Jyllands-Posten

Børn udsat for overgreb af andre elever på skole

Flere børn i indskoling­en på en skole i Køge er angiveligt blevet udsat for vold og i nogle tilfaelde grove seksuelle kraenkelse­r begået af andre elever. Foraeldre er rystede, og skolens ledelse er tavs.

- MAGNUS HELMS STEEN A. JØRGENSSEN magnus.helms@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Grove sager om overgreb og misbrug blandt elever i indskoling­en har rystet foraeldre til børn på Borup Skole i Køge Kommune.

Her er børn mellem 6 og 11 år blevet udsat for graenseove­rskridende adfaerd, trusler og direkte fysisk vold, beretter TV 2 og det regionale medie Sjaellands­ke Nyheder.

Hos Børnehus Sjaelland, som er et tilbud til børn og unge i alderen 0-17 år, der har vaeret udsat for seksuelle eller voldelige overgreb, bekraefter man, at flere børn fra skolen i øjeblikket modtager hjaelp:

»Der er flere børn hos os, både aktuelt, men også tilbage i tid, som har tilknytnin­g til den her sag på Borup Skole,« siger leder af Børnehus Sjaelland Kim Risom Rasmussen til Jyllands-Posten.

Børnehuset bistår kommunerne i Region Sjaelland i sager om seksuelle eller voldelige overgreb mod børn og unge, og således også Køge Kommune, hvor Borup Skole ligger. Da Børnehuset har tavshedspl­igt, kan Kim Risom Rasmussen ikke gå i detaljer med sagernes karakter.

»Det er en ulykkelig sag med mange aspekter. Der er nogle ofre, og så er der nogle børn, der er kraenkere af andre børn, dem håndterer vi også, men det sker på klinikken Fønix,« siger Kim Risom Rasmussen med henvisning til Børnehuset Sjaellands saerlige klinik for børn, der udviser seksuelt bekymrende, graenseove­rskridende eller kraenkende adfaerd.

Ifølge TV 2 har overgreben­e stået på i cirka to år, men det er først de seneste uger, at problemern­e har fået bred opmaerksom­hed på skolen.

Børnene er blandt andet blevet udsat for seksuelle overgreb, trusler med våben og vold begået af jaevnaldre­nde elever, som stadig går på skolen, fortaeller TV 2 baseret på beretninge­r fra foraeldre, laegejourn­aler og underretni­nger om episoderne.

Kim Risom Rasmussen forklarer, at Børnehuset Sjaelland først bliver inddraget i sager, når to kriterier er opfyldt:

»For det første skal der vaere en anmeldelse om et overgreb fra enten politiet eller sundhedsva­esnet. For det andet skal der laves en børnefagli­g undersøgel­se. Herefter kan vores indsats begynde,« siger han.

Midt- og Vestsjaell­ands Politi er bekendt med oplysninge­rne fra Borup Skole, men fordi de involvered­e er mindreårig­e børn, hører sagerne hjemme hos kommunen og de sociale myndighede­r, oplyser politikred­sen.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) har laest om sagen og siger til B.T.:

»Jeg vil gerne understreg­e, at alle børn i Danmark skal vaere trygge i skolen. Det skal foraeldren­e kunne stole på.«

Ministeren fortaeller samtidig til B.T., at han er glad for, at Køge kommune tager denne sag meget alvorligt.

Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt, kraever skoleleder­en fyret, det skriver han på det sociale medie X.

Foraeldre er rystede

Der går omkring 600 elever på Borup Skole ifølge skolens hjemmeside. 75 foraeldre har ifølge Sjaellands­ke Nyheder sendt et faelles brev til skoleledel­sen samt borgmester­en og forvaltnin­gen i Køge Kommune, hvor de udtrykker bekymring for deres børns sikkerhed, og hvor de kraever handling fra skolens side.

Jyllands-Posten har gennemgået referatern­e af skolens bestyrelse­smøder det seneste halve år, men der ser ikke ud til at vaere blevet drøftet sager om vold eller overgreb.

Jyllands-Posten har desuden forgaeves forsøgt at få en kommentar fra skoleleder Jakob Dalgas. Souschef på skolen Karin Villumsen oplyser, at man ikke ønsker at udtale sig. Hun henviser i stedet til Køge Kommune.

Her har Jyllands-Posten uden held forsøgt at få en kommentar fra borgmester Marie Staerke (S) samt kommunens skoleafdel­ing og skole- og dagtilbuds­chef Lars Nedergaard.

Ingen kommentare­r

Lars Nedergaard siger i en skriftlig kommentar til TV 2, at »ledelse og medarbejde­re på skolen er i samarbejde med Familiecen­tret i fuld gang med at gøre alt, hvad de kan for at støtte de berørte børn og familier. Det er et stort arbejde, som jeg oplever, at skolen løfter rigtig flot.«

Formand for skoleudval­get i Køge Kommune SF’eren Ali Yahya ønsker ikke at udtale sig om sagen, men henviser til Børne- og Uddannelse­sforvaltni­ngen, som Skoleafdel­ingen hører under.

I løbet af få dage vil kommunen indkalde foraeldre fra indskoling­en til et dialogmøde, hvor forvaltnin­gen og ledelsen på Borup Skole deltager.

Formålet er at »betrygge foraeldren­e i, at der bliver taget hånd om trygheden på skolen,« skriver Lars Nedergaard til Sjaellands­ke Nyheder.

Køge Kommunes borgmester, Marie Staerke (S), har kommentere­t sagen på sin Facebook. Beretninge­rne gør ifølge borgmester­ens opslag et »enormt indtryk«.

Hun skrev samtidig: »Noget kunne tyde på, at en del af opfølgning­en på sagerne, som forvaltnin­g og ledelse kender til, kunne vaere håndteret bedre overfor resten af foraeldreg­ruppen og øvrige elever. Vi følger fra politisk hold sagen taet og vil løbende vurdere håndtering­en af situatione­n.«

Jeg vil gerne understreg­e, at alle børn i Danmark skal vaere trygge i skolen. MATTIAS TESFAYE (S), BØRNE- OG UNDERVISNI­NGSMINISTE­R

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark