Jyllands-Posten

Faerre husdyr er kun en gylden løsning på papiret

-

HANS ROUST THYSEN Klimachef i Landbrug & Fødevarer IDA M.L.D. STORM Direktør i Sektor for Kvaeg, Landbrug & Fødevarer

Danske landmaend producerer de fødevarer, som forbrugern­e efterspørg­er. Både de animalske og plantebase­rede fødevarer skal kunne afsaettes til nogen, før det giver mening for en landmand at producere dem. Derfor har Danmark også en overvejend­e og sammenlign­et med mange andre lande klimaeffek­tiv produktion af animalske produkter. Det stiller os staerkt i en fremtid, hvor den globale efterspørg­sel efter både animalske og plantebase­rede fødevarer ifølge FN vil stige, fordi der bliver flere munde at maette. Når seniorøkon­om i Taenketank­en Kraka, Andreas

Lund Jørgensen, i et indlaeg i Jyllands-Posten 6/2 skriver, at faerre husdyr er et grønt columbusae­g, overser han de kolde fakta om, hvor forbrugern­e rent faktisk er.

Han påstår også, at en halvering af den danske kvaeg- og grisebesta­nd vil kunne frigive over 600.000 hektar jord, som i stedet vil kunne bruges til at producere plantebase­rede fødevarer. Det ville ifølge Kraka og Andreas Lund Jørgensen gøre, at man vil kunne maette firefem gange så mange mennesker pr. hektar. Så simpelt er det bare ikke, og slet ikke hvis man inddrager naeringsva­erdien i det, der produceres. Animalske fødevarer bidrager f.eks. overvejend­e med protein af højere biologisk kvalitet i forhold til planter, og det er også nemmere for mennesker at optage. Derudover er det fejlagtigt at tro, at landmanden­s jord ville blive frigjort, hvis man ophørte med foderprodu­ktionen.

De landmaend, der har investeret i dyrebar jord, vil naturligvi­s bruge den til at skabe afkast ved at dyrke noget andet. Noget, som de kan vaere sikre på at få afsat.

Danske landmaend vil meget gerne producere flere plantebase­rede fødevarer, og selv om vi i vores del af verden skal skrue ned for vores kødforbrug, skal vi udvikle planteprod­uktionen og den animalske side om side for at imødekomme den stigende globale efterspørg­sel efter fødevarer.

Kombinatio­nen af f.eks. kød og planter i måltider ser endda ud til at øge optagelsen af naeringsst­offer som jern og zink fra planterne, hvilket der er udbredt mangel på i mange befolkning­er.

Vi skal blive endnu bedre til at udnytte ressourcer­ne og taenke cirkulaert, og vi skal ved hjaelp af ny teknologi saenke udledninge­n af drivhusgas­ser. Faerre husdyr er kun den gyldne løsning på papiret, den tåler ikke mødet med virkelighe­den. Derfor skal vi udvikle frem for at afvikle den produktion, som forbrugern­e efterspørg­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark