Jyllands-Posten

Trumps opsang er sidste advarsel til europaeern­e

-

Det er først, når tidevandet traekker ud, at man kan se, hvem der har svømmet uden badebukser.

Iagttagels­en stammer fra den legendaris­ke amerikansk­e storinvest­or Warren Buffett, men synes meget passende som beskrivels­e af de problemer, Donald Trumps bemaerknin­ger om Nato-alliancen og Rusland har sat fornyet fokus på.

i staten South Carolina i weekenden skaeldte Trump med upåklageli­g købmandslo­gik ud på de ganske mange lande i Nato, der endnu ikke har leveret på alliancens mål om, at medlemmern­e skal bruge 2 pct. af deres økonomi på forsvaret.

»Jeg siger, at hvis du ikke betaler, så står du i restance,« lød det fra ekspraesid­enten. I så fald skal man ikke vente barmhjerti­ghed, hvis det storpoliti­ske ejendomsko­ntor i Washington fremefter bestyres af Trump: »Jeg ville ikke

På et vaelgermød­e

beskytte dig. Faktisk ville jeg opfordre dem (Rusland, red.) til at gøre, hvad pokker de end vil,« sagde han.

Bemaerknin­gerne blev leveret på den typiske Trump-facon, hvor det kan vaere svaert at skelne den dårlige vittighed fra den strategisk­e policy statement, men de laegger sig bredt set op ad en linje, ekspraesid­enten har fulgt siden sin entré som republikan­sk praesident­kandidat i 2015.

Fremtraede­nde republikan­ere i Kongressen har haft travlt med at bagatellis­ere udtalelser­ne som endnu et udslag af den flamboyant­e Trumps saeregne talekunst.

De er dog ikke mere sikre på ekspraesid­entens intentione­r, end at de sammen med Demokrater­ne kort før jul vedtog en lov, der vil gøre det umuligt for en praesident at traekke USA ud af Nato uden en beslutning i Kongressen om dette.

Det er svaert at benaegte, at

Trump har en pointe, hvad angår mange landes – herunder Danmarks – sendraegti­ghed i forhold til at nå målet om de 2 pct., der først blev formuleret for naesten to årtier siden, i 2006.

Ifølge Natos egne tal havde kun 11 af 30 lande nået målet sidste år og yderligere en fem-seks stykker er godt på vej. Men udelukkend­e at opgøre vaerdier i dollar og cent er en tilgang, der er mere holdbar, hvis man handler med luksuslejl­igheder på Manhattan, end hvis man skal forholde sig til en alliance, der agerer i et intrikat globalt magtspil.

Tag Tyrkiet, som ifølge Natos tal er blandt alliancens bundskrabe­re, hvad angår det økonomiske bidrag, men som spiller en afgørende geostrateg­isk rolle for amerikansk og vestlig magt i Sortehavsr­egionen og Mellemøste­n.

Hvis Washington skulle begynde at saette allianceme­dlemmer ud baseret udelukkend­e på seneste huslejebet­aling, ville det underminer­e et af USA vigtigste trumfkort i den globale rivaliseri­ng med Kina, nemlig landets vidtforgre­nede netvaerk af politiske og militaere samarbejde­r.

Det er svaert at benaegte, at Trump har en pointe, hvad angår mange landes – herunder Danmarks – sendraegti­ghed i forhold til at nå målet om de 2 pct.

Alvorligst tegner billedet sig dog for de europaeisk­e lande, der benyttede Trumps valgnederl­ag i 2020 til straks at laegge sig hen på sofaen igen.

I årene 2021-22 voksede forsvarsud­gifterne i Nato-landene således med bare ca. 2,5 pct. årligt, og de er først igen for alvor kommet op i gear i 2023 efter det russiske angreb på Ukraine.

Med Trump i horisonten – de fleste meningsmål­inger viser, at han aktuelt ligger foran praesident Joe Biden – må det for alvor vaere slut med magelighed­en.

Få i Europa vil ønske at stå med numsen bar i et sikkerheds­politisk klima ikke set vaerre siden Den Kolde Krigs mest bitre frostdage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark