Jyllands-Posten

Efter reform: Hvad taenker de unge på – og hvad taenker vi andre på?

- BIRGITTE ØRNSTRUP

I kølvandet på regeringen­s nye SU-reform slår det mig, hvad taenker de unge nu, og hvad pokker taenker vi andre på? Er et yderligere pres på en i forvejen presset ungdom virkelig vejen frem? Er det vejen frem mod, at flere unge lykkes med at komme i gang med deres unge voksenliv? Jeg mener snarere, at det er et skridt tilbage!

Regeringen står bag en SU-reform sammen med Liberal Alliance, De Konservati­ve og Dansk Folkeparti, der traeder i kraft i sommeren 2025. Det betyder blandt andet, at unge under uddannelse fremover kun kan få SU til normeret tid og ikke som nu har 12 ekstra SU-klip til for eksempel studieskif­t.

Tallene om unges mentale sundhed er ellers klare nok. Unge rapportere­r om mentale sundhedspr­oblemer i en grad som ikke tidligere set. Fagfolk er i arbejdstøj­et, hvad er det, der sker? Som børnepsyko­log igennem mere end 25 år er også jeg bekymret.

Tallene er klare nok, men forklaring­erne mere uvisse. Noget ved vi, og andet ved vi ikke endnu. Vi ved, at de børn og unge, der har svaere opvaekstbe­tingelser, har fået det endnu svaerere.

Vi ved, at der herudover er kommet en ny gruppe unge til med en ny udsathed. Så der i dag også er ualmindeli­g mange almindelig­e unge, der har det ualmindeli­gt svaert.

Vi ved, at det er lettere at forebygge end at behandle på de problemer, der har vokset sig store. Det, vi endnu ikke ved, er, hvad forklaring­erne er på denne mentale sundhedskr­ise blandt børn og unge. Her er svaret nok først og fremmest, at vi ikke må tro, forklaring­en er en, men bliver nødt til at erkende, at forklaring­erne er flere. Vi taler nu om ”praestatio­nssamfunde­t”, ”perfekthed­skultur”, og om at vi har mistet faellesska­ber, der måske har haft en beskyttend­e virkning og vaeret et vaern, blandt andet imod ensomhed.

Så er det, jeg ikke forstår: Når vi nu ved, at det samfund, vi har skabt, samtidig er et samfund, hvor stadig flere børn og unge får svaert ved at trives og klare sig. Hvor vi ser stigende problemer med blandt andet stress og ensomhed. Og hvor vi ved, at den bedste behandling er forebyggel­se og sandsynlig­vis gode faellesska­ber. Hvorfor er det så lige, at vi skruer på den skrue, der presser unge? At vi gør dem mere bange for at fejle? At vi øger risikoen for, at de helt giver op og dropper ud af de faellesska­ber, der kunne gøre dem bedre i stand til at finde deres plads?

Er det virkelig den rette vej at gå? Når vi med den ene hånd skaerer og presser på. Samtidig med at vi med den anden hånd må lave saerlige hf-klasser for elever med psykiske diagnoser. Vi ser lektiehjae­lp og forsikring­er rettet mod ungdommen skyde op som svampe af regnvåd muld. Og vi nu også begynder at lave tiltag til de mange foraeldre, der har børn og unge, der mistrives. Hvorfor vil vi behandle på det, vi som samfund måske har vaeret med til at skabe. Fremfor at forebygge problemern­es opståen?

Selvstaend­ig børnepsyko­log, Horsens

Tallene om unges mentale sundhed er ellers klare nok. Unge rapportere­r om mentale sundhedspr­oblemer i en grad, som ikke tidligere set. Fagfolk er i arbejdstøj­et, hvad er det, der sker?

Skal vi gøre noget – og det mener jeg, at vi skal – så må vi dog starte med at lade de unge maerke, at de er del af et samfund, der vil dem det godt. Et samfund, der er afhaengig af sine unge mennesker og den naeste generation, og som vil give dem den rummelighe­d og tålmodighe­d, som unge har brug for. Et samfund, hvor de unge kan finde ud af, hvad de er gode til, hvad de kan bidrage med og kan komme godt ind i voksenlive­t.

Kombinerer vi et godt børneliv med et ungeliv med muligheder fremfor begraensni­nger, så er vi på vej. Jeg mener, vi skal vaelge tiltag, som vi ved vil hjaelpe og forebygge – fremfor tiltag, der vil presse og begraense. Vi skal som samfund vaelge en vej frem fremfor en tilbage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark