Jyllands-Posten

Pakistan kastet ud i politisk kaos – og det har skraemmend­e perspektiv­er

En lang periode af politisk ustabilite­t venter forude, efter at folket bakkede op om den faengslede tidligere premiermin­ister Imran Khan.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Pakistan er kastet ud i politisk kaos, usikkerhed og en lang periode af ustabilite­t efter et valg, der rejste flere spørgsmål, end det besvarede, og efterlod en af verdens 10 atommagter på randen af politisk og økonomisk sammenbrud.

Internt er problemati­kken krystalkla­r. Militaeret og de etablerede politiske dynastiers kamp mod den faengslede forhenvaer­ende premiermin­ister Imran Khan har givet bagslag og skabt bred usikkerhed om fremtiden. Valget blev et klart signal om, at Khans folkelige opbakning er intakt – og en afvisning af militaeret og de politiske partier, som militaeret bakker op om for tiden.

Den politiske forfølgels­e og udrensning af Khan og hans partifaell­er fortsatte ved stemmeurne­rne. De frie pakistansk­e medier beretter om udbredt valgsvinde­l i en grad, der ikke engang efterlader tvivl. Det var valget, som Khan og hans tilhaenger­e bare ikke måtte vinde.

Nedtaellin­gen har vaeret patetisk. Khan og masser af hans partifaell­er og sympatisør­er sidder faengslet. En uge før valget blev han idømt henholdsvi­s 14, 12 og 7 års faengsel på marginale anklager ved domstole kontroller­et af militaeret, og hans parti, PTI, blev fjernet fra stemmesedl­erne.

Uafhaengig­e blev størst

PTI’s kandidater måtte optraede som »selvstaend­ige«, og som noget helt enestående i enhver politisk sammenhaen­g blev uafhaengig­e kandidater »det største parti« – ikke kun i Nationalfo­rsamlingen, men også i to af de fire provinser.

Det, på trods af udbredt valgsvinde­l og chikane mod PTI’s kandidater. På selve valgdagen blev internette­t og mobiltelef­onsystemet lagt ned, så resultater­ne blev mange døgn forsinket. Selvstaend­ige kandidater, der gik i seng som vindere, vågnede op som tabere. I en udsendt erklaering siger Khan, at mindst 16 af hans kandidater blev frarøvet sejren, og partiet indleder nu en proces ved domstolene for at få disse resultater omstødt. Med de åbne sluser mellem militaeret og det juridiske system forekommer det dog ikke som en realistisk mulighed.

Rivaler finder sammen

De to gamle politiske rivaler PML-N (Pakistan Muslim League-Nawaz) under Nawaz Sharif og PPP (Pakistan Peoples Party) under Bilawal Bhutto Zardari har fundet sammen under militaeret­s paraply og siger, at de vil danne en koalitions­regering. Foreløbig mangler de et betydeligt antal mandater for at kunne gennemføre det projekt.

Som saedvanlig afhaenger alt af militaeret. Men det gør kun usikkerhed­en om fremtiden endnu større. Uanset hvad der kommer ud af den alliance med opbakning fra militaeret, står den i skaerende kontrast til det signal, der blev afsendt fra valgurners­meltning ne, og – retssager eller ej – det kan kun skabe mere kaos og uro.

Udadtil er perspektiv­erne skraemmend­e. I den mest volatile af verdens erklaerede atommagter er det ikke ligegyldig­t, hvem der kontroller­er knappen. USA, EU og den gamle kolonimagt Storbritan­nien kritiserer forløbet med diplomatis­k fernis over erklaering­erne, men holder som altid, når situatione­n i Pakistan spinner ud af kontrol, vejret i håb om, at ingen radikale kraefter får adgang til magtens korridorer.

Militaeret har generelt holdt sig vaek fra at vifte med atomtrusle­n i de til tider anspaendte regionale politiske situatione­r. Men ingen i Vesten – eller Indien – har glemt, at det var Pakistans efterretni­ngstjenest­e og dermed militaeret, der gav Osama Bin Laden mulighed for at skjule sig i landet.

Spiller nøglerolle

Umiddelbar­t er Pakistan langt vaek fra det globalpoli­tiske centrum og specielt langt vaek fra Europa.

Men landet spiller en nøglerolle i flere sammenhaen­ge og har gjort det i årtier. Som skiftevis allieret med eller fjende af USA. Som en aktiv spiller i Afghanista­n og for tiden på krigsfod med Taliban. Som Kinas naere allierede, der sikrer Kina adgang til Den Persiske Golf med et trecifret milliardpr­ojekt, der forbinder infrastruk­turen i Kina med havnebyen Gwadar i Pakistan. Med Indien som arvefjende­n og den direkte årsag til, at Pakistan blev en atommagt.

Hvor nervebeton­et hele regionen er, blev understreg­et i slutningen af januar, da Pakistan og Iran gennemført­e bombardeme­nter på hinandens territorie­r, og Pakistan i en diplomatis­k nedtrak ambassadør­en hjem fra Teheran. Situatione­n blev glattet ud. Men det viser, hvor hurtigt konturerne kan skifte i en region, hvor raketter og bomber flyver frit i baghaven.

I den muslimske verden hyldes Pakistan som nationen med den islamiske atombombe. Atombevaeb­ningen var en del af oprustning­en i kampen mod Indien, og med Irans nukleare ambitioner er det en bekymring, som jaevnligt luftes i de vestlige politiske systemer.

Haerchefen opfordrer til ro og solidarite­t. Det kan i sig selv vaere beroligend­e, hvis man i øvrigt accepterer praemisser­ne om, at haeren overhovede­t har en holdning, Men det har den, og i enhver pragmatisk sammenhaen­g styrer haeren nationen fra kulisserne.

Så på den anden side indeholder haerchefen­s opfordring også en slet skjult trussel: Hvis ikke politikern­e kan finde ud af det, er haeren parat til at sikre den nødvendige stabilitet.

Det store spørgsmål er, hvordan Imran Khan og folket kan holdes ude af den ligning, uden at det skaber massiv uro over hele landet.

Som saedvanlig afhaenger alt af militaeret. Men det gør kun usikkerhed­en om fremtiden endnu større.

 ?? ?? Politifolk tilbagehol­der tilhaenger­e af den tidligere premiermin­ister Imran Khans parti. Foto: Arif Ali/AFP
Politifolk tilbagehol­der tilhaenger­e af den tidligere premiermin­ister Imran Khans parti. Foto: Arif Ali/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark