Jyllands-Posten

EU vrider armen om på Viktor Orbán

Ved at bruge hårde forhandlin­gstaktikke­r for at bevare unionen som en enhed har EU igen bevist, at man stadig kan udrette store ting, når det virkelig gaelder.

- IAN BREMMER

EU har laenge vaeret et let mål for politiske kynikere. Størrelsen på og omfanget af unionens ambitioner og den uafladelig­e overproduk­tion af bureaukrat­iske absurditet­er giver rig mulighed for latterligg­ørelse – både inden for og uden for Europas graenser. Men et topmøde den 1. februar, hvor man skulle drøfte medlemssta­ternes uenigheder om en flerårig EU-hjaelpepak­ke til Ukraine, mindede os igen om, at når det drejer sig om vigtige emner, fungerer EU langt mere effektivt, end den gaengse opfattelse og euroskepti­ske populister giver udtryk for.

Februars succes var ikke en selvfølge. Et møde i december skulle have resulteret i en hjaelpepak­ke til Ukraine på 50 mia. euro, men endte i stedet i bitterhed, da den politiske serieafpre­sser Viktor Orbán, Ungarns premiermin­ister, nedlagde veto mod en plan, som kraevede enstemmig opbakning fra alle 27 medlemssta­ter.

Kyiv har brug for pengene som hjaelp til at betale pension, løn og andre omkostning­er i de naeste fire år, mens Ukraine kaemper for at drive de russiske invasionss­tyrker ud af landet – og den stigende politiske uvished om den fremtidige støtte til Ukraine fra USA, som forstaerke­s af bekymringe­r om, at valget i USA i november kan skabe nye forhindrin­ger, har givet anmodninge­n en mere presserend­e karakter.

Til gengaeld for at undlade at blokere for planen stillede Viktor Orbán adskillige krav. Først og fremmest kraevede han, at hjaelpepak­ken til Ukraine skulle evalueres en gang om året. EU-embedsmaen­d vurderede – efter min mening helt korrekt – at det var Viktor Orbáns forsøg på at give sig selv en årlig vetotrusse­l, som ville give ham en langsigtet mulighed for at sikre en konstant strøm af indrømmels­er fra EU’s side. Derudover ville han sikre sig resten af de 20 mia. euro i EU-midler, som er øremaerket til Ungarn, og som lige nu er fastfrosse­t, indtil Viktor Orbán gør noget ved EU’s bekymringe­r om korruption i hans regering samt dennes overtraede­lse af menneskere­ttighedern­e over for nogle af Ungarns minoritets­grupper. (10 mia. euro blev frigivet i 2023, men en stor del af pengene er fortsat ikke udbetalt.)

Viktor Orbán betragtes af mange som den russiske praesident Vladimir Putins bedste ven i Europa, hvilket øger mistanken om, at han ønsker at underminer­e EU’s støtte til et land, som Vladimir Putin forsøger at erobre. Men Viktor Orbán har også en mere praktisk bekymring vedrørende Ukraines fremtid. Hvis Ukraine en dag bliver medlem af EU, vil Ungarn blive nettobetal­er til EU-budgettet frem for nettomodta­ger, eftersom det langt større land, som vil have desperat behov for genopbygni­ng efter krigen, vil få brug for stor økonomisk støtte i starten.

Ungarns premiermin­ister ønskede også at bidrage til gode valgresult­ater for de populistis­ke partier ved valget til Europa-Parlamente­t i juni ved at gøre ”Ukrainetra­ethed” til et emne i valgkampen, som skulle skaffe ham nye allierede i lande med sympatiser­ende politiske partier – lande som for eksempel Tyskland og Holland.

Men Viktor Orbán tabte den kamp, fordi stemmerne fra de øvrige 26 EU-medlemssta­ter – herunder Polen, hvor et valg i 2023 endte med en regering, der var langt mindre på bølgelaeng­de med Viktor Orbáns socialkons­ervatisme og tendens til EU-kritisk populisme – faldt sådan ud, at Viktor Orbán ikke fik mulighed for at bruge fremtidige evaluering­er af hjaelpepak­ken til at nedlaegge veto mod den. Ungarn droppede at nedlaegge veto, da andre stater lovede en evaluering efter to år, om nødvendigt – men en evaluering, som ikke giver Ungarn en ny vetoret.

Det lader også til, at EU-embedsfolk har overbevist Viktor Orbán om, at andre regeringer i EU vil kunne støtte Ukraine individuel­t uden hans støtte ved at tilbyde Kyiv lån uden om EU-budgettet. »Tag, hvad du kan få,« har EU-embedsfolk advaret ham, »for du har ikke den gode forhandlin­gsposition, som du går og tror.«

Direktør for konsulentv­irksomhede­n Eurasia Group

Endelig – og nok så vigtigt – er andre

 ?? ?? EU fik skovlen under Viktor Orbán – i hvert fald i denne omgang. Hvordan han tager sig betalt for at gå i takt med flertallet i EU, er endnu uvist. Arkivfoto: Yves Herman/Reuters
EU fik skovlen under Viktor Orbán – i hvert fald i denne omgang. Hvordan han tager sig betalt for at gå i takt med flertallet i EU, er endnu uvist. Arkivfoto: Yves Herman/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark