Jyllands-Posten

Grundlaegg­ende bør alle gader i Aarhus omlaegges til cykelgader

Det ”Climatevil­le”-scenarie, som byrådet har vedtaget, har en grøn og levende by med bilfri områder og fokus på aktiv transport som mål. Det er en flot vision, men den har ingen vaerdi, før den bliver omsat til handling.

- BJØRN OLSEN

Byrådskand­idat, Alternativ­et Aarhus

Aarhus har gode muligheder for at blive en rigtig cykelby. Altså en by, hvor den aktive transport (cyklisme og gang) er den baerende transportf­orm, suppleret med kollektiv trafik og gaestekørs­el til biler. Det vil kraeve politisk mod og en by fyldt med cykelgader. Til gengaeld vil det løse et utal af de udfordring­er, vi står med i Aarhus.

Vi har vaennet os til det igennem årtier: veje designet til biler med cykelstier i hver side, så det også (sekundaert) er muligt at cykle på straekning­en.

Forestil dig, at alle gader inden for ringvejen i stedet bliver designet som cykelgader med belaegning, begrønning og farver og form, der gør det naturligt, at cyklerne kører midt på gaden som det primaere transportm­iddel. Det vil stadig vaere muligt at køre i bil på cykelgaden, men kun som ”gaest” med krav til saerlig hensynsful­d kørsel, og der vil vaere tale om aerindekør­sel, da der langt de fleste steder ikke vil vaere mulighed for gennemkørs­el med bil.

Der vil naturligvi­s også vaere plads til andre typer veje, for eksempel veje målrettet kollektiv transport eller legegader forbeholdt børn. Men cykelgaden vil vaere den ”nye normal”.

Lyder det vildt? Der er mange gode grunde til, at det ikke er så vildt, som det lyder. Faktisk er det helt uden sidestykke den mest oplagte måde at udvikle infrastruk­turen på. Det er billigt. Det øger borgernes sundhed og trivsel, og det løser problemer med støj, traengsel og klima.

Vi kan begynde med den nuvaerende infrastruk­tur i Aarhus. Hvis der er én ting, vi kan sige med sikkerhed, så er det, at den er foraeldet. Byen er ganske enkelt blevet for stor til en infrastruk­tur, som er ensidigt baseret på privatbili­sme. Det stigende antal biler har de seneste årtier skabt stadig større trafikale og sundhedsma­essige problemer, og et andet ofte overset problem er, at mange cykelstier er blevet for små. Med udsigten til fortsat vaekst i befolkning­stallet er det en bunden opgave at gentaenke infrastruk­turen.

En anden bunden opgave er at gøre Aarhus fossilfri så hurtigt som overhovede­t muligt. Klimakrise­n bliver hele tiden mere og mere naervaeren­de med oversvømme­lser og andre ekstreme vejrhaende­lser, og der er kun én måde at begraense katastrofe­rne på: Vi skal stoppe CO2-forurening­en – altså vores brug af de fossile braendsler. I Aarhus udleder transporte­n mere end 600.000 tons CO2 årligt, svarende til cirka halvdelen af den samlede udledninge­n i hele kommunen. Transporte­n er dermed det suveraent største klimaprobl­em lokalt.

Man kan indvende, at klimaprobl­emet kan løses ved at omstille til elbiler, men det løser hverken de førnaevnte problemer med traengsel eller det naeste problem med støj.

I dag er der ca. 48.000 boliger i Aarhus Kommune, som er udsat for et støjniveau, der overstiger graensevae­rdien for nybyggeri på 58 dB. Omkring 8.000 af disse boliger har et støjniveau over 68 dB, som er graensen for, hvornår man er staerkt støjbelast­et. Til sammenlign­ing anbefaler Verdenssun­dhedsorgan­isationen,

WHO, at støj fra vejtrafik holdes under et niveau på 53 dB.

Den nuvaerende infrastruk­tur udgør således et massivt sundhedspr­oblem i Aarhus. Det er man bevidst om i byrådet, hvor man senest har behandlet et forslag til en støjpulje, der skal bruges til øget støjafskae­rmning. Det er dyr ”medicin”, som vi selv skal betale – og det for at udholde en usund og foraeldet infrastruk­tur. Hvorfor ikke bruge pengene på at løse problemet i stedet?

Hvis danskerne cykler 10 pct. mere end i dag, vil det give over 235.000 faerre sygedage og en samfundsøk­onomisk sundhedsge­vinst på 2,5 mia. kr. Det viste en analyse fra Dansk Industri i 2022. Øget cyklisme er guld vaerd – både i sparede sundhedsud­gifter og for virksomhed­erne, der sparer sygefravae­r og får gladere og mere friske medarbejde­re.

Cykling øger livskvalit­eten, søvnkvalit­eten, knoglestyr­ken og de kognitive funktioner. Tilsvarend­e mindsker det risikoen for depression, demens og en lang raekke andre sygdomme.

Cyklen giver den ultimative frihed. På en halv time kan man komme fra den ene ende af Aarhus til den anden. Med en elcykel endnu laengere. Og cykelgader­ne vil give den plads og prioriteri­ng, der skal til for at gøre turen tryg og sikker.

Cykelgader­ne giver også plads til, at ladcykler i større stil kan bruges til varetransp­ort. Vi ser det allerede i København, hvor møbelbutik­ker udlåner ladcykler gratis til kunderne. I flere europaeisk­e storbyer som London, Bruxelles, Amsterdam og Rotterdam bliver ladcykler brugt til profession­el varekørsel, da det er hurtigere og billigere for virksomhed­erne. Erfaringer viser, at et stop med en varebil tager naesten dobbelt så lang tid som med en ladcykel, så der er meget at spare.

Flere studier peger på, at mellem 50-70 pct. af al varekørsel i byerne med fordel kan varetages af ladcykler. En løsning, der ikke alene er en god forretning for virksomhed­erne, men som også markant reducerer luftforure­ning og støjforure­ning.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt det gør en forskel, at en gade bliver omlagt til en cykelgade, kan man tage en tur til Odense. Da Rødegårdsv­ej blev omlagt til cykelgade, steg antallet af cyklister på gaden med 74 pct. I den efterfølge­nde evaluering gav 90 pct. af cyklistern­e udtryk for, at de følte sig trygge, når de cyklede på cykelgaden.

Hvis det skal lykkes at opnå høj effekt, er det afgørende, at cykel

Forestil dig, at alle gader inden for ringvejen i stedet bliver designet som cykelgader med belaegning, begrønning og farver og form, der gør det naturligt, at cyklerne kører midt på gaden som det primaere transportm­iddel. BJØRN OLSEN (AL), BYRÅDSKAND­IDAT

gaden bliver designet som en rigtig cykelgade med klar prioriteri­ng af cyklistern­e.

En omlaegning til cykelgader vil åbne helt nye muligheder for at udvikle de grønne byrum. Turen er ikke laengere noget, der bare skal overstås, men noget, der i sig selv giver vaerdi, fordi den kan foregå igennem hyggelige gader med traeer, som tilbyder skygge, når Solen braender – og som suger regnvandet, når det kommer i hidsige regnskyl. Der bliver plads til baenke og lyst til ophold.

Med befolkning­staetheden i Aarhus er det oplagt, at vi går i gang med en målrettet omlaegning af gaderne inden for ringvejen, så Aarhus i 2030 kan fremstå som en rigtig og moderne cykelby. Det vil ovenikøbet vaere helt i tråd med det ”Climatevil­le”-scenarie, som byrådet har vedtaget, hvor målsaetnin­gen er en grøn, levende by med bilfri områder og fokus på aktiv transport.

Climatevil­le-scenariet er en flot vision, men den har ingen vaerdi, før den bliver omsat til handling.

Der findes efterhånde­n rigtig mange gode eksempler på cykelgader og begrønning fra de europaeisk­e storbyer, som er gået i gang med at udvikle infrastruk­turen. De kan bruges som inspiratio­n sammen med inddragels­e af borgerne, så man lokalt kan vaere med til at bestemme, hvordan ens gade skal se ud. Inddragels­en er afgørende, ligesom det er vigtigt at lytte til evaluering­en og give mulighed for at aendre en omlaegning. Borgerne skal kunne føle sig trygge ved, at der er en vej tilbage, i tilfaelde af at det ikke fungerer som ønsket.

Omlaegning til cykelgader vil vaere langt det billigste, sundeste, mest miljøvenli­ge og mest klimavenli­ge tiltag. Det kan bidrage massivt til, at Aarhus kan blive fossilfri i 2030, samtidig med at vi gør byen mere attraktiv at faerdes i. Og vel at maerke uden at mennesker med handicap, gangbesvae­rede, folk, der skal flytte, eller andre bliver forhindret i at benytte en bil, når det virkelig er nødvendigt.

Det er økonomisk, socialt og miljømaess­igt det ansvarlige valg.

 ?? ??
 ?? ?? Forestil dig, at alle gader inden for ringvejen bliver designet som cykelgader, hvor bilisten er "gaest" med krav til saerlig hensynsful­d kørsel. Arkivfoto: Benny Kjølhede
Forestil dig, at alle gader inden for ringvejen bliver designet som cykelgader, hvor bilisten er "gaest" med krav til saerlig hensynsful­d kørsel. Arkivfoto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark