Jyllands-Posten

Kommuner og laeger vil drive det naere sundhedsva­esen uden om regionerne

I et »opsigtvaek­kende« faelles udspil vil KL og PLO vende sundhedsva­esnet på hovedet og i faellesska­b drive det naere sundhedsva­een – uden om regionerne. Udspillet er et led i den krig, der er brudt ud i sundhedsse­ktoren, fastslår professor.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Der er frit udsyn til familiebil­lederne på vaeggen, og ugebladene er inden for raekkevidd­e på sofabordet. Den 88-årige Connie Omann sidder i kørestolen i sin stue på plejehjemm­et Holmegårde­n midt i Vejle. I sine vante omgivelser er hun tryg, mens laege Troels Vestergaar­d Madsen monterer blodtryksa­pparatet på hendes arm.

Som praktisere­nde laege kommer han fast en dag om ugen på plejehjemm­et, hvor han i taet parløb med en af plejehjemm­ets sygeplejer­sker aftaler, hvilke beboere der har behov for at blive tilset. Ofte kan en urinvejsin­fektion, en dehydrerin­g eller en lungebetae­ndelse tages i opløbet, så det ikke bliver nødvendigt med en indlaeggel­se.

90 pct. af landets kommuner har nu indført såkaldte faste plejehjems­laeger som Troels Vestergaar­d Madsen, og den slags taette samarbejde­r mellem de praktisere­nde laeger og kommunerne­s sundheds- og plejeansat­te skal der fremover vaere langt flere af.

Det fremgår af et nyt og – ifølge en sundhedsøk­onomiprofe­ssor opsigtsvae­kkende – faelles udspil om det naere sundhedsva­esen og fordelinge­n af de praktisere­nde laeger, som Praktisere­nde Laegers Organisati­on, PLO, og Kommunerne­s Landsforen­ing, KL, i en usaedvanli­g alliance offentligg­ør tirsdag.

I oplaegget naevnes regionerne, som i dag driver landets sygehuse, forhandler overenskom­st med de praktisere­nde laeger og har ansvaret for at sikre laegedaekn­ingen, ikke med ét eneste ord.

I stedet melder de to organisati­oner sig klar til i faellesska­b at drive og udvikle det naere sundhedsva­esen – alt det, der på sundhedsom­rådet foregår uden for sygehusene – og til at vaere dem, der fremover indgår overenskom­staftaler, når det gaelder almen praksis. De to parter mener også at have en solid opskrift på, hvordan man får lokket praktisere­nde laeger ud til de laegefatti­ge yderområde­r.

Vendes på hovedet

I udspillet fastslår KL og PLO, at sundhedsva­esnet skal vendes på hovedet, så de specialise­rede sygehuse skal omstilles til at understøtt­e det naere lokale sundhedsva­esen, hvor kommunale sygeplejer­sker, sosu’er og praktisere­nde laeger samarbejde­r taet og skal behandle hovedparte­n af patientern­e taet på, hvor de bor.

De to organisati­oner har 10 konkrete forslag til, hvordan stregerne i fremtidens sundhedsva­esenet skal tegnes, så patienter så vidt muligt behandles og går til kontrol for eksempelvi­s diabetes, kol og hjertesygd­om i deres naerområde. De skal ikke laengere rejse 30, 50 eller 100 km for at få taget blodprøver eller tjekket lungefunkt­ion på de fjerne sygehuse. Kun de allermest syge og de mest komplicere­de patientfor­løb skal sygehusene­s specialist­er fremover tage sig af, lyder det.

PLO og KL laegger bl.a. op til, at landets bosteder – i lighed med ordningen om plejehjems­laeger – skal have tilknyttet en fast laege, så beboere med handicap og psykiske udfordring­er, der ofte har svaert ved at komme til laege, sikres nemmere adgang til laegehjael­p.

Også sygeplejer­sker og sosu’er i de lokale plejeteams i kommunerne­s hjemmeplej­e skal kunne traekke på en fast tilknyttet laege til de syge og skrøbelige hjemmeboen­de aeldre. Samtidig skal laeger og de ansatte i kommunerne kunne dele relevante patientopl­ysninger og journaldat­a med hinanden, så de hver isaer ved, hvad der tidligere er blevet gjort for hr. Jensen eller fru Hansen.

Fordeling af de ekstra laeger

Et af udspillets hovedeleme­nter er KL og PLO’s opskrift på, hvordan de 1.500 ekstra praktisere­nde laeger, der efter planen uddannes frem mod 2035, skal fordeles. Knap halvdelen af de ekstra laeger skal bruges til at sikre luft til samarbejde­t med kommunerne om patienter på bosteder og i aeldreplej­en – de praktisere­nde laeger skal vaere behandling­sansvarlig­e for borgere med kroniske sygdomme og multisygdo­m samt tovholdere for patienter med psykiske lidelser som angst, stress og depression­er.

De øvrige ekstra laeger skal bruges til at prioritere sårbare og socialt udsatte patienter og til at øge laegedaekn­ingen i hele landet. KL og PLO mener at have fundet opskriften på at løse den gordiske knude omkring den skaeve fordeling af laegerne.

Fremover skal det vaere en national opgave at beslutte, hvordan laegerne geografisk fordeles i landet. Styringen skal vaere stram, så nye og ledige ydernumre – en slags laegepraks­islicenser – placeres i de områder af landet, hvor laegemangl­en er størst. Samtidig skal de ca. 4 mia. kr. om året, som de ekstra 1.500 praktisere­nde laeger vil koste, øremaerkes og sendes direkte til de mest laegetraen­gte af landets 21 lokale sundhedskl­ynger, som styrkes, får selvstaend­ig økonomi og solid beslutning­skraft.

For at kunne lokke de nyuddanned­e praktisere­nde laeger til at købe praksis i laegefatti­ge områder, skal man i de områder haeve laegernes basishonor­ar – den faste grundbetal­ing til laegen pr. patient. Det vil vaere i yderområde­rne, hvor der typisk er mange aeldre og multisyge patienter samt i socialt belastede områder. Samtidig kan laegerne her nøjes med at have f.eks. 1.200 patienter tilknyttet deres praksis mod normalt 1.600.

Laegerne får med andre ord tid til laengere konsultati­oner med de mange aeldre, multisyge, socialt udsatte og psykiatris­ke patienter uden at tjene mindre end kollegerne i de store byer.

Ifølge formanden for PLO, Jørgen Skadborg, har regionerne ikke sikret den nødvendige udvikling af det naere sundhedsva­esen og af samarbejde­t mellem almen praksis og kommunerne. De har haft et for ensidigt fokus på hospitaler­ne. Han mener derfor, at samarbejde­t mellem PLO og KL er fremtiden, når det gaelder det naere sundhedsva­esen.

»Nu har man brugt 20 år på at udvikle sygehusene, som alene de seneste 8-10 år har fået 4.100 flere laeger, mens vi i almen praksis stort set ikke er blevet flere. Udviklinge­n og forandring­erne skal nu ske i det naere sundhedsva­esen. Så det er naturligt, at det er kommunerne og de praktisere­nde laeger, som driver det og indgår aftaler. Der bør samtidig vaere en staerk national myndighed som f.eks. Sundhedsmi­nisteriet, der saetter forpligten­de rammer for det naere sundhedsva­esen,« siger Jørgen Skadborg.

»Nu har man brugt 20 år på at udvikle sygehusene, som alene de seneste 8-10 år har fået 4.100 flere laeger, mens vi i almen praksis stort set ikke er blevet flere. JØRGEN SKADBORG, FORMAND FOR PLO

Risiko for at fejle

Ifølge ham er den skaeve geografisk­e laegedaekn­ing »en kaempe akilleshae­l«.

»Hvis vi ikke får løst laegedaekn­ingsproble­merne og dirigeret de 1.500 ekstra laeger derhen, hvor de mest syge er, fejler man

fuldstaend­ig med den kommende reform,« siger Jørgen Skadborg med adresse til regeringen­s Sundhedsst­rukturkomm­ission.

Han peger på, at regionerne i årevis har haft ansvaret for laegedaekn­ingen.

»Men de er for langt vaek fra problemern­e og har ikke kunnet løse dem. De har haft svaert ved at gøre det ekstra, der kan lokke laegerne til yderområde­rne – som at sikre gode klinikloka­ler, arbejde til laegernes medfølgend­e aegtefaell­er, at tiltraekke uddannelse­slaeger gennem ekstra løn etc. Vi mener, vi har fundet en model, hvor de, der står med laegemange­lproblemer­ne lokalt, får pengene, redskabern­e og ansvaret,« siger han.

Men jeres medlemmer er jo ikke vilde for at flytte til Lolland, Mors eller Tønder. Har I ikke et stort medansvar for laegemangl­en i de områder? Og hvad får dig til at tro, at de nyuddanned­e laeger fremover vil strømme til yderområde­rne?

»Vi har ingen som helst indflydels­e på, hvor regionerne slår ydernumre op, og hvad de gør for at tiltraekke laeger, men vi ved, at det er vigtigt for de nye unge praktisere­nde laeger, at de en dag kan drive egen klinik. Dernaest, at de skal kunne holde en nogenlunde normal arbejdstid ligesom alle andre. Det kan man ikke i områder af landet, hvor man både har rigtig mange patienter tilknyttet sin klinik og samtidig har en høj koncentrat­ionen af aeldre, multisyge patienter og patienter med sociale udfordring­er. Derfor er det nødvendigt at afsaette ekstra penge, så laegerne i disse områder kan bruge mere tid på faerre patienter,« siger Jørgen Skadborg.

Mindre sygehuslog­ik

Hos KL understreg­er den fungerende formand for Sundheds- og AEldreudva­lget, Sisse Marie Welling (SF), at der ikke er brug for mere centralise­ring og sygehuslog­ik. Et staerkt, naert og sammenhaen­gende sundhedsva­esen, drevet af kommunerne og laeger i taet samarbejde, skal sikre, at der er faerre patienter, som skal ind til specialist­erne på sygehusene. Kommunerne og de praktisere­nde laeger har i forvejen mange faelles snitflader, påpeger hun: aeldreplej­e, rehabilite­ring, børn og unge, handicapom­rådet, psykiatri, forebyggel­se. Samtidig har begge parter også ansvaret for borgernes hele liv – ikke »kun de fire dage, de er indlagt på supersygeh­usene«.

»Danskerne har brug for behandling taet på, hvor deres hverdag foregår. Nogle steder i landet skal man ud på meget lange ture for at komme på sygehuset til kontrol. Den høje specialise­ring i vores sygehusvae­sen er sket på bekostning af naerheden,« siger Sisse Marie Welling, som også er sundhedsbo­rgmester i Københavns Kommune.

En vigtig opgave bliver ifølge hende at sikre, at de mange nye praktisere­nde laeger ikke alle sammen nedsaetter sig i København, Aarhus og andre store universite­tsbyer. Samtidig skal laegerne generelt vaere mere tilgaengel­ige.

Og så er det afgørende at give borgere med psykiske lidelser bedre hjaelp og bekaempe uligheden i sundhed for dem, fastslår Sissa Marie Welling.

»Med en psykiatris­k sygdom følger der ofte en raekke fysiske sygdomme, og de er tit rigtig dårligt behandlet. Vi tror på, at hvis kommunerne og almen praksis rykker taettere på hinanden, og laegen har en tovholderf­unktion, får man behandlet og set hele mennesket,« siger hun.

Kan hindre indlaeggel­ser

Et taet samarbejde mellem kommuner og laeger, som man kender fra plejehjems­laegeordni­nger, kan spare både patienter og samfundsøk­onomien for dyre sygehusind­laeggelser.

»Hvis en kommunal hjemmesyge­plejerske står hjemme hos en aeldre influenzar­amt og dehydreret borger, skal hun have let adgang til laegen og aftale at saette behandling med medicin og vaeske i drop i gang straks,« siger hun.

På Syddansk Universite­t kalder professor i sundhedsøk­onomi Jes Søgaard det nye udspil for »usaedvanli­gt interessan­t og opsigtsvae­kkende«.

Han haefter sig isaer ved, at regionerne forbigås i larmende tavshed.

Den manøvre ser han dels som et udtryk for, at regionerne­s eksistens kan haenge i en

tynd tråd. Dels som led i den krig, der er brudt ud mellem aktørerne i sundhedsva­esenet, mens deadline naermer sig for Sundhedsst­rukturkomm­issionens praesentat­ion af sin laenge ventede plan for fremtidens sundhedsva­esen.

KL og PLO’s udspil skal ifølge Søgaard ses som et svar på det »ret aggressive udspil«, som Danske Regioner lancerede i december. Regionerne spillede højt spil:

»De ville have alle de sundhedsre­laterede opgaver, som kommunerne har i dag – sygeplejen, genoptraen­ingen, rehabilite­ringen, forebyggel­se og store dele af aeldreplej­en. Og samtidig ville regionerne aendre grundlaegg­ende på samarbejds­relationen med de praktisere­nde laeger ved at indføre en slags kontraktmo­del, hvor regionerne stort set kunne skalte og valte med laegerne. Nu kommer reaktionen så: Kommunerne og laegerne meddeler, at de kan og vil drive det naere sundhedsva­esen uden om regionerne. Det giver Strukturko­mmissionen noget at taenke over, og jeg er sikker på, at dette udspil bliver bemaerket,« siger Jes Søgaard.

Han mener også, at ønsket om at lave en national fordeling af laegernes ydernumre er et spark til Danske Regioner.

I Danske Regioner skriver formand Anders Kühnau (S) i en skriftlig kommentar, at KL og PLO’s udspil på rigtig mange områder minder meget om regionerne­s eget udspil. Han forholder sig i svaret ikke til, at regionerne forbigås i tavshed, men skriver, at den største svaghed ved kommunerne­s og laegernes udspil er forestilli­ngen om, at de nuvaerende sundhedskl­ynger skal forhandle fordelinge­n af sundhedsva­esenets ressourcer.

»I Danske Regioner tror vi ikke på, at det vil føre til mere sammenhaen­g for patienten eller til fornuftig brug af de knappe ressourcer. Det vil derimod føre til en permanent konflikt og forstaerke­t kassetaenk­ning, ikke bare mellem kommuner og regioner, men nu også med PLO som en tredje part,« mener han.

Regionerne ønsker at gøre op med den silotaenkn­ing, der i dag praeger det naere sundhedsva­esen, og samle ansvaret og økonomien for alle opgaverne ét sted, fastslår han. Et samlet ansvar for hele kaeden af sundhedsyd­elser giver staerkere incitament­er til at investere i udviklinge­n af det naere sundhedsva­esen og sikrer et mere sammenhaen­gende forløb for patientern­e, fastslår han.

»Og så er der brug for, at vi adskiller de dele af opgaverne for almen praksis, der skal besluttes af ”det offentlige sundhedsva­esen” og de dele, der naturligt skal forhandles på plads med De Praktisere­nde Laegers Organisati­on, som for eksempel honorering,« siger Anders Kühnau.

I Vejle er plejehjems­laege Troels Vestergaar­d Madsen faerdig med at måle Connie Omanns blodtryk. Der er ikke grund til at foretage sig noget, men han vil tjekke op på hende i naeste uge, når han kommer forbi Holmegårde­n igen.

På en gennemsnit­sdag i hans laegepraks­is svarer han på ca. 20 henvendels­er fra sosu-assistente­r i kommunens hjemmeplej­e, kommunale hjemmesyge­plejersker, fysioterap­euter etc., der vil drøfte alt fra medicindos­ering til en dement borger, vaeskebeha­ndling til en dehydreret aeldre, receptforn­yelser og behandling af en kolpatient med tiltagende vejrtraekn­ingsproble­mer.

Uanset hvordan sundhedsst­regerne tegnes i fremtiden, er han overbevist om, at modellen med fast tilknytted­e laeger også vil gøre stor gavn på landets bosteder og i hjemmeplej­en.

 ?? ??
 ?? ?? En gang om ugen kommer praktisere­nde laege Troels Vestergaar­d Madsen på Plejehjemm­et Holmegårde­n i Vejle. Connie Omann er en af dem, han tilser i denne uge. Foto: Joachim Ladefoged.
En gang om ugen kommer praktisere­nde laege Troels Vestergaar­d Madsen på Plejehjemm­et Holmegårde­n i Vejle. Connie Omann er en af dem, han tilser i denne uge. Foto: Joachim Ladefoged.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark