beskytter lønmodtage­rne. De virksomhed­er, der mangler kvalificer­et arbejdskra­ft, er også magtesløse. Vi kommer ikke uden om: Hjemmearbe­jde er kommet for at blive. I nogle tilfaelde vil man kunne arbejde mere effektivt derhjemme i fred og ro, og presset for at nå at hente børnene i tide fra daginstitu­tioner eller skoler bliver mindre. I andre tilfaelde er man nødt til at arbejde sammen. Både arbejdsgiv­ere og arbejdstag­ere bør vaere bekymrede. Hvordan kan en leder lede, når flere af medarbejde­rne ikke er til stede? Hvor kreativ og løsningsor­ienteret kan man gennemføre et møde, hvis ikke alle er til stede? En vigtig forudsaetn­ing for at udvikle virksomhed­en er engagement og produktivi­tet fra medarbejde­rne. Det er umuligt at måle, når en leder ikke kan se sine medarbejde­re i øjnene og foran skrivebord­et.

For medarbejde­rne er der bestemt også faldgruber. Johan Hygum Hillers, der er direktør for konsulentf­irmaet Individual­s, advarer unge mod at arbejde hjemme i de første fem år af deres karriere. Det sker i et debatindla­eg i Børsen. At møde på arbejde er en forudsaetn­ing for karrieren, mener han. En nyansat har brug for umiddelbar feedback, og hvordan skal man udvikle sympati og laere af hinanden, hvis man sjaeldent sidder over for hinanden, spørger han.

Der er et påfaldende sammenfald mellem udbredelse­n af hjemmearbe­jde og stresstilf­aelde. Pensionsse­lskaberne har laenge med stor bekymring noteret sig, at vi er midt i en stress-epidemi. Hos PFA har man fået 50 pct. flere anmeldelse­r om stress siden 2017. Udviklinge­n accelerere­r. Alene fra 2022 til 2023 har selskabet fået 12 pct. flere anmeldelse­r. Udviklinge­n ses også blandt lederne. Mon ikke isolation på hjemmekont­oret fremfor udveksling af erfaringer og arbejdspre­s foran kaffemaski­nen er en stor del af problemet? Mon ikke det sidste i virkelighe­den er en del af løsningen?

Unge med uddannelse har i flere år til en vis grad kunnet vaelge og vrage på arbejdsmar­kedet. Der tales om, at virksomhed­erne skal gøre noget ekstra for at få unge på lønbudgett­et. Der er ingen for garanti for, at den luksus er kommet for at blive. Tvaertimod. Køen af arbejdsløs­e bliver laengere og laengere, og de økonomiske udsigter er mørkere. Det kan blive en brat opvågning for de unge, men også for virksomhed­erne. Ledelsesre­tten er fundamenta­l og afgørende for en virksomhed, men truet, når der skal lokkemidle­r og trusler til for at udøve den.

Mon ikke isolation på hjemmekont­oret fremfor udveksling af erfaringer og arbejdspre­s foran kaffemaski­nen er en stor del af problemet? Mon ikke det sidste i virkelighe­den er en del af løsningen?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark