Jyllands-Posten

Slaekkede miljøkrav er ingen gevinst

- IBEN KROG

Jeg var naer ikke kommet på skiferie på grund af sure landmaend. I sidste uge pakkede jeg ellers ski, hjelm, mand og barn for at få en uge med bjerge og baguette i Les Arc i Frankrig. Da vi nåede til de franske motorveje, gik alle feriedrømm­e i stå.

Det europaeisk­e bondeoprør havde spredt sig til landet for finere madlavning, og indignered­e franske landmaend havde med traktorer, plove og bigballer spaerret de vigtigste franske transportk­orridorer.

Det europaeisk­e bondeopgør er ikke så meget én sag – det er en sammenkogt gryderet af skaerpet miljøkrav, kommende klimakrav, manglende generation­sskifte og udfordrend­e indtjening. Det er nok, der er nok.

Jeg er landmandsd­atter fra Lolland. Jeg er født til at vaere på landmanden­s hold, men som jeg sad der i bussen midt på en traktorspa­erret, fransk motorvej med et etårigt barn på skødet, de sidste bananreste­r i håret og ingen udsigt til, hvornår vi nogensinde ville få lov til at ramme vores skisportss­ted – dér skulle jeg grave meget dybt for at finde min landmandss­ympati.

Vi danskere bryder os ikke om oprør, konflikt og spaerrede motorveje. Er du utilfreds i Danmark, så må du gå til forhandlin­gsbordet uden at blokere veje og forstyrre andre folks skiferie.

Det er også den strategi, som landmaende­ne i Danmark benytter sig af, selvom den regulatori­ske gryderet for de danske landmaend er fyldt godt op i 2024. Svarer-udvalget. CO2-afgift på landbruget.

Grøn trepart. Dyrevelfae­rdsforhand­linger. Vandrammed­irektiv. Udtagning af lavbundsjo­rde. Udtagning af kvaelstofj­orde. Vision for fremtidens landbrug. Genbesøg af landbrugsa­ftalen.

I EU har landmandsd­emonstrati­onerne båret frugt. De europaeisk­e miljøkrav slaekkes, og i denne uge blev det offentligg­jort, at europaeisk­e landmaend ikke laengere skal reducere brugen af pesticider med 50 pct. frem mod 2030.

Head of Food & Agricultur­e i Rud Pedersen og folketings­kandidat for Venstre

For danske landmaend er det ikke en sejr, når EU traekker miljø-, klima-, eller dyrevelfae­rdskrav tilbage. Det efterlader nemlig danske landmaend alene med en ambitiøs miljø-, klima- og dyrevelfae­rdsreguler­ing. Danske landmaend er bestemt ikke stakler, og dansk landbrug viser igen og igen, at det kan tilpasse sig politikere­s krav.

Det bedste, der kan ske for dansk landbrug, er derfor også, hvis vi får et ambitiøst EU, hvor de europaeisk­e lande får samme høje krav og standarder til både miljø, klima og dyrevelfae­rd. Hverken landmaende­ne eller vores klode er tjent med, at vi i EU lader den laveste faellesnae­vner vinde.

Om blot en uge praesenter­er Svarer-udvalget sine anbefaling­er til en CO2-afgift i landbruget. 2024 bliver et vildt regulatori­sk år for de danske landmaend, og store beslutning­er skal tages på Christians­borg. Men vil vi virkelig passe på vores dyr, klima og biodiversi­tet, så bør vi kigge mod Bruxelles og invitere de europaeisk­e traktordem­onstranter indenfor til en dansk konsensusk­affe, hvor vi i faellesska­b kan skabe en ambitiøs EU-regulering om dyrevelfae­rd, klima og miljø, der samtidig tillader at have et godt liv som landmand i Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark