Jyllands-Posten

Hun er EU’s stemme i asyldebatt­en

Ylva Johansen har vaeret med til at forandre EU’s asylpoliti­k fra fokus på modtagelse af asylsøgere til øget brug af hjemsendel­ser og sikring af ydre graenser.

-

Den svenske EU-kommissaer Ylva Johansson har ikke holdt sig tilbage med kritik af den danske regerings tanker om et modtagecen­ter for asylansøge­re i et tredjeland. Men hun har i de senere år også markeret sig som EU-kommissaer­en, der har stået i spidsen for flere hjemsendel­ser og øget fokus på EU’s ydre graenser.

Tirsdag den 13. februar fylder Ylva Johansson 60 år.

I Bruxelles er den svenske EU-kommissaer kendt for sit engagement og sin til tider skarpe kritik af EU-landene. Det har den danske regering også oplevet flere gange. Blandt andet i 2021. Her kaldte hun det danske lovforslag, der skulle gøre det muligt at lave et modtagecen­ter uden for EU for »dårligt og fuldkommen urealistis­k«. Det skete i et interview med den svenske avis Dagens Nyheter.

Siden har de stigende asyl- og migrations­tal dog ført til et tiltagende fokus på at daempe tilstrømni­ngen til EU.

Ylva Johansson har saerligt markeret sig, når det gaelder hjemsendel­ser af afviste asylansøge­r.

Her har hun gentagne gange opfordret EU-landene til at tage imod hjaelp fra EU’s graenseage­ntur, Frontex, til at gennemføre hjemsendel­ser. Med opbakning fra EU-landene og EU-Parlamente­t

ser det desuden ud til, at EU-landene og EUParlamen­tet når i mål med asyl- og migrations­pagten forud for valget til EU-Parlamente­t til juni.

Også her er der sket et skifte, så EU-landene i højere grad fokuserer på hurtigere sagsbehand­ling og afvisning af grundløse asylansøgn­inger.

Indsats mod smugling

Derudover har hun også kaempet for en øget indsats mod narkosmugl­ing til EU. Seneste har hun vaeret med til at lancere en alliance mellem EU-landenes havne, som oplever stigende indsmuglin­g af narko.

Ylva Johansson har en baggrund som matematiko­g fysiklaere­r, og kom første gang i Riksdagen for Vänsterpar­tiet i 1988.

Siden skiftede hun til det svenske Socialdemo­krati, hvor hun igennem 11 år bestred ministerpo­ster under skiftende regeringer.

Den lange ministerer­faring blev i 2019 springbrae­ttet til posten som EU-kommissaer i Ursula von der Leyens kommission.

Ylva Johansson er gift og har tre børn.

EU-kommissaer

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark