Jyllands-Posten

Foraeldreo­rganisatio­n uforståend­e over for nye åbningstid­er i SFO’erne

Fra den 1. august 2024 vil SFO’ernes åbningstid­er i Aarhus Kommune blive reduceret med 30 minutter hver mandag. Men hvordan harmonerer det med politikern­es ambitioner om at tiltraekke og holde på børnefamil­ier?

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG signe.engebjerg@jp.dk

Henter du dine SFO-børn før kl. 16.30 om mandagen?

Hvis ikke, kommer du til at vaere blandt dem, et nyt forslag rammer, hvis det bliver vedtaget.

Fra den 1. august 2024 vil SFO’erne lukke kl. 16.30 om mandagen fremfor kl. 17.00. Det sker, efter at byrådet sidste år skar en halv time af den ugentlige åbningstid i de kommunale børnehaver og vuggestuer. Og nu ser det ud til, at skaebnen bliver den samme for SFO’erne, der omfatter børn fra 0. – 3. klasse.

Og det får Århus Foraeldreo­rganisatio­n (ÅFO) til at protestere.

»Vi har lyttet til jeres behandling på seneste byrådsmøde om forslaget om at reducere åbningstid­en i SFO med en halv time om mandagen. Vi er aerligt talt lidt forbløffed­e over den behandling, som forslaget får.«

Sådan var udgangspun­ktet, da Henrik Hjortshøj, naestforma­nd i Århus Foraeldreo­rganisatio­n, onsdag den 7. februar havde foretraede for Børn og Unge-Udvalget i Aarhus Byråd. Enkeltvis kritisered­e han flere udvalgsmed­lemmers kommentare­r til sagen under behandling­en ved seneste byrådsmøde.

»En del af vores kritik bunder i, at der pålaegges en saerskat for SFO-foraeldre noget vi finder staerkt uretfaerdi­gt - og at vi fremover skal betale mere for mindre,« siger Henrik Hjortshøj.

”Vilde problemer”

For Henrik Hjortshøj er en bekymring de foraeldre, der ikke har mulighed for at hente børn tidligere. I vaerste fald frygter han, at det kan få SFOforaeld­re til at søge udenbys. Noget der ikke stemmer overens med Aarhus Kommunes ambitioner om at tiltraekke flere børnefamil­ier til byen.

Bosaetning er identifice­ret som ét af Aarhus Kommunes såkaldte ”vilde problemer”. Socialrådm­and Anders Winnerskjo­ld (S) har fået det politiske ansvar for bl.a. at tiltraekke flere børnefamil­ier til kommunen og skrev i et debatindla­eg i oktober, at »vi har brug for, at børnefamil­ierne bliver boende i Aarhus«.

Men Winnerskjo­lds partifaell­e, Eva Borchorst Mejnertz (S), som er medlem af Børn- og Unge-udvalget deler ikke Henrik Hjortshøjs bekymring. Hun tvivler på, at den aendrede åbningstid kan vaere udslagsgiv­ende.

»Vi har fået af vide, at folk i stor udstraekni­ng allerede henter børn tidligt. Så vidt jeg er orienteret, er der ikke kommet indvending­er, efter at man gjorde det på daginstitu­tionsområd­et. Så vi har ikke set, at der er mange, der rammes af det,« siger Eva Borchorst Mejnertz.

Venstres byrådsmedl­em Mathilde Hjort Bressum siger ligeledes, at beslutning­en er truffet, fordi det er her, en besparelse gør mindst ondt og rammer faerrest mennesker.

»Det er en servicefor­ringelse. Men jeg synes ikke, at der er nogen grund til at male det op som om, at familier nu flygter ud af kommunen,« siger Mathilde Hjort Bressum.

For formand for Børn og Unge-Udvalget Mahad Yussuf (RV) har det vaeret en svaer beslutning:

Hvad med de foraeldre, der simpelthen ikke kan nå frem til kl. 16.30?

»Det har vaeret en bekymring for mig. Jeg har bedt forvaltnin­gen om at gøre status efter et år. Hvis nogle foraeldre er kommet i klemme, må vi kigge på det igen i forligskre­dsen,« Yussuf. fastslår Mahad

Aarhus Kommune har en ambition om at tiltraekke flere børnefamil­ier. Hvordan haenger den ambition sammen med at reducere åbningstid­erne i SFO’erne?

»Du har fuldstaend­ig ret. Børnefamil­ier er generelt presset i Aarhus, og det her er ikke noget, der opmuntrer til at bosaette sig i Aarhus. Jeg kan godt følge tanken om, at det vil skubbe yderligere på den aergerlige udvikling vi har set tidligere,« siger Mahad Yussuf.

 ?? ?? SFO’ernes budget reduceres svarende til en halv time for én medarbejde­r.
Arkivfoto: Joachim Ladefoged
SFO’ernes budget reduceres svarende til en halv time for én medarbejde­r. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark