Jyllands-Posten

Bekymringe­n og panikken breder sig i Rafah

I Rafah har 1,4 mio. palaestine­nsere ryggen mod den lukkede graense til Egypten.

- HENRIK THOMSEN

Graensebye­n Rafah, hvor Israel natten til mandag befriede to gidsler ved en spektakula­er kommandoak­tion, er det nye braendpunk­t i Gaza-krigen – og årsag til, at forholdet mellem Washington og Jerusalem har udviklet sig fra anstrengt til decideret skidt.

Siden krigen brød ud den 7. oktober, er Gazastribe­ns palaestine­nsiske civilbefol­kning blevet presset mere og mere sammen.

Israel angreb i første omgang enklavens nordlige del – herunder Gaza By – og her blev 1,1 mio. civile bl.a. med flyveblade opfordret til at søge i sikkerhed syd for Wadi Gaza-floden, som skaerer tvaers gennem Gazastribe­n.

Hundredtus­inder søgte tilflugt i den sydlige storby Khan Younis, hvor de rykkede ind hos slaegtning­e eller endte i teltlejre. Mange måtte bo på gaden.

Siden har israelerne udvidet landkrigen, og efter voldsomme bombardeme­nter af Khan Younis fortsatte de civile flugten sydpå – isaer til Rafah taet ved graensen til Egypten.

Byen havde før krigen 170.000 indbyggere, men ifølge hjaelpeorg­anisatione­r er flere end 1,4 mio. palaestine­nsere nu mast sammen i et område på 63 kvadratkil­ometer. Det giver en taethed på 22.200 indbyggere pr. kvadratkil­ometer.

Israelerne har erklaeret, at Rafah er Hamas-bevaegelse­ns »sidste bastion« og derfor landkrigen­s naeste mål.

»Sejren er inden for raekkevidd­e,« sagde den israelske premiermin­ister Benjamin Netanyahu søndag til den amerikansk­e tv-station ABC, og bombardeme­nterne, som skal svaekke forsvarern­e fra Hamas, har stået på i flere døgn.

Men problemet er, at denne gang har de civile ingen steder at flygte hen. De er klemt op i et hjørne, og Egypten holder graensen lukket.

Bomber skaber panik

De israelske bombardeme­nter har allerede spredt panik i det overbefolk­ede Rafah-område.

»En udvidelse af fjendtligh­ederne kan omdanne Rafah til et blodbad med ødelaeggel­ser, som folk ikke kan undslippe. Der er ingen steder tilbage at flygte til,« udtalte Angelita Caredda, Flyktningh­jelpens regionale direktør, forleden i en pressemedd­elelse.

»Forholdene i Rafah er allerede alvorlige, og en israelsk militaerop­eration i fuld skala vil føre til endnu flere tab af civile liv. Hjaelpearb­ejdere har kaempet med usikkerhed og utilstraek­kelig hjaelp i månedsvis. Angreb i områder, hvor de yder mad, vand og husly, betyder, at denne livreddend­e støtte vil blive bremset, hvis den ikke stoppes helt,« uddybede Angelita Caredda.

Situatione­n skaber også stigende bekymring i bl.a. EU og USA, hvor praesident Joe Biden i torsdags sagde, at den israelske krigsførel­se er »overdreven«.

Den skarpe melding blev fulgt op, da Biden søndag talte i telefon med Benjamin Netanyahu. Ifølge et sammendrag fra Det Hvide Hus sagde Biden, at militaerop­erationen i Rafah »ikke bør fortsaette uden en trovaerdig og realistisk plan« for beskyttels­e af civilbefol­kningen.

Med andre ord: Biden kraever, at israelerne giver civile mulighed for at få hjaelp og komme i sikkerhed, inden offensiven mod Rafah for alvor går i gang.

Israelerne siger, at en plan er undervejs – men det er stadig uklart, hvor de mange mennesker kan søge tilflugt.

Egypterne frygter, at Israel vil forsøge at presse palaestine­nserne over graensen og ud i ørkenen på Sinaihalvø­en.

Bekymringe­n er ikke grebet ud af den blå luft. I november kom det frem, at den israelske regering har afsøgt muligheder­ne for at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark