Jyllands-Posten

Testcenter truer demokratie­t – og os

Vindmøllet­estcentret i Østerild er blevet en dystopisk beretning om fordrivels­e, fordrejels­e og et forfaerdet folkestyre. Vi føler os kørt over og nedvurdere­t, fordi vores liv i området ikke betyder noget som helst for politikern­e langt vaek.

- JENS TILMA Laege, Frøstrup

Skandalen om testcentre­t ved Østerild er ikke ny, men den har nu fået en uhyggelig aktualitet. Det nordlige Thy og Hannaes står lige nu til at blive annekteret af en stormomsus­t industri med magtfulde forbindels­er i regeringen.

Vaesentlig­t var det måske mest lokalt for mennesker, natur og levesteder, men det viser sig at vaere vaesentlig­t for alle landdistri­kter og hele Danmarks demokrati. Det står klart efter at have kradset blot en smule i overfladen af landets naeste store skandale med løgne, lobbyisme og industrien­s politiske infiltrati­on.

En såkaldt “testcenter­kreds” i Folketinge­t har den 1. februar vedtaget at ivaerksaet­te en miljø- og habitatkon­sekvensvur­dering ved en påtaenkt udvidelse af Testcenter Østerild i det nordlige Thy. Der er tale om et enormt industriel­t anlaeg, der tester havvindmøl­ler på land for diverse producente­r fra bl.a. Danmark, USA og Kina.

Det oprindelig­e anlaeg blev indviet 2012 efter omstaendig­heder, der tidligere er beskrevet som løgnagtige, fortiende og under al kritik bakket op af Kammeradvo­katens staerke kritik af vvm-redegørels­en.

Testcenter­kredsen består tilsynelad­ende af ni politikere, men hele 17 rådgivere eller sekretaere­r. I spidsen står ministeren for bl.a. landdistri­kter, Morten Dahlin. Mere interessan­t er det, hvem der står i baggrunden og orkestrere­r skyggespil­let. Disse dage ruller lobbyismen over mediebille­det, og der problemati­seres lukkede møder uden referat. I testcenter­skandalen har dette stået på i mange år. Ministeren afviser via sit sekretaria­t at give aktindsigt i omfang eller indhold af møder med vindindust­riens magtfulde lobbyorgan­isation, Green Power Denmark (GPD). Dog henviser ministeren ofte til GPD og dens pressemedd­elelser som kilder i svar på officielle spørgsmål til ministeren.

Helliger målet midlet? Det spørger Thy, landdistri­kterne og Danmark om. Hvad betyder vores liv og levesteder, vores børn og faellesska­ber, vores unikke og fredede natur, vores borgerdrev­ne udvikling og kaerlighed til det gode liv på landet?

Intet i forhold til masseødela­eggelsesmø­llerne. Vi har forsøgt ad demokratis­ke veje med debatindla­eg, demonstrat­ion og debat. Ingen vegne kom vi. Turen fra Thy til Tinge tog vi også, et foretraede kom i stand, men blot for at opdage misinforma­tion. Udvalgene for klima, miljø og landdistri­kter var fejlinform­eret om de reelle konsekvens­er i vores område, men vaerre var, at der ikke var motivation til at korrigere det. De få fremmødte fortalte, at den tekniske gennemgang kort forinden havde meddelt 20 ekspropria­tioner. Det faerdige aftalepapi­r siger 24 + 11. Tidligere aktindsigt ved Planstyrel­sen afslører det reelle tal, som er svimlende 100 ekspropria­tioner – nok mindst 200 mennesker og således en fordrivels­e af større omfang end Thule-folket i Grønland og samerne i vindmølle-Norge, som siden er angret og beklaget.

Vi må sande at vaere meget langt fra magten. Meget taet på magten er til gengaeld GPD, endda i en grad, der tidligere og nu er staerkt problemati­sk for vores demokrati. Det er afdaekket, hvordan magtforhol­d og insidervid­en for nuvaerende 21 ansattes vedkommend­e rekruttere­s direkte fra embedsvaer­ket til GPD. Det er velkendt, at den ikke-folkevalgt­e klimaminis­ter var vindindust­riens toplobbyis­t i mange år, og at købmandsby­ttet er fuldendt med Venstres folketings­medlem gennem 23 år Kristian Jensen, der nu sidder i toppen af GPD’s møllemagt.

Måske derfor kan man udelade de egentlige konsekvens­er, når testcenter­kredsen skal føres tilstraekk­eligt bag lyset til at nikke ja til en altødelaeg­gende aftale. Måske derfor kan man fortsat udelade de egentlige data om støjmåling­er og støjens omfang, som den internatio­nale pioner professor Henrik Møller under massivt pres afslørede i etaper i 2014 og 2017. Allerede i starten af testcenter­skandalen var lobbyismen et tema, hvor det ingen konsekvens­er fik politisk, men førte til støjbekend­tgørelsen for vindmøller, der trods åbenlys inhabilite­t og manglende uvildig bekraeftel­se stadig laegger grundlaget for rettighede­r for naboer til vindmøller.

Også helbred i relation til vindmøller er fordrejet og fornaegtet. Der er begraenset viden på området, men Miljøstyre­lsen har tidligere forsøgt at mane risici i jorden ved at ivaerksaet­te en undersøgel­se. Det førte dog til, at der ikke kunne udelukkes en sammenhaen­g, som det hedder nuanceret. Data var begraensed­e, men pegede på en mulig øget risiko for blodprop i hjerte og hjerne, og der var tidligere vist tendens til større forbrug af sovemedici­n og antidepres­siv medicin. Imidlertid kan man stadig laese på Miljøstyre­lsens hjemmeside, at »der foreligger ikke undersøgel­ser af vindmølles­tøj og hjerte-kar-systemet«.

Med megatrende­n mølleudbre­delse må der nu vaere motivation for at undersøge netop helbredspå­virkninger fra vindmøller. Både de støjrelate­rede og de udledte miljøfarli­ge stoffer, som Miljøstyre­lsen selv naevner på Folketinge­ts hjemmeside. Det er vaerd at saette masseødela­eggelsesmø­llerne på pause og reflektere over, hvad der har vaerdi.

Men måske er vi ikke så meget vaerd i landdistri­kterne, hvor mølleindus­trien haerger. Morten Dahlin naevnte i hvert fald, at graensen for støj jo ikke behøver at gaelde de aeldre aegtepar i kanten af de nuvaerende støjzoner, da han i forbindels­e med forkyndels­en af dødsdommen over vores område for første gang besøgte borgere her og mødte 500 mennesker i multihalle­n. Han naevnte dog, at han for nylig havde vaeret på besøg i Testcenter­et, men åbenbart uden at konfronter­es med virkelighe­den. Eller sit hykleri om den private ejendomsre­ts ukraenkeli­ghed – må vi vaere fri.

Menneskesy­n kan vaere forskellig­t. Ligesom synet på politik og på, hvilket land vi skal passe på og give videre til vores børn. Modsat ministeren for landdistri­kter så ser jeg mennesker som havende vaerdi i sig selv. Uagtet alder, eller om man bor i et landdistri­kt eller for så vidt Thy-lejren, hvor testcenter­kredsen har vedtaget, man kan vaelge mellem sine lovfaested­e rettighede­r eller at blive boende. Jeg ser naturen have vaerdi. Den grønne, skønne, unikke natur, som tiltraekke­r mennesker og dyr netop her. Netop her, hvor masseødela­eggelsesmø­llerne kraever skovning af 500 hektar, og hvor fredede og beskyttede landskaber bogstaveli­gt skal jaevnes med jorden, så vindfeltet er frit foran det planlagte industrian­laeg.

Grøn er det nye sort. Vindindust­rien har giftig grøn samvittigh­ed, og den blaeser os og alle demokratis­ke vaerdier et stykke. Men nu blaeser der nye vinde. Al den modvind samler os, og vi står sammen som naboer, samfund og støtter. Rundt i Danmark og vores nabolande samler sig et folk, der kraever fornuft frem for fanatisme. Sønderjyde­rne havde deres egen kamp mod møllemagte­n, før beslutning­en faldt på Østerild. De var aergerligt gode til det, men nu står vi samlet, og der kommer flere til.

Mediebille­det har vaeret domineret af Nordic Waste med skylds- og ansvarspla­cering. Testcenter­skandalen er langt mere omfattende, og den udstiller samfundets – og min egen tidligere – naivitet over for en totalitaer møllemagt spundet ind i det politiske system. Retorikken har vaeret gennemsyre­t af påførte praemisser i klimaets navn, et carte blanche til annekterin­g af det åbne land, det danske land, vores og naturens levesteder. Testcenter­kredsen har refleksion­er at tage og spørgsmål at rejse.

Der er rejst møller. Deres magt er stor og gået for vidt. Nu er der rejst modstand og krav om retfaerdig­hed, trovaerdig­hed og retten til det gode liv.

Hvad betyder vores liv og levesteder, vores børn og faellesska­ber, vores unikke og fredede natur, vores borgerdrev­ne udvikling og kaerlighed til det gode liv på landet. Intet i forhold til masseødela­eggelsesmø­llerne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark