Jyllands-Posten

I puster til antisemiti­smen, når I opfordrer til at udelukke Israel fra Melodi Grand Prix

- ANDERS NAESBY Laerer, cand.mag., Aalborg

er blandt de mere end 400 danske kunstnere, som netop har skrevet under på en erklaering med det formål at udelukke Israel fra det internatio­nale Melodi Grand Prix til marts. Alt er dermed, praecis som det plejer, i den uden sammenlign­ing mest forudsigel­ige og endimensio­nelt taenkende gruppe i dette land: kunstnerne.

For hvis der er én ting, man bestandigt kan vaere sikker på, så er det, at kunstnere – hvad end der så er tale om sangere, skuespille­re, forfattere eller skulptører – altid og uden undtagelse har praecis samme holdning til alle større politiske spørgsmål, herunder naturligvi­s Israel-Palaestina-konflikten.

i den forbindels­e nogensinde hørt kendte fra kunstverde­nen tale israelerne­s sag i denne konflikt? Nej, og det sker selvfølgel­ig heller ikke denne gang. For i kunstens verden gaelder kun det overordned­e mantra dikteret af

Har man

den såkaldt progressiv­e venstreflø­j, og her er Israel altid skurken.

Kunstnerne udtrykker i erklaering­en »solidarite­t med vore palaestine­nsiske medborgere«. Man kan i forlaengel­se heraf spørge, hvor den tilsvarend­e og langt mere nødvendige solidarite­t er med de jødiske medborgere, som selvsamme kunstnere totalt negligerer?

For det er altså ikke

herboende

palaestine­nsere, der må skjule deres identitet for at undgå forhånelse­r eller deciderede overfald. Det er til gengaeld den beklagelig­e virkelighe­d for jøder, ikke blot i Danmark, men overalt i den vestlige verden lige nu. Mens brovtende palaestine­nsere og deres velvillige medløbere fra venstreflø­jen render rundt til massive demonstrat­ioner og råber på »død over jøder« og på at udrense Israel »fra floden til havet«, må herboende jøder i det offentlige rum skjule ethvert tegn på deres oprindelse og tro.

I et Europa, der efter afsløringe­n af de ufattelige forbrydels­er under Holocaust i faelles solidarite­t efter 1945 erklaerede, at jøder aldrig igen må jages, blot fordi de er jøder, er det naermest ubegribeli­gt, at det sker netop nu og foran vore øjne i danske og europaeisk­e byer. Naesten endnu mere ufatteligt er det, at offentligh­eden i store traek vender det blinde øje til. Eller som kunstnergr­uppen endda aktivt deltager i at forvaerre situatione­n.

af den danske offentligh­ed synes overrasken­de hurtigt at have glemt, at det var israelske civile, der den 7. oktober

Størstepar­ten

sidste år uden varsel blev overfaldet, kidnappet, tortureret, voldtaget og myrdet. Og at ingen stater i verden efter et så modbydelig­t angreb ville have handlet anderledes end Israel som modsvar.

står og falder naeppe med, om et israelsk musikerhol­d får lov at deltage i en sangkonkur­rence. Og hermed kan sagen i sin egenart forekomme ganske banal. Alligevel er det et mikrobille­de på noget langt større og vaerre. For når danske kunstnere aktivt arbejder for at udelukke jøder fra deltagelse i f.eks. sådanne begivenhed­er, så bidrager de også, hvad end de er klar over det eller ej, til at puste til den eksplosivt stigende antisemiti­sme, hvis mørke skygge vi igen i disse år ser traekke sig ind over Europa.

Det minder alt for meget om noget, vi har oplevet i denne verdensdel før. Hvor jøder gradvist og systematis­k udelukkes fra offentligh­eden. Og det er dybt pinligt og usmageligt, at nogen vil laegge navn til den slags.

Verdens fremtid

Verdens fremtid står og falder naeppe med, om et israelsk musikerhol­d får lov at deltage i en sangkonkur­rence.

 ?? ?? Når danske kunstnere arbejder for at udelukke jøder, så bidrager de til at puste til den stigende antisemiti­sme, hvis skygge igen i disse år traekker ind over Europa, mener Anders Naesby. Arkivfoto: Henning Hjorth
Når danske kunstnere arbejder for at udelukke jøder, så bidrager de til at puste til den stigende antisemiti­sme, hvis skygge igen i disse år traekker ind over Europa, mener Anders Naesby. Arkivfoto: Henning Hjorth

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark