Jyllands-Posten

Kelvin Kiptum satte verdensrek­ord og blev en helt. Men han havde mange flere mål

Verdensrek­ordholdere­n i maraton omkom i en trafikulyk­ke, der også kostede hans traener livet.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Kelvin Kiptum virkede ustoppelig.

Om praecis to måneder ville den kenyanske maratonløb­er forsøge at gennemføre de 42,195 kilometer på under to timer ved Rotterdam Maraton i Holland. Det ville vaere en forbedring af den verdensrek­ord, den unge herre allerede var indehaver af.

Senere på året skulle han deltage ved OL i Paris, hvor der var lagt op til en imødeset duel med landsmande­n og den dobbelte olympiske mester, Eliud Kopchoge.

Søndag døde Kelvin Kiptum i en trafikulyk­ke i taet på sin fødeby, Rift Valley, i det vestlige Kenya. Han blev 24 år og efterlader sig to børn.

Måtte låne sko

Kenyaneren blev verdensber­ømt, da han gennemført­e Chicago Marathon på to timer og 35 sekunder i 2023. Det var første gang, at en løber kom under to timer og et minut.

Bedriften blev opnået, blot et år efter Kelvin Kiptums havde opnået sin officielle maratondeb­ut. I 2018 deltog han i sin første store internatio­nale konkurrenc­e i et par lånte sko.

På samme ydmyge måde indledte han sin karriere ved at løbe ude på gaderne, mens de fleste af konkurrent­erne traenede på aflukkede løbebaner.

»Jeg havde ikke nok penge til at rejse afsted for at traene på bane,« lød forklaring­en til BBC.

Kenyas sportsmini­ster,

Ababu Namwamba, har kaldt dødsfaldet for »et overvaelde­nde tab«.

»Kenya har tabt en helt saerlig juvel,« lyder det på det sociale medie X.

Det bliver bakket op af Kenyas tidligere premiermin­ister Raila Odinga:

»Mine dybfølte kondolence­r går til hans elskede, venner og atletikver­denen. Vores land sørger over tabet af en sand helt.«

»Nu er jeg taknemmeli­g«

Ifølge kenyanske medier omkom også Kiptums traener Gervais Hakizimana i ulykken.

Den 36-årige tidligere løber indledte samarbejde­t med den kenyanske stjerne i 2018, men deres forhold begyndte meget tidligere.

»I 2009 traenede jeg taet på hans fars gård, og den her barfodede knaegt fulgte i haelene på mig, indtil jeg forsøgte at jage ham vaek. Siden da blev jeg taknemmeli­g for at have laert ham at kende,« har Gervais Hakizimana udtalt.

Den kenyanske avis Nation oplyser, at der også var en kvinde involveret i ulykken. Hun er blevet bragt på hospitalet med alvorlige kvaestelse­r.

Politiet efterforsk­er det i øjeblikket som en soloulykke.

 ?? ?? Kelvin Kiptum har vundet flere maratons, heriblandt London Marathon i 2023. Foto: Justin Tallis
Kelvin Kiptum har vundet flere maratons, heriblandt London Marathon i 2023. Foto: Justin Tallis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark