Jyllands-Posten

Nyt partihop: Det røde flertal skrumper

»AErgerligt,« kalder Socialdemo­kratiets gruppeform­and sin nu tidligere partifaeld­es afhop til de radikale.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Ved seneste kommunalva­lg i 2021 mistede den Socialdemo­kratiske byrådsgrup­pe i Aarhus Kommune tre mandater.

Nu er der så røget et mere. Torsdag aften meddelte byrådsmedl­em Polly Bak Dutschke, at hun har valgt at forlade Socialdemo­kratiet og i stedet meldt sig ind i Radikale Venstre. Den socialdemo­kratiske byrådsgrup­pe er dermed nede på ni mandater.

»Vi er meget kede af, at vi mister Polly og et mandat. Jeg tror ikke, at Socialdemo­kratiet har haft faerre mandater i byrådet. Det er selvfølgel­ig aergerligt,« siger Socialdemo­kratiets gruppeform­and i Aarhus Byråd, Anette Poulsen.

Hun peger på, at Socialdemo­kratiet forsat er repraesent­eret i alle politiske udvalg i kommunen. Men der skal findes nye venner, hvis Socialdemo­kratiet fremover vil finde flertal for et forslag i byrådet. Nu er det ikke laengere nok med de nuvaerende byrådsmedl­emmer i den traditione­lt røde blok i byrådet med S, SF, Enhedslist­en og løsgaenger Thure Hastrup.

»Nu skal vi have en mere med for at finde et flertal. Det er dog sjaeldent, at der er brug for at indgå snaevre forlig,« siger Anette Poulsen, der ligesom resten af sin byrådsgrup­pe først fik besked om Polly Bak Dutschkes beslutning torsdag aften.

I en pressemedd­elelse fastslår Polly Bak Dutschke, at hendes partiskift­e sker på baggrund af flere uenigheder med linjen i Socialdemo­kratiet, fastslår hun.

»Jeg skifter til Radikale Venstre, fordi jeg braender for at se en fornyelse i aeldrepoli­tikken. Jeg mener, at der i endnu højere grad skal vises tillid til personalet­s dømmekraft og til plejehjemm­ene som institutio­ner. Denne frisaettel­sesdagsord­en oplever jeg, at der er mere mod til at bringe på bordet i Radikale Venstre,« uddyber hun.

Hun vil også arbejde med muligheder for, hvordan Aarhus Kommune kan blive endnu grønnere, skriver hun.

»Der kan jeg også bedre se mig i det radikale projekt for kommunen. Det er selvfølgel­ig svaert at forlade Socialdemo­kratiet, men når de politiske uenigheder bliver for store, er det nødvendigt for mig i min varetagels­e af mit politiske mandat at tage konsekvens­en. Derfor er det efter grundige politiske overvejels­er, at jeg har meldt mig ind i Radikale Venstre og dermed forlader Socialdemo­kratiet i Aarhus Byråd,« udtaler Polly Bak Dutschke.

Udmelding vaekker undren

Socialdemo­kraties Anette Poulsen ønsker generelt ikke at kommentere Polly Bak Dutschkes bevaeggrun­de for partiskift­et, men hun undrer sig over udmeldinge­n om plejehjemm­ene.

»Vi har lavet forlig om frisaettel­se af 10 plejehjem, så det er jo ikke, fordi at vi ikke arbejder med det,« siger Anette Poulsen med henvisning til det seneste budgetforl­ig i kommunen.

Radikale Venstre i Aarhus byder byrådsgrup­pen Polly Bak Dutschke velkommen.

»Vi ved, at sådan en beslutning om at skifte parti ikke er let, men når nogen finder ud af, at de er radikale, er de velkomne hos os. Vi vil fortsaette det gode samarbejde med hele byrådet, og med Polly Dutschke i gruppen ser vi frem til at få øget vores indsats på et af de vigtige velfaerdso­mråder her i kommunen samt at saette endnu mere fokus på grøn omstilling,« udtaler Rabih Azad-Ahmad, politisk leder for Radikale Venstre i Aarhus.

Et radikalt match

Formanden for Aarhus Radikale Vaelgerfor­ening, Julie Kajgaard, hilser også Polly Bak Dutschke velkommen i Radikale Venstre.

»I Radikale Venstre er vi optaget af, om der et politisk match mellem en kandidat og de radikale grundvaerd­ier. Det handler blandt andet om at kaempe for menneskers vaerdighed. Det vil Polly Dutschke gøre med frisaettel­sesdagsord­en på plejehjemm­ene samt at give en grønnere kommune videre til naeste generation. Heri ligger matchet, og derfor er Polly Dutschke velkommen hos os.«

55-årige Polly Bak Dutschke kom i byrådet for første gang ved 2021-valget, hvor hun fik 1.170 personlige stemmer. I byrådet sidder hun i Økonomi- og Erhvervsud­valget samt Klima- og Baeredygti­ghedsudval­get. Hun er uddannet sygeplejer­ske og er forstander på Aarhus Kommunes plejehjem Augustenbo­rggade.

Det Radikale Venstre i Aarhus Byråd har nu fire mandater.

I sidste byrådsperi­ode var der også udveksling mellem de to partier. Dengang var det den davaerende radikale Eva Borchorst Mejnertz, som meldte sig ud af Radikale Venstre på grund af partiets rådmand i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad. Hun blev i stedet medlem af Socialdemo­kratiet og opnåede genvalg i 2021.

Naeste kommunalva­lg finder sted den 18. november 2025.

Jeg skifter til Radikale Venstre, fordi jeg braender for at se en fornyelse i aeldrepoli­tikken. POLLY BAK DUTSCHKE (R), TIDLIGERE MEDLEM AF DEN SOCIALDEMO­KRATISKE BYRÅDSGRUP­PE

 ?? ?? Onsdag mødtes alle de nyvalgte aarhusians­ke politikere til valgperiod­ens første byrådsmøde. Når nye byrådsmedl­emmer siger noget for første gang, får de en mønt. Byrådskoll­egerne stod i kø for at give Polly Dutschke (S) hendes mønt.
Foto: Mads
Andreas Frost
Onsdag mødtes alle de nyvalgte aarhusians­ke politikere til valgperiod­ens første byrådsmøde. Når nye byrådsmedl­emmer siger noget for første gang, får de en mønt. Byrådskoll­egerne stod i kø for at give Polly Dutschke (S) hendes mønt. Foto: Mads Andreas Frost
 ?? ?? Polly Bak Dutschke skifter til Radikale Venstre. Her er hun i selskab med sine nye partikolle­ger i Aarhus Byråd samt vaelgerfor­eningens formand, Julie Kajgaard. Foto: Det Radikale Venstre
Polly Bak Dutschke skifter til Radikale Venstre. Her er hun i selskab med sine nye partikolle­ger i Aarhus Byråd samt vaelgerfor­eningens formand, Julie Kajgaard. Foto: Det Radikale Venstre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark