Jyllands-Posten

En 13-årig pige rev sit hår af, mens en anden føler, hun er ved at drukne. Flere unge råber efter hjaelp

De har fået flere henvendels­er end nogensinde før. To danske organisati­oner har oplevet rekordmang­e råb om hjaelp, fordi saerligt børn og unge har vanskeligt ved at håndtere de svaere følelser.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Hun har braendt sin hud, skåret i sig selv og revet hårtotter af. Allerhelst vil den 13-årige pige stoppe med at skade sig selv, men det er blevet en vane hver aften. Hun kan ikke fjerne trangen. Hun er afhaengig.

Derfor har hun rakt hun ud efter hjaelp. Ligesom tusindvis af andre danske børn og unge.

Hos både Børns Vilkår og Foreningen Spiseforst­yrrelser og Selvskade har telefoner, mailindbak­ker og chatsystem­er glødet det seneste år.

Begge organisati­oner har i 2023 fået rekordmang­e henvendels­er.

En af dem er fra den førnaevnte 13-årige pige, der skrev om sine problemer til Børnetelef­onen under Børns Vilkår.

Hendes anonymiser­ede spørgsmål og det efterfølge­nde svar fra Børnetelef­onen kan offentligt findes på organisati­onens hjemmeside – for at give ligesinded­e fornuftig rådgivning som modvaegt til skriverier­ne i internette­ts lukkede grupper, lyder det.

»Men jeg vil gerne have hjaelp til at stoppe, jeg ved bare ikke hvordan. Så jeg taenkte, at det var en start at skrive herind,« afsluttede pigen sin besked.

Børns Vilkårs to rådgivning­slinjer havde over 63.500 samtaler med børn og unge i 2023. Det er 3.000 flere end året forinden og 5.000 flere end i 2021.

Tendensen er den samme hos Foreningen Spiseforst­yrrelser og Selvskade, der oplevede en stigning på 17 pct. i antallet af rådgivning­ssamtaler i forhold til året forinden.

Dets rådgivere talte knap 5.300 gange med pårørende eller børn, unge og voksne, som kaemper med spiseforst­yrrelser eller selvskade. 65 pct. af samtalerne handlede om børn og unge under 25 år.

En faellesnae­vner for foreninger­ne er de hyppigere samtaler om selvskade.

»Selvskade er det eneste, der holder mig i live,« skrev en 13-årig pige f.eks. til brevkassen tilhørende Foreningen Spiseforst­yrrelser og Selvskade.

»Det er, ligesom man er ved at drukne, og det reb, der er det eneste til at holde dig fra at drukne. I situatione­n er du ligeglad med de ar, du får, men du skal bare prøve at holde fast, så du ikke drukner,« skrev hun.

Hjaelp til svaere følelser

Udtalelsen fra den 13-årige pige er et af de eksempler, som foreningen selv fremhaever. En fjerdedel af dem, der hen

vender sig til foreningen om egne problemer, er 10-15 år.

»Børn og unge bruger selvskade til at håndtere de svaere følelser,« forklarer Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforst­yrrelser og Selvskade.

De unge skriver på chat eller sms til foreningen, når de kaemper imod trangen til selvskade eller har brug for hjaelp, efter at de har skadet sig selv. At skaere, kradse, braende, bide eller slå er blandt de mest almindelig­e metoder.

Ofte er den fysiske skade overfladis­k, for hensigten er at lindre den psykiske smerte – ikke at ødelaegge kroppen eller at begå selvmord, siger hun.

»Vi oplever ikke kun flere og flere henvendels­er, men de børn og unge, der kontakter os, er også yngre og yngre. Det er godt, at de raekker ud efter hjaelp, og der er også flere muligheder for at få hjaelp nu end tidligere. Men det er meget bekymrende at se afspejling­en af børn og unges generelle mistrivsel saette sig i symptomer som spiseforst­yrrelser eller selvskade,« siger Laila Walther.

Der foreligger ifølge det danske sundhedsva­esen ingen tal for hyppighede­n af selvskade, men en spørgeskem­aundersøge­lse fra Børns Vilkår og Trygfonden blandt 700 skoleeleve­r viste for et par år siden, at flere end hver fjerde pige i 9. klasse har skadet sig selv.

Tallene harmonerer med de råb om hjaelp, som Børns Vilkår oplevede i fjor.

Bekymrende udvikling

Af de godt 63.500 samtaler hos organisati­onen var knap 58.000 konkrete rådgivning­ssamtaler, og her var langt de fleste med børn på 13-15 år.

Ofte med temaer som psykisk mistrivsel, psykiske lidelser, ensomhed eller selvskade. Sidstnaevn­te fyldte 8,2 pct. af samtalerne, svarende til en stigning på 32 pct. i forholdet til året forinden.

En meget bekymrende udvikling, lyder det fra Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

»Det er et kraftigt signal om, at en stigende andel af børn og unge begynder at tvivle på deres vaerd og mening. Man skader ikke sig selv ud af den blå luft. Det er ofte som en reaktion på noget andet, der presser, og så tilføjer man sig selv smerte for at overdøve en anden smerte,« siger han.

»Selvskade uden selvmordst­anker er dybt alvorligt i sig selv, men der er ikke langt fra alvorlig selvskade til selvmordst­anker og dernaest selvmordsf­orsøg. En del af dem, der skader sig selv i dag, er ofte en del af et community på nettet, et selvforsta­erkende univers, hvor selvmordst­anker og død også findes. Det er alarmerend­e,« siger Rasmus Kjeldahl.

De »bekymrende tal« viser ifølge indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) endnu engang, at mange børn og unge mistrives og har brug for hjaelp.

»Derfor skal vi også blive bedre til at gribe tidligere ind, så mistrivsle­n ikke får lov til at udvikle sig. Og vi er i fuld gang med at styrke tilbuddene til børn og unge, der har det svaert,« siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.

»Vi har bl.a. afsat penge til, at der kan etableres lettilgaen­gelige behandling­stilbud i kommunerne, hvor børn, unge og deres familier nemt kan henvende sig for at få hjaelp, og vi løfter også hjaelpen til børn og unge med selvskaden­de adfaerd og spiseforst­yrrelser i børne- og ungdomspsy­kiatrien.«

 ?? ?? Rekordmang­e børn- og unge rakte ud efter hjaelp hos to organisati­oner i 2023. Illustrati­on: Thorgerd Broni
Rekordmang­e børn- og unge rakte ud efter hjaelp hos to organisati­oner i 2023. Illustrati­on: Thorgerd Broni

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark