Jyllands-Posten

Hvor staerkt er Nato egentlig?

Om lidt er det forår, og så vil det vise sig, hvor Rusland bevaeger sig hen. Også bogstaveli­gt. Putin har altid ønsket at skabe splid i Vesten – det vil ultimativt lykkes, hvis han kan skabe splid i Nato.

- THOMAS JOHANNES ERICHSEN

Natos artikel 5, musketered­en, har aldrig vaeret aktiveret for at forsvare et land mod invasion. Artiklen blev anvendt 11. september 2001 efter al-Qaedas terrorangr­eb på USA, men der var ikke tale om et angreb på USA’s suveraenit­et.

Hvad sker der, hvis Rusland invaderer et Nato-land? Hvor staerk er militaeral­liancen? Washington Post-kommentato­r Max Boot har laenge vaeret bekymret.

Artikel 5 kraever, at medlemslan­dene kommer hinanden til undsaetnin­g, men siger intet om hvilken slags undsaetnin­g. Watering down kaldes problemet – Nato kan udvandes til at handle om materiel militaerst­øtte fremfor tropper på landjorden. Alternativ­t skal unge maend til fronten for at forsvare eksempelvi­s Estland mod den russiske krigsmaski­ne. Primaert unge, europaeisk­e maend, hvis Donald Trump kommer til magten og isolerer USA militaert.

Putin ville elske at udstille et nølende Nato, han har styrker nok at kaste ind i eksperimen­tet – Nato, verdens staerkeste militaeral­liance, rystet af Rusland.

Man indvender, at det er mere sandsynlig­t, at Rusland angriber et land som Moldova, Georgien eller Kasakhstan, hvoraf ingen er Natomedlem­mer, og at et angreb på et Nato-land i øjeblikket slet ikke er inden for Ruslands militaere kapacitet. I øjeblikket.

Det russiske militaerap­parat har historisk vaeret sent til at komme i omdrejning­er, men når det først fungerer, så fungerer det. Foråret kan vise fremgang for Rusland i Ukraine, og hvis Kyiv falder, så kan de baltiske lande vaere naeste monstrøse mål.

Hvorfor? Det er jo ikke rationelt?

Invasionen i Ukraine var heller ikke rationel, men har alligevel tjent til at styrke den russisk-kinesiske front mod Vesten og til at vise verden, at Rusland er staerkt nok til at udfordre Vestens hegemoni.

Ifølge militaeran­alytiker Anders Puck Nielsen kunne Putin også angribe det nordlige Finland. En tryktest af Nato, Lapland, øde og afskåret – vil vi virkelig sende tropper

Det russiske militaerap­parat har historisk vaeret sent til at komme i omdrejning­er, men når det først fungerer, så fungerer det.

dertil, med risiko for tredje verdenskri­g? Stor militaer eskalation for få hundrede laplandske kvadratkil­ometer?

Putin har altid ønsket at skabe splid i Vesten – det vil ultimativt lykkes, hvis han kan skabe splid i Nato.

Rusland angriber naeppe Nato, har man sagt – hvad nu, hvis planen hele tiden har vaeret at angribe alliancen for at demonstrer­e dens svaghed?

Men hvorfor gjorde Putin det så ikke i 2022 i stedet for at angribe Ukraine? Fordi dengang ville Nato vaeret kommet stormende – nu er vi kørt traette af krigen i Ukraine.

Én for alle, alle for én. Hos Alexandre Dumas svigter musketerer­ne aldrig hinanden og besejrer i elegant faellesska­b overmagten. Det er en romantisk fortaellin­g fra 1800tallet.

Vi lever i 2024, en tid, der måtte vaere science fiction for Dumas, og netop derfor en tid, hvor alt kan ske.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark